Ο γύρος θριάμβου του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο γύρος θριάμβου του Ερντογάν στη Μέση Ανατολή

Η εγχώρια πολιτική της Τουρκίας μετά τις εξεγέρσεις
Περίληψη: 

Η περιοδεία του τούρκου πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Λιβύη είχε στόχο να αποσπάσει την προσοχή από τις λανθασμένες κινήσεις που έκανε στη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης. Ακόμη πιο σημαντικός στόχος είναι να πείσει τους τούρκους πολίτες ότι η χώρα τους είναι ένας πανίσχυρος περιφερειακός παίκτης.

Ο STEVEN A. COOK είναι ο Hasib J. Sabbagh Senior Fellow για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής στο Council on Foreign Relations. Πρόσφατα έγραψε το βιβλίο The Struggle for Egypt: From Nasser to Tahrir Square.

Καθώς οι κάτοικοι του Καϊρου οδηγούσαν στον αυτοκινητόδρομο αυτή την εβδομάδα, τους υποδέχθηκαν τέσσερις τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες που φιλοξενούσαν την εικόνα του τούρκου πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μαζί με τις τουρκικές και αιγυπτιακές σημαίες, οι πινακίδες αυτές έφεραν το εξής μήνυμα: «Με τα χέρια ενωμένα για το μέλλον». Η επίσκεψη του Ερντογάν σηματοδοτεί μια τολμηρή εξέλιξη για την τουρκική ηγεσία στην περιοχή. Η υποδοχή ήρωα που του επιφυλάχθηκε στο αεροδρόμιο ενίσχυσε αυτή την δημοφιλή αντίληψη: Η Τουρκία είναι μια θετική δύναμη, μοναδικά τοποθετημένη να οδηγήσει τον εξελισσόμενο μετασχηματισμό της Μέσης Ανατολής.
Από πολλές πλευρές, η Τουρκία του Ερντογάν έχει πολλά να προσφέρει στην Αίγυπτο (αλλά και στην Τυνησία και τη Λιβύη που επισκέφθηκε αργότερα μέσα στην εβδομάδα). Το κόμματου, το ΑΚΡ (Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης) είναι πολύ ελκυστικό και στους ισλαμιστές και στους φιλελεύθερους άραβες. Για τους ισλαμιστές, παραδίδει ένα μάθημα για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τη συμμετοχή στα κοινά και να αναμορφωθεί η άλλοτε εχθρική δημόσια σκηνή. Για τους φιλελεύθερους, δείχνει ότι ακόμα και ένα κόμμα με θρησκευτικές καταβολές μπορεί να υιοθετήσει και να εξελίξει φιλελεύθερες αρχές. Το ΑΚΡ έτσι επιλύει ένα από τα βασικά πολιτικά προβλήματα του μουσουλμανικού κόσμου: οι πολίτες πολύ συχνά αναγκάζονται να διαλέξουν μεταξύ του αυταρχισμού των επικρατούντων καθεστώτων και την δυνητική θεοκρατία των ισλαμιστών που μπορεί να αντικαταστήσει τα αυταρχικά καθεστώτα.

Συνδεθείτε για να διαβάσετε τη συνέχεια. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για να δείτε όλο το άρθρο, πρέπει να είστε μέλος στο foreignaffairs.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε δωρεάν