Μια ματιά στο τεύχος Μαΐου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Μαΐου

Η σχέση των Ελλήνων με τον Πούτιν, αλλά και οι εξελίξεις σε Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Κίνα, κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί από σήμερα το τεύχος Μαΐου της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs στα κεντρικά περίπτερα και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε ολόκληρη την χώρα.

Στο τεύχος Μαΐου, η σλαβολόγος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλεξάνδρα Ιωαννίδου αναλύει την περίεργη σχέση του νέου ελληνικού εθνικισμού με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Γεώργιος Κ. Οικονόμου υποστηρίζει ότι ο άξονας Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος είναι αδιαμφισβήτητος και δεν επηρεάζεται από τους πολιτικούς ελιγμούς της Άγκυρας.

Η επιστημονική συνεργάτις του ΙΔΙΣ, Boyka Boneva, χαρτογραφεί τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας ενόψει των εθνικών εκλογών εκεί σε λίγες εβδομάδες, και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γεώργιος Βοσκόπουλος, γράφει για τις εξελίξεις στις σχέσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ, μετά και την πρόσφατη εκλογική νίκη του κόμματος του πρωθυπουργού Γκρούεφσκι στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η διδάκτωρ Νομικής και επιστημονική συνεργάτις του ΑΤΕΙ Χαλκίδας, Χριστίνα Χαλανούλη, περιγράφει τις διασταυρούμενες απόψεις σχετικά με το δικαίωμα της ιθαγένειας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Επίσης, η Δρ. Αλίκη Μητσάκου, ιατρός και ιδρύτρια του Διεθνούς Κέντρου Πρωτοποριακών Σπουδών και ο Δημήτρης Θωμάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου γράφουν σε ξεχωριστά άρθρα για τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ελληνική Παιδεία στην ενίσχυση της διπλωματικής θέσης της χώρας αλλά και της προσπάθειας για οικονομική ανάκαμψη.

Στην υπόλοιπη αρθρογραφία, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για την άνοδο των αναμορφωτών στην Κίνα , των Evan A. Feigenbaum και Damien Ma από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, για την σκοτεινή ιστορική σχέση των ΗΠΑ με το διεθνές έγκλημα από τον Peter Andreas του Πανεπιστημίου Brown αλλά και για τις… αδικίες που δημιουργεί η εφαρμογή των κανόνων του Δίκαιου Εμπορίου (fair trade), όπως γράφουν οι Amrita Narlikar και Dan Kim του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Ακόμη, η Shannon K. O'Neil, συνεργάτις στο Council on Foreign Relations γράφει για τις θεαματικές και επιτυχημένες προσπάθειες του Μεξικού να μετασχηματίσει την οικονομία του, την δημόσια διοίκηση και εν τέλει την ίδια την κοινωνία ενώ ο Gerald L. Curtis του Πανεπιστημίου Columbia γράφει για τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Ιαπωνίας.

Τέλος, η υποψήφια διδάκτωρ στο Πάντειο, Καλλιόπη Σταυροπούλου, καταγράφει την επίδραση των αμερικανικών think tanks στην διαμόρφωση της πολιτικής των Αμερικανών προέδρων.

* * * *
Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr