Μια ματιά στο τεύχος Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Νοεμβρίου

Γράφουν οι Alan Greenspan, Θάνος Βερέμης, Θ. Μαρκέτος, Ι. Καρκαζής, κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Νοεμβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα το γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρα την Συρία αλλά και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα. Επίσης, ο αναγνώστης μπορεί να βρει άρθρα τού καθηγητή Θάνου Βερέμη για τις πολιτικές μεταλλάξεις στην Ελλάδα, του πρώην επικεφαλής της FED, Alan Greenspan για την κρίση, καθώς και άλλων πανεπιστημιακών για την οικονομία και το περιβάλλον, όπως και μια συνέντευξη του προέδρου τής Σενεγάλης σχετικά με το μέλλον τής Αφρικής

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Νοεμβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα το γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωενεργειακό παιχνίδι που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρα την Συρία αλλά και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον άξονα Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα.

Στην σχετική ενότητα, ο Δρ. Θρασύβουλος Ν. Μαρκέτος, γράφει για τα συμφέροντα των μεγάλων και μεσαίων δυνάμεων που διακυβεύονται ανάλογα με την τελική έκβαση του εμφύλιου πολέμου στην Συρία, συμφέροντα που ακουμπούν και την Ελλάδα, ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Καρκαζής και οι συνεργάτες του Ι.Βιδάκης και Γ. Μπάλτος, αναλύουν τον ενεργειακό πλούτο τής Συρίας και τον ρόλο τής γειτονικής Τουρκίας.

Επίσης, ο συριακής καταγωγής καθηγητής τής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, Δρ. Άρεφ Αλομπέιντ και ο Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Κλεάνθης Κυριακίδης, ξεκαθαρίζουν τα αίτια που οδήγησαν στο ξέσπασμα του εμφυλίου στην Συρία αλλά και τις προοπτικές τής «επόμενης μέρας» στην δοκιμαζόμενη χώρα.

Ακόμη, ο Christopher Davidson, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Durham επισημαίνει ότι παρ’ όλο που οι μοναρχίες του Κόλπου είναι αυταρχικές και αναχρονιστικές, δείχνουν εξαιρετικά ανθεκτικές. Αλλά θα ήταν λάθος να πιστέψει κανείς ότι είναι κατά κάποιο τρόπο αήττητες απέναντι στην αυξανόμενη πίεση - από τις δυτικές κυβερνήσεις, από το Ιράν, ακόμα και μεταξύ τους.
Ο καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Βερέμης, καταγράφει τις μεταλλάξεις τού ελληνικού πολιτικού σκηνικού, ιδίως με την εμφάνιση του φαινομένου τής Χρυσής Αυγής, εξαιτίας και εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Τη απουσία γνήσιων ιδεολογιών, ο λαϊκισμός των πολιτικών άκρων βρήκε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθεί…

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος διδάκτωρ Γιάννης Μανώλης συγκρίνει τις περιπτώσεις τής Ιταλίας και της Ελλάδας, επιχειρηματολογώντας σχετικά με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τα έθνη στις «κρίσιμες στιγμές» αλλά και για τον ρόλο των βαθιά ριζωμένων κοινωνικών συνηθειών.

Ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ, Alan Greenspan, αναρωτιέται για το πώς τόσοι πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, απέτυχαν να δουν την οικονομική κρίση του 2008 να πλησιάζει. Ένα σημαντικό μέρος τής απάντησης στο ερώτημα αυτό είναι μια πολύ παλιά ιδέα: τα Κεϋνσιανά «ένστικτα», τα ανορθολογικά στοιχεία στην λήψη αποφάσεων που έχουν μείνει εκτός των οικονομικών προβλέψεων για πάρα πολύ καιρό.

Ο πρόεδρος τής Σενεγάλης, Macky Sall, μιλάει με ευθύτητα για την πρόοδο της δημοκρατίας στην Αφρική, την οικονομική της ανάπτυξη, την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σε μια αποκλειστική συνέντευξη.

Αντίθετα, η ανάπτυξη της Ινδίας, συνολικά, επιβραδύνεται. Αλλά, όπως γράφει ο οικονομολόγος Ruchir Sharma, τα πιο δυναμικά κρατίδια της χώρας - με τους πολύ έξυπνους, αν και μερικές φορές αυταρχικούς ηγέτες τους- εξακολουθούν να αναπτύσσονται με (ή κοντά σε) διψήφια ποσοστά, και αντιπροσωπεύουν το μυστικό όπλο τής Ινδίας προκειμένου να συνεχίσει να ανταγωνίζεται τις άλλες μεγάλες αναδυόμενες αγορές.

Οι καθηγητές Γεωγραφίας, Jerry Patchell και Roger Hayter, στα Πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ και Simon Fraser αντίστοιχα, υποστηρίζουν ότι για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να στρέψει την προσοχή της από το να καθορίζει στόχους σε χώρες που δεν μπορούν να τους πετύχουν, στο να επιβάλλει στις πολυεθνικές εταιρείες να δράσουν. Η τεράστια δύναμη που ασκείται από ένα μικρό αριθμό επιχειρήσεων μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται για να σωθεί ο πλανήτης.

Τέλος, ο Αμερικανός συγγραφέας και ανταποκριτής στην Σαγκάη για το Bloomberg World View, Adam Minter, γράφει για το πώς η ανακύκλωση αυτοκινήτων ανά τον κόσμο ελαφραίνει το οικολογικό αποτύπωμα μιας τεράστιας και βαριάς αναπτυξιακής βιομηχανίας, της χαλυβουργίας.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition»
στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr
αλλά και στο FACEBOOK,
στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr