Οι άνθρωποι του Kim Jong Un | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι άνθρωποι του Kim Jong Un

Η πολιτική της διαδοχής στη Βόρεια Κορέα
Περίληψη: 

Αυτό που φαίνεται ότι αναδύεται στη Βόρεια Κορέα είναι ένα ηγετικό σχήμα στο οποίο ο Kim Jong Un έχει τοποθετηθεί ως διακοσμητικό στοιχείο στην κορυφή ενός καθεστώτος που αγωνίζεται να διατηρήσει τη συνοχή του μετά από δύο δεκαετίες που ο Kim Jong Il υπονόμευε κάθε είδους θεσμική τάξη.

Ο KEN GAUSE είναι ο διευθυντής του International Affairs Group στο CNA, έναν ερευνητικό οργανισμό που εδρεύει στην Alexandria, στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου North Korea Under Kim Chong-il: Power, Politics, and Prospects for Change.

Παρατηρητές της Βόρειας Κορέας έχουν προβλέψει αυτήν την ημέρα εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στις 17 Δεκεμβρίου, στις 8 και 30 λεπτά το πρωί τοπική ώρα Βόρειας Κορέας, σε ένα τρένο κάπου στα περίχωρα της Πιονγιάνγκ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ «υπέστη ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ένα σοβαρό καρδιακό σοκ». Σχεδόν 50 ώρες αργότερα, οι μηχανισμοί της προπαγάνδας της Βόρειας Κορέας ανέλαβαν δράση, ενημερώνοντας τον κόσμο για τον θάνατο του Κιμ και ανακηρύσσοντας τον γιο του, Κιμ Γιονγκ Ουν, ως τον «μεγάλο διάδοχο».

Μια προσεκτική ανάγνωση των μέσων ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας δείχνει ότι η Πιονγιάνγκ ενορχήστρωσε προσεκτικά ένα σχέδιο διαδοχής. Η τοποθέτηση του Kim Jong Un στην κορυφή της λίστας της επιτροπής για την κηδεία - μια επινόηση που οι Βορειοκορεάτες χρησιμοποιούν για τη δημόσια καθιέρωση μιας επίσημης ιεραρχίας - δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι πλέον είναι ο επικεφαλής της επίσημης ηγεσίας της χώρας. Οι επευφημίες του Τύπου που του απευθύνθηκαν – «μεγάλος διάδοχος της επαναστατικής ιδέας chuche και εξαιρετικός ηγέτης του κόμματός μας, του στρατού και των ανθρώπων» (chuche είναι η ιδέα του Kim Il Sung, του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ότι οι μάζες της Κορέας είναι τα αφεντικά της ανάπτυξης της χώρας) - σηματοδότησαν την πρώτη επίσημη επιβολή της ιδιότητάς του ως διαδόχου. Σε συνδυασμό με αυτό που φαίνεται να είναι μια επανάληψη του πολιτικού θεάτρου που περιέβαλε το θάνατο του Κιμ Ιλ Σουνγκ πριν από 17 χρόνια, φαίνεται ότι μια σταθερή, κληρονομική μεταβίβαση εξουσίας θα λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα, με αποκορύφωμα την κηδεία του στις 28 Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, η πραγματική δοκιμασία για το καθεστώς θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, καθώς η Βόρεια Κορέα βαδίζει προς τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον Απρίλιο, και προσπαθεί να εκπληρώσει την υπόσχεσή του για μια «ισχυρή και ευημερούσα χώρα». Τότε είναι που οι ρωγμές στο καθεστώς θα μπορούσαν να αρχίσουν να εμφανίζονται.

Σε αυτό το σημείο, είναι λάθος να περιγράψει κανείς την Πιονγκγιάνγκ ως αποτελούμενη από φατρίες. Ο Kim Jong Il έλαβε σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι καμιά ισχυρή συμμαχία εναντίον του δεν θα ξεπηδήσει μέσα από τον ηγετικό κύκλο. Αντ 'αυτού, η στρατηγική οικοδόμησης ισχύος από τον Κιμ είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ηγεσίας που αποτελείται από πολυάριθμα ισχυρά άτομα, το καθένα με το δικό του δίκτυο πατρωνίας με το οποίο ο ηγέτης σχετίζεται και στο οποίο βασίζεται για να εκτελεστούν οι αποφάσεις του. Ο Kim παρέκαμψε την ιεραρχία και χρησιμοποίησε ξεχωριστά πρόσωπα και δίκτυα, συχνά φέρνοντας έναν αντιπολιτευόμενο εναντίον ενός άλλου. Το σύστημά του έχει περιγραφεί ως ένας «άξονας με ακτίνες», με τον ίδιον στο κέντρο. Ο μελλοντικός ανταγωνισμός δεν θα είναι για το ποιος θα καταλάβει την θέση στον άξονα, αλλά πάνω στον καθορισμό των σχέσεων που θα έχουν οι ακτίνες με αυτόν.

Προς το παρόν, όμως, ο τροχός φαίνεται να γυρίζει ως συνήθως. Η πρόσφατη ανακοίνωση της λίστας των μελών της επιτροπής της κηδείας ακολουθήθηκε από ένα προβλέψιμο σκηνικό. Μετά το όνομα Kim Jong Un ακολουθούν τα τρία μέλη του Πολιτικού (Προεδρικού) Γραφείου του πατέρα του - την ανώτερη ηγεσία του οργάνου λήψης αποφάσεων του Κόμματος. Ο πρώτος, ο Kim Yong Nam, είναι ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Ανωτάτου Λαϊκού Δικαστηρίου. Ο πρώην υπουργός των εξωτερικών υποθέσεων, Kim Yong Nam έχει στενούς δεσμούς με την άρχουσα οικογένεια. Από το 1994, έχει υπηρετήσει ως το de facto αρχηγός του κράτους, υποδεχόμενος τις ξένες αντιπροσωπείες στην Πιονγιάνγκ που δεν απαιτούσαν την προσοχή του Kim Jong Il.

Ο δεύτερος, ο Choe Yong Rim, είναι ο πρωθυπουργός και άλλος ένας στενός έμπιστος της οικογένειας Κιμ, έχοντας υπηρετήσει ως προσωπικός γραμματέας του Κιμ Ιλ Σουνγκ και επικεφαλής του κομματικού μηχανισμού της Πιονγκγιάνγκ.

Και ο τρίτος, ο στρατηγός Yi Yong Ho, είναι ο αρχηγός του Τμήματος Γενικού Προσωπικού. Ο γιος ενός από τους κοντινούς υποστηρικτές του Κιμ Ιλ Σουνγκ κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στους Ιάπωνες, ο Yi Yong Ho θεωρείται ότι είναι ένας από τους φύλακες του Kim Jong Un μέσα στα υψηλά κλιμάκια.

Μετά το Προεδρικό Γραφείο, ο κατάλογος της επιτροπής της κηδείας περιέχει τα ονόματα 228 άλλων αξιωματούχων, κατά το μεγαλύτερο μέρος ιεραρχικά ανάλογα με τον θεσμό που εκπροσωπούν: τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, μέλη της «γερουσίας», η Κεντρική Επιτροπή και κρατικοί μηχανισμοί, επαρχιακοί γραμματείς, η Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, κλπ. Ο κατάλογος είναι ένα μίγμα της παλιάς φρουράς και νέων προσώπων που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κατά την Τρίτη Διάσκεψη του Κόμματος το 2010. Αν και οι ηγέτες του Κόμματος έχουν εξέχουσα θέση στην κορυφή της λίστας, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε αυτή την εποχή της πολιτικής που δίνει προβάδισμα στον στρατό, πολλοί από τους αξιωματούχους αυτούς φορούν στολή. Μερικά βασικά ονόματα που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι μέλη της οικογένειας Kim, όπως οι αδελφοί τού Kim Jong Un, ο Kim Jong Nam και ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, και ο θείος του, ο Kim Il Pyong, πρέσβης στην Πολωνία και αντίπαλος του Kim Jong Il.

Ένα από τα πλέον εξέχοντα μέλη είναι η Kim Kyong Hui, η θεία του Κιμ Γιονγκ Ουν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Η σχέση της με το νεώτερο ανηψιό της είναι η πηγή ευρύτατου προβληματισμού, αφού έχει μακρούς δεσμούς με τον μεγαλύτερο γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, τον Κιμ Γιονγκ Ναμ. Ο Kim Jong Il την έφερε στο προσκήνιο το 2009 για να χτίσει υποστήριξη υπέρ του Kim Jong Un. Το εάν θα τον υποστηρίξει τώρα που ο αδελφός της είναι νεκρός είναι μια πηγή προβληματισμού που διογκώνεται.