Η Δανία στρέφεται προς τα αριστερά | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Δανία στρέφεται προς τα αριστερά

Μετά τη σφαγή στη Νορβηγία, θα μπορούσε η Ευρώπη να αλλάξει σχετικά με τη μετανάστευση;
Περίληψη: 

Το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, επί μακρόν επιτυχημένο με σαφή ιδεολογία κατά των μεταναστών, χρησίμευσε για χρόνια σαν έμπνευση για άλλες πολιτικές φατρίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά καθώς οι ψηφοφόροι του γύρισαν την πλάτη, υπάρχει μια ελπίδα ότι και η Ευρώπη ίσως αλλάξει αντίστοιχα.

Η κα.GRAVGAARD είναι δημοσιογράφος freelance με έδρα το Βερολίνο και ειδικεύεται σε θέματα μετανάστευσης. Ο κ. MOSBECH είναι δημοσιογράφος στη Δανία.

Παρότι η Tina Jensen και η Nadine Hammad διέκοπταν συνεχώς η μία την άλλη, συμφωνούσαν σε ένα πράγμα: Ήθελαν μια νέα κυβέρνηση. Οι δύο γυναίκες μιλούσαν την περασμένη Τρίτη έξω από το σχολείο Blagard στην Κοπεγχάγη [1], όπου είχαν πάει αμφότερες για να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της Δανίας. Με μια πρώτη ματιά το σχολείο όπου τα παιδιά και των δύο φοιτούν διαφέρει ελάχιστα από οποιοδήποτε άλλο σχολείο στη Δανία: Κόκκινοι τούβλινοι τοίχοι και μια σημαία της Δανίας να ανεμίζει. Όμως το Blagard ξεχωρίζει, καθώς διατηρεί ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που προέρχονται από μετανάστευση –περίπου 70%- σε ολόκληρη την Κοπεγχάγη.
Και η Jensen, μια 52χρονη δασκάλα και η Hammad, μια 35χρονη φοιτήτρια που φοράει μαντήλα (καθώς ανήκει στην μουσουλμανική μειονότητα της Δανίας που αριθμεί το 4% του πληθυσμού), δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν την Συμμαχία Κόκκινων – Πράσινων, μια συμμαχία στην άκρα αριστερά του πολιτικού φάσματος της δανέζικης πολιτικής. Η ψήφος τους θα ήταν μια ψήφος διαμαρτυρίας εναντίον του Λαϊκού Κόμματος της Δανίας (DPP) του Pia Kjaersgaard, του αντι-μεταναστευτικού σχηματισμού που συμμετέχει εδώ και πολύ καιρό στον κεντροδεξιό συνασπισμό που κυβερνά της Δανία. «Θέλουμε οι ψήφοι μας να κάνουν μια πραγματική διαφορά στο θέμα της μετανάστευσης» είπε η Hammad. Η Jensen συμφώνησε. Και όπως οι ψήφοι καταμετρήθηκαν εκείνο το βράδυ, οι επιθυμίες των δύο γυναικών εκπληρώθηκαν.

Συνδεθείτε για να διαβάσετε τη συνέχεια. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για να δείτε όλο το άρθρο, πρέπει να είστε μέλος στο foreignaffairs.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε δωρεάν