Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ και η παλαιστινιακή κρατική υπόσταση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η ψηφοφορία στον ΟΗΕ και η παλαιστινιακή κρατική υπόσταση

Γιατί η κίνηση αυτή είναι ένα μη αναγκαίο παιχνίδι
Περίληψη: 

Με το να υιοθετήσουν μια προσέγγισης ανοιχτής αντιπαράθεσης, οι παλαιστίνιου διακινδυνεύουν να υπονομεύσουν την καλή θέληση και την ασφάλεια την οποία με πολύ κόπο δημιούργησε το πρόγραμμα του Fayyad για την δημιουργία του νέου κράτους.

Ο ROBERT M. DANIN είναι Eni Enrico Mattei Senior Fellow για τη μελέτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο Council on Foreign Relations. Είναι πρώην αναπληρωτής βοηθός του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Εγγύς Ανατολής και πρώην διευθυντής στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας (National Security Council ) για θέματα Ανατολικής Μεσογείου και ζητήματα σχετικά με το Ισραήλ και τους παλαιστίνιους .

Οι παλαιστινιακές προσπάθειες να πετύχουν την διεθνή αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ το Σεπτέμβριο, στοχεύουν στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ. Σε ένα ειλικρινές άρθρο του στους New York Times στις 16 Μαΐου, ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και επικεφαλής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) αναγνώρισε τα εξής: «Η Παλαιστίνη θα διαπραγματευθεί από την θέση ενός κράτους – μέλους του ΟΗΕ του οποίου το έδαφος βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή από ένα άλλο κράτος – μέλλος και όχι σαν ένας νικημένος λαός». Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτή η προσπάθεια, εάν αποδειχθεί επιτυχημένη, θα μπορούσε να καταφέρει να φέρει στην ίδια θέση την Παλαιστίνη με εκείνη που θα μπορούσε να επιτευχθεί εδώ και πολύ καιρό με λιγότερο κόστος. Η Β’ Φάση του Οδικού Χάρτη προς την Ειρήνη, από το κουαρτέτο, το 2003, περιείχε την επιλογή δημιουργίας «ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με προσωρινά σύνορα» σαν ένα σκαλοπάτι προς την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας.

Συνδεθείτε για να διαβάσετε τη συνέχεια. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για να δείτε όλο το άρθρο, πρέπει να είστε μέλος στο foreignaffairs.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε δωρεάν