Μια φιλία που συμφέρει | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια φιλία που συμφέρει

Γιατί η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ είναι καλή και για την Αμερική
Περίληψη: 

Οι επικριτές της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ παραβλέπουν τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την προηγμένη στρατιωτική τεχνολογία ως τις επικερδείς επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υπερεκτιμούν, επίσης, το κόστος της, το οποίο είναι περιορισμένο.

Ο MICHAEL EISENSTADT είναι βασικός συνεργάτης και διευθυντής στο Πρόγραμμα Στρατιωτικών Σπουδών και Σπουδών Ασφαλείας στο Ινστιτούτο Washington για την Πολιτική της Μέσης Ανατολής.
Ο DAVID POLLOCK είναι συνεργάτης στην έδρα Kaufman στο Ινστιτούτο Washington για την Πολιτική της Μέσης Ανατολή. Αυτό το άρθρο αποτελεί προσαρμογή από την έκθεσή τους με τίτλο “Asset Test: How the United States Benefits from Its Alliance with Israel.” [1]

Στο τελευταίο debate της προεκλογικής εκστρατείας για την ανάδειξη νέου προέδρου φέτος στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κυβερνήτης Μιτ Ρόμνεϊ αναφέρθηκαν στο Ισραήλ περίπου 30 φορές, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από το Ιράν. Και οι δύο υποψήφιοι αποκαλούσαν το εβραϊκό κράτος «πραγματικό φίλο», υποσχόμενοι να σταθούν δίπλα του στις καλές και τις κακές μέρες. Ορισμένοι πολιτικοί σχολιαστές επέκριναν αυτές τις διαχυτικές δηλώσεις υποστήριξης ως εκμαυλιστικές, υποδηλώνοντας ότι οι υποψήφιοι απλά κυνηγούσαν τις εβραϊκές και φιλο-ισραηλινές ψήφους.

Αλλά εάν η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι πράγματι ένα τέτοιο πολιτικό χαρτί, τότε είναι τουλάχιστον εν μέρει επειδή οι ψηφοφόροι γνωρίζουν καλύτερα. Η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ συμβάλλει τώρα περισσότερο από ποτέ στην ασφάλεια της Αμερικής, καθώς η διμερής συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο των στρατιωτικών όσο και των μη στρατιωτικών προκλήσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Η σχέση μπορεί να μην είναι συμμετρική: Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν στο Ισραήλ την απαραίτητη διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη συνολικής αξίας άνω των 115 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 1949. Αλλά είναι μια αμφίδρομη συνεργασία, τα οφέλη της οποίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σημαντικά. Τα άλλα, λιγότερο απτά κόστη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ισραήλ – κυρίως η ζημιά στη φήμη της Ουάσιγκτον στις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, ένα πρόβλημα που προκαλείται επίσης από τις αμερικανικές παρεμβάσεις και τις δεκαετίες υποστήριξης των ΗΠΑ σε αυταρχικούς ηγέτες στη Μέση Ανατολή – είναι χλωμά σε σύγκριση με τα οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά οφέλη που προσφέρονται στην Ουάσιγκτον.

Η συνεργασία σε θέματα ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ-Ισραήλ χρονολογείται από τις εποχές του Ψυχρού Πολέμου, όταν το εβραϊκό κράτος είδε την Ουάσιγκτον ως προπύργιο ενάντια στη σοβιετική επιρροή στη Μέση Ανατολή και ως ένα αντίβαρο στον αραβικό εθνικισμό. Παρά το γεγονός ότι ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε, η στρατηγική λογική στη συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ δεν έχει αλλάξει. Το Ισραήλ εξακολουθεί να αποτελεί αντίβαρο έναντι των ριζοσπαστικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού Ισλάμ και του βίαιου εξτρεμισμού. Έχει, επίσης, εμποδίσει την περαιτέρω διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής στην περιοχή με την παρεμπόδιση των πυρηνικών προγραμμάτων του Ιράκ και της Συρίας.

Το Ισραήλ συνεχίζει να βοηθά τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιμετωπίζουν τις παραδοσιακές απειλές ασφαλείας. Οι δύο χώρες μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με την τρομοκρατία, τη διάδοση των πυρηνικών και την πολιτική κατάσταση της Μέσης Ανατολής. Η στρατιωτική εμπειρία του Ισραήλ έχει διαμορφώσει την προσέγγιση των Ηνωμένων Πολιτειών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εσωτερική ασφάλεια. Οι δύο κυβερνήσεις συνεργάζονται για να αναπτύξουν εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία, όπως το αντιπυραυλικό σύστημα «Η σφενδόνη του Δαβίδ» και τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Arrow, τα οποία μπορεί σύντομα να είναι έτοιμα για εξαγωγή σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ. Το Ισραήλ έχει επίσης αναδειχθεί ως σημαντικός προμηθευτής αμυντικού υλικού για τον στρατό των ΗΠΑ, με τις πωλήσεις να αυξάνονται από τα 300 εκατομμύρια δολάρια ετησίως πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου έως το 1,1 δισ. δολάρια το 2006, εξαιτίας των πολέμων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το ισραηλινό σύμπλεγμα της στρατιωτικής Έρευνας και Ανάπτυξης έχει πρωτοπορήσει σε πολλές τεχνολογίες αιχμής που μεταμορφώνουν το πρόσωπο του σύγχρονου πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνο-όπλων, των μη επανδρωμένων οχημάτων (όπως τα ρομπότ εδάφους και τα εναέρια μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones), τους αισθητήρες και τα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, και προηγμένες άμυνες για στρατιωτικά οχήματα.

Η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ άνοιξε το δρόμο στις χώρες για να συνεργαστούν σε πολύ περισσότερα από τα ακριβώς παραδοσιακά θέματα ασφαλείας. Εν μέρει λόγω της μακροχρόνιας σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στην πολιτική και την ασφάλεια, οι περισσότεροι Ισραηλινοί γνωρίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τρέφουν θετικά συναισθήματα προς αυτές. Οι ισραηλινές εταιρείες που ψάχνουν μια παγκόσμια αγορά για τα προϊόντα τους έχουν δει συχνά τους αμερικανούς ομολόγους τους ως συνεργάτες από επιλογή. Έτσι, σήμερα, οι ισραηλινές τεχνολογικές καινοτομίες για πολιτική χρήση, βοηθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρούν την οικονομική τους ανταγωνιστικότητα, να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη και να αντιμετωπίζουν μια σειρά από μη-στρατιωτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Δεκάδες κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει θερμοκοιτίδες τεχνολογίας στο Ισραήλ για να εκμεταλλευτούν την τάση της χώρας για νέες ιδέες, που είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Bill Gates παρατήρησε το 2006 ότι η «καινοτομία που εξελίσσεται στο Ισραήλ είναι κρίσιμη για το μέλλον του τομέα της τεχνολογίας». Ομοίως, οι ισραηλινές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στρέφονται συχνά προς τις εταιρείες των ΗΠΑ ως εταίρους για ευκαιρίες από κοινού παραγωγής και εμπορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού, δημιουργώντας δεκάδες χιλιάδες νέες αμερικανικές θέσεις εργασίας. Και παρόλο που οι Ισραηλινοί αποτελούν μόλις το 3% του πληθυσμού της Μέσης Ανατολής, το 2011 το Ισραήλ ήταν ο προορισμός του 25% του συνόλου των εξαγωγών των ΗΠΑ στην περιοχή, αφού ξεπέρασε πρόσφατα την Σαουδική Αραβία ως η κορυφαία εκεί αγορά για αμερικανικά προϊόντα.

Η ουσιαστική συνεργασία των αμερικανικών εταιρειών με το Ισραήλ σχετικά με την τεχνολογία της πληροφορικής έχει ζωτική σημασία για την επιτυχία της Silicon Valley. Στα κέντρα Έρευνας και Τεχνολογίας της Intel στο Ισραήλ, οι μηχανικοί έχουν σχεδιάσει πολλούς από τους πιο επιτυχημένους μικροεπεξεργαστές της εταιρείας, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των εσόδων της επιχείρησης το περασμένο έτος. Αν έχετε κάνει μια ασφαλή οικονομική συναλλαγή στο Διαδίκτυο, στείλει ένα άμεσο μήνυμα ή αγοράσει κάτι μέσω PayPal, μπορείτε να ευχαριστήσετε τους ισραηλινούς ερευνητές IT.