Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Φεβρουαρίου

Οι δέκα χώρες που μαγνητίζουν τώρα την ανάπτυξη
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Φεβρουαρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την καταγραφή των θετικών στοιχείων που παρουσιάζουν 10 χώρες από διάφορες περιοχές τού κόσμου, στον αγώνα τους να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις και μαζί με αυτές την ανάπτυξη. Βεβαίως, οι εν λόγω χώρες έχουν και την σκοτεινή πλευρά τους… Επίσης, ο αναγνώστης μπορεί να διαβάσει για το πραγματικό πρόσωπο του Φετουλάχ Γκιουλέν (Ι.Θ. Μάζης), για τον ρόλο των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα (Β. Σιταράς) και για το πώς οι επιστήμονες είχαν προβλέψει με ακρίβεια την Αραβική Άνοιξη (T. Detchev).

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition

11022014-1.jpg

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Φεβρουαρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την καταγραφή των θετικών στοιχείων που παρουσιάζουν 10 χώρες από διάφορες περιοχές τού κόσμου, στον αγώνα τους να προσελκύσουν άμεσες ξένες επενδύσεις και μαζί την ανάπτυξη.

Στην σχετική ενότητα, η Shannon K. O'Neil από το Council on Foreign Relations, γράφει για την ταλαιπωρημένη από υψηλούς δασμούς, ποσοστώσεις, επιδοτήσεις και εκατοντάδες κρατικές επιχειρήσεις, οικονομία τού Μεξικού η οποία είναι πλέον μια από τις πιο ανοιχτές στον κόσμο. Αλλά τα οικονομικά οφέλη από το φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Enrique Peña Nieto δεν έχουν ακόμη φανεί. Αυτό υποστηρίζει και ο ίδιος ο πρόεδρος του Μεξικού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Foreign Affairs στην οποία εκτός των άλλων αποκαλύπτει και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Ο Marcus Noland, διευθυντής Σπουδών στο Peterson Institute for International Economics, γράφει για τη Νότια Κορέα μια πλούσια και τεχνολογικά προηγμένη, ώριμη δημοκρατία με εντυπωσιακές επιδόσεις καινοτομίας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και με μια υγιή ηγεσία. Όμως, η μεγαλύτερη οικονομική αρετή τής χώρας, το πόσο ανοιχτή είναι, την υποβάλλει επίσης σε μεγαλύτερη αστάθεια και ρίσκο μέσα στην παγκόσμια αγορά από όσο οι πλήρως αναπτυγμένοι ομόλογοί της.

Ο Mitchell A. Orenstein από το Πανεπιστήμιο Northeastern αναλύει το πώς, τα τελευταία 25 χρόνια, η Πολωνία έχει απολαύσει ειρήνη, μια ανθηρή οικονομία, και την ενσωμάτωση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πίσω από αυτή την θετική ιστορία βρίσκονται έξυπνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ο δεσμός τής Πολωνίας με την κορυφαία οικονομία τής Ευρώπης, την Γερμανία.

Ο Daniel Dombey, ανταποκριτής των Financial Times στην Τουρκία, εξηγεί το γιατί μετά από μια εντυπωσιακή δεκαετία πίσω της και μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση ενόψει, οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Τουρκία βρίσκονται στην σφαίρα τής εσωτερικής πολιτικής. Ως πρωθυπουργός, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φλερτάρει με τον αυταρχικό λαϊκισμό και η χώρα του παραπαίει μεταξύ συνεχούς ανάπτυξης και επιστροφής στα δεινά τής Μέσης Ανατολής.

Επίσης από το Council on Foreign Relations, η Karen Brooks συγκρίνει την Ινδονησία, η οποία αντιμετωπίζει μια σειρά από πολιτικές προκλήσεις και μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση το 2014, που θα καθορίσουν κατά πόσον θα πετύχει τις προοπτικές της ή θα επιστρέψει στην στασιμότητα, με τις κοντινές Φιλιππίνες, τώρα μια εξωστρεφή ατμομηχανή, που τρέχει προς τα εμπρός υπό την ηγεσία τού προέδρου Benigno Aquino III.

Τέλος, ο Thitinan Pongsudhirak από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn, στην Μπανγκόκ, γράφει για τις χώρες τής Νοτιοανατολικής Ασίας που βρίσκονται στο ποταμό Μεκόνγκ –Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ και Βιετνάμ, και η νότια επαρχία Γιουνάν της Κίνας – οι οποίες τελικά υπερασπίζονται τον εαυτό τους, και κάτι παραπάνω: Καθώς οι εμπορικοί φραγμοί πέφτουν και τα σύνορα ανοίγουν, η ανάπτυξη της περιοχής εξαρτάται από την βελτίωση των δικτύων μεταφορών και από τις καθυστερημένες πολιτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Αναδυόμενων Αγορών και των Παγκόσμιων Μακροοικονομικών στην Morgan Stanley Investment Management, Ruchir Sharma, σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απογείωσης των αναδυόμενων αγορών, οι αναλυτές υπέθεσαν ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν επ’ αόριστον, αγνοώντας την κυκλική φύση τόσο των πολιτικών όσο και των οικονομικών εξελίξεων. Η ευφορία ξεπέρασε την ορθή κρίση - μια διαδικασία που καταδικάζει την οικονομική πρόβλεψη για όσο χρονικό διάστημα οι ειδικοί συμπεριφέρονται έτσι.

Σε μια ανάλογη επιπόλαιη συμπεριφορά, στο πολιτικό επίπεδο αυτή την φορά, πολιτικοί και δημοσιογράφοι απέτυχαν να κατανοήσουν αυτό που οι πολιτικοί επιστήμονες και οι κοινωνιολόγοι είχαν προβλέψει με ακρίβεια, χρόνια πριν: την Αραβική Άνοιξη. Αυτό υποστηρίζει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Εθνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας τής Βουλγαρίας, Teodor Detchev.

Ο καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Θ. Μάζης, καταγράφει τις ακραία ισλαμιστικές θέσεις τού Φετουλάχ Γκιουλέν μέσα από τα ίδια του τα κείμενα, ανατρέποντας την εικόνα του «μετριοπαθούς ισλαμιστή» που ο Γκιουλέν προσπαθεί να οικοδομήσει για τον εαυτό του. Έτσι, η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άξονος, μεταξύ των λαθών του Ερντογάν και των εμμονών του Γκιουλέν.

Ο ενεργειακός αναλυτής και διδάκτωρ Στρατηγικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Βασίλης Σιταράς, καταγράφει τον ρόλο που παίζουν οι τεράστιες κρατικές εταιρείες στον κλάδο τού πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η συμπεριφορά και τα συμφέροντά τους καθίστανται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για την Ελλάδα μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων στις ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου.

Στο σύνολό του, πάντως, ο κόσμος αναζητά νέες ισορροπίες. Όπως αναλύει ο Stewart Patrick από το Council on Foreign Relations, η διεθνής συνεργασία όλο και περισσότερο λαμβάνει χώρα εκτός των επίσημων θεσμών καθώς οι απογοητευμένοι δρώντες στρέφονται σε άτυπες ομάδες και ad hoc χώρους. Η προκύπτουσα ακαταστασία μπορεί να είναι αντιαισθητική, αλλά ήρθε για να μείνει - οπότε η πρόκληση είναι πλέον να την κάνουμε να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Τέλος, ο νομικός Σταύρος Τασιόπουλος γράφει για το πώς αλλάζουν οι Κανονισμοί και οι Συνθήκες στην Ε.Ε., με αφορμή τις συμβάσεις και συνθήκες που έχει υπογράψει παλαιότερα αλλά και πρόσφατα η Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης που την έπληξε με σφοδρότητα.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.