Μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους Νοεμβρίου

Ευρώ, εκλογές στις ΗΠΑ και τεχνολογική επανάσταση
Περίληψη: 

Το νέο τεύχος του Foreign Affairs, The Hellenic Edition κυκλοφόρησε με αναλύσεις και δοκίμια των καθηγητών Στέλιου Περράκη, Νίκου Μαραντζίδη, Δημήτρη Καιρίδη, Δημήτρη Σωτηρόπουλου αλλά και -μεταξύ άλλων- των C. Fred Bergsten που γράφει για το ευρώ, Charles King για την ανεξαρτησία της Σκωτίας και Neil Gershenfeld από το ΜΙΤ που παρουσιάζει την επανάσταση των ψηφιακών κατασκευών.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Στις 180 σελίδες του τεύχους Νοεμβρίου της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, ο καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Περράκης καταγράφει την πορεία των ανοιχτών ζητημάτων της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και εξάγει σημαντικά συμπεράσματα για το πού η ελληνική πλευρά έχει κάνει λάθη και ποια είναι τα δυνατά της «χαρτιά» σε θέματα όπως η υφαλοκρηπίδα, το κυπριακό, οι ΑΟΖ, το σκοπιανό και οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις.

Επίσης, ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, εξετάζει την επίδραση που είχε στο εγχώριο πολιτικό σύστημα η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Τώρα, η ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων αλλά και η τεράστια έλλειψη εμπιστοσύνης των Ελλήνων στους πολιτικούς και στους θεσμούς οδηγεί το πολιτικό σκηνικό σε ανατροπές.

Πάντως, το ευρώ θα επιζήσει. Την άποψη αυτή στοιχειοθετεί ο C. Fred Bergsten, διευθυντής του Ινστιτούτου Peterson για την Διεθνή Οικονομία και πρώην αξιωματούχος κυβερνήσεων των ΗΠΑ, διαβλέποντας ότι η Ευρώπη θα αναλάβει όποιο κόστος χρειαστεί για να διασώσει το κοινό νόμισμα.

Σε έναν άτυπο «φάκελο Αμερική», ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο, Δημήτρης Καιρίδης, αναλύει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι αμερικανικές εκλογές αλλά και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από τον νικητή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη του επικεφαλής της ισχυρότερης δύναμης στον κόσμο.

Από την πλευρά τους, η Michèle Flournoy και η Janine Davidson, πρώην υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Mason αντίστοιχα, εξηγούν την λογική πίσω από την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ολόκληρο τον κόσμο και την στάση του Ομπάμα απέναντι σε αυτό.

Επίσης, ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος περιγράφει τις αποστάσεις που έχει πάρει η Αμερική από την Ευρώπη, με αφορμή το νέο βιβλίο του Robert Kagan «Ο κόσμος που έφτιαξε η Αμερική». Η μελλοντική πορεία του κόσμου θα χαρακτηριστεί από την νέα αυτή πραγματικότητα αλλά και από το γεγονός ότι αμφότερες οι ήπειροι αναζητούν τελικά την ειρήνη.

Κλείνοντας τον «φάκελο Αμερική», ο Bernard K. Gordon, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire γράφει για την επιδίωξη των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν εμπορικές συμφωνίες με τα έθνη που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά σε πολλές πτυχές του ζητήματος υπονομεύουν οι ίδιες τον εαυτό τους.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgetown, Daniel Byman και ο βοηθός στο Ινστιτούτο Brookings, Natan Sachs γράφουν για την αυξανόμενη τρομοκρατία που ασκούν οι Ισραηλινοί έποικοι τόσο προς τους παλαιστινίους των οποίων τα εδάφη καταλαμβάνουν όσο και προς την εσωτερική πολιτική σκηνή του Ισραήλ.

Στην Ρωσία, η δυσαρέσκεια για την αναποτελεσματική αυταρχική διακυβέρνηση του συστήματος Πούτιν αυξάνεται. Οι Mikhail Dmitriev, πρόεδρος του μοσχοβίτικου Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας και πρώην υπουργός του Πούτιν, και Daniel Treisman, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, θεωρούν ότι ο ρωσικός λαός, ιδίως στην περιφέρεια, μπορεί σύντομα να απαιτήσει αλλαγές.

Στην Αγγλία, το αποσχιστικό κίνημα των Σκωτσέζων δημιουργεί αποσυντονισμό στην βρετανική κυβέρνηση, με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Όπως εξηγεί ο Charles King, καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown, οι κεντρικές κυβερνήσεις που είναι πρόθυμες να «εξαγοράσουν» ολόκληρες περιφέρειες, καταλήγουν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα.

Τέλος, σε ένα εκπληκτικό δοκίμιο, ο Neil Gershenfeld, καθηγητής στο Masachusetts Institute of Technology, το πασίγνωστο ΜΙΤ, γράφει για τις νέες τεχνικές των ψηφιακών κατασκευών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να κατασκευάζουν εξατομικευμένα αντικείμενα σχεδόν κάθε είδους, με την χρήση της «τρισδιάστατης εκτύπωσης». Πρόκειται για μια κατασκευαστική επανάσταση ανάλογη με εκείνην της ανάπτυξης των ηλεκτρονικών υπολογιστών τις περασμένες δεκαετίες. Η επιστημονική φαντασία έχει γίνει ήδη βιομηχανική πραγματικότητα!

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr

Συνδεθείτε για να διαβάσετε τη συνέχεια. Η εγγραφή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για να δείτε όλο το άρθρο, πρέπει να είστε μέλος στο foreignaffairs.gr

Παρακαλώ συνδεθείτε ή εγγραφείτε δωρεάν