Ζωή και απώλεια στην Κριμαία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ζωή και απώλεια στην Κριμαία

Γράμμα από την Σιμφερόπολη
Περίληψη: 

Μια σειρά από παράδοξα, προβλήματα, και ευθείες διώξεις, έχουν μετατρέψει την ζωή στην Κριμαία - έναν πρώην δημοφιλή προορισμό διακοπών δίπλα στην θάλασσα - σε έναν καφκικό εφιάλτη.

THERESA BOND είναι το ψευδώνυμο ενός σεβαστού πολιτικού αναλυτή που ειδικεύεται στις κλειστές κοινωνίες.

Νωρίς την περασμένη άνοιξη, φιλο-ρωσικά πλήθη στην ουκρανική Κριμαία συγκεντρώθηκαν και απαίτησαν να διεξάγουν οι Αρχές ένα λαϊκό δημοψήφισμα για το αν η χερσόνησος θα πρέπει να ενταχθεί στην Ρωσική Ομοσπονδία. Η ειρωνεία είναι ότι στην Ρωσία δεν επιτρέπονται ούτε τέτοιες συγκεντρώσεις ούτε τέτοια δημοψηφίσματα. Όταν η ψηφοφορία όντως έλαβε χώρα στις 16 Μαρτίου, ο τίτλος που αποτύπωσε καλύτερα την στιγμή ήταν από το Onion [1]: «Ψηφοφόροι τής Κριμαίας συγκινημένοι για την άσκηση της δημοκρατίας για τελευταία φορά».

Η παρωδία δημοψηφίσματος πραγματοποιήθηκε υπό την απειλή των όπλων. Προήδρευαν ένοπλοι ενδεδυμένοι με συνήθεις, αλλά χωρίς διακριτικά στολές. Δεν υπήρξε αιματοχυσία, αλλά δεν ήταν και ελεύθερο δημοψήφισμα. Καθώς τα αποτελέσματα ανακοινώνονταν, πολλοί από τα 2,5 εκατομμύρια πολίτες της Κριμαίας έκλαιγαν: Μερικοί από χαρά, καθώς τυλίγονταν με ρωσικές σημαίες και τραγουδούσαν τον άλλοτε σοβιετικό- και τώρα ρωσικό- ύμνο, κι άλλοι από ταπείνωση που παραδόθηκαν σαν δουλοπάροικοι σε έναν νέο αφέντη - τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πριν από την ψηφοφορία, τα κριμαϊκά social media ήταν ένα πεδίο μάχης μεταξύ εκείνων που υπερασπίζονταν και εκείνων που επέκριναν την Ρωσία. Αλλά από την στιγμή που η προσάρτηση ήταν ένα τετελεσμένο γεγονός, οι αντίπαλοι υποχώρησαν στους αντίστοιχους στρατώνες τους με ένα τεράστιο κύμα «unfriendings» [άρσης τής φιλίας] στο Facebook (το ρήμα στα ρωσικά είναι odfriendlit). Στην συνέχεια, οι Κριμαιάτες που ήταν πιο αντίθετοι στην κατοχή - Ουκρανοί, Τάταροι και ακόμη και μερικοί Ρώσοι - έφυγαν. Πήγαν στο Κίεβο και στο εξωτερικό. Άλλοι, ειδικά οι διανοούμενοι, επέλεξαν την «εσωτερική μετανάστευση». Δηλαδή, εγκατέλειψαν τις άλλοτε άνετες κρατικά χορηγούμενες θέσεις τους για να κάνουν δουλειές τού ποδαριού απλώς για να επιβιώσουν.

Αυτοί οι Κριμαιάτες έχουν ενταχθεί σε ένα ρωσικό έθνος που, από όλες τις απόψεις, ήταν χαρούμενο για την προσάρτηση˙ Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση [2], μόνο 8% των ερωτηθέντων στην Ρωσία ήταν κατά τής προσάρτησης της Κριμαίας. Αλλά, όπως είναι σύνηθες στην Ρωσία, οι δημοσκοπήσεις δεν αποκαλύπτουν ολόκληρη την αλήθεια. Στο Snob, ένα σεβαστό ρωσικό online περιοδικό, ο πολεμικός ανταποκριτής Arkadiy Babchenko δημοσίευσε [3] ένα σατιρικό κομμάτι που είναι πολύ ανοιχτά επικριτικό για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, με τίτλο «Καλώς όρισες, Κριμαία». Ο Babchenko απαρίθμησε στους νέους πολίτες όλα τα πράγματα ότι απαγορεύονται στην νέα τους πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων των «ατιμώρητων συγκεντρώσεων πέντε ή περισσότερων ατόμων», της «αντίστασης στην παράνομη σύλληψη», της «αυτοδιάθεσης των εθνών», «του τηλεοπτικού σταθμού Dozhd», «της προώθησης της ομοφυλοφιλίας», ή των «συναυλιών τής Madonna». Ο μετρητής επισκεψιμότητας της ιστοσελίδα Snob δηλώνει ότι το άρθρο είχε πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες και φαίνεται να έχει διαχυθεί στο Facebook, επίσης.

Με άλλα λόγια, οι Κριμαιάτες έχουν μεταπέσει από ένα ανοικτό, αν και απείθαρχο και σάπιο, σύστημα σε ένα κλειστό κράτος που έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες και καταπιέζει τους πολίτες του - καμία έκπληξη για το ότι μέρα με τη μέρα γίνονται πιο απογοητευμένοι με τη νέα χώρα τους.

ΡΩΣΙΚΟ ΧΑΟΣ

Μια σειρά από παράδοξα, προβλήματα, και ευθείες διώξεις, έχουν μετατρέψει την ζωή σε έναν πρώην δημοφιλή προορισμό διακοπών δίπλα στην θάλασσα σε καφκικό εφιάλτη. Καθώς η Κριμαία είναι γεωγραφικά συνδεδεμένη με την Ουκρανία και χωρίζεται από την Ρωσία με θάλασσα, η περιοχή εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την Ουκρανία για σχεδόν όλες τις βασικές παροχές, συμπεριλαμβανομένου του νερού, της παραγωγής, του κρέατος, και της ηλεκτρικής ενέργειας. (Η μοναδική εξαίρεση είναι η βενζίνη, η οποία μεταφέρεται απευθείας από την Ρωσία με δεξαμενόπλοια στο λιμάνι τής Feodosiya). Ήδη, διαφορές σχετικά με απλήρωτους λογαριασμούς άντλησης έχουν οδηγήσει την Ουκρανία να περιορίσει την ροή τού νερού από τον ποταμό Δνείπερο στην Κριμαία. Χωρίς άρδευση, η εποχή τής καλλιέργειας του ρυζιού στην Κριμαία έχει χαθεί. Το Κίεβο έχει επίσης περιορίσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προς την Κριμαία, εν μέρει επειδή έχει η ίδια προβλήματα ενέργειας αφότου η Ρωσία περιέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την Ουκρανία. Περαιτέρω, από τον περασμένο μήνα, η Ουκρανία απαιτεί [4] «εξαγωγικά έγγραφα» για όλα τα αγαθά που ταξιδεύουν μεταξύ της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Αυτό, φυσικά, έχει κάνει το εμπόριο πολύ πιο κουραστικό.

Οι δυσκολίες σημαίνουν αύξηση τιμών, κάτι απαραίτητο για να αντισταθμιστούν οι δωροδοκίες και ο χαμένος χρόνος. Ήδη τον Ιούνιο, όταν το νόμισμα στην Κριμαία άλλαξε από το ουκρανικό εθνικό νόμισμα στο ρωσικό ρούβλι, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περίπου 50%. Σήμερα, το τυρί και τα ψάρια είναι δύο φορές πιο ακριβά από όσο ήταν συνήθως. Η μπύρα και η βότκα είναι τρεις φορές πιο ακριβές, ένα δυνητικά εκρηκτικό γεγονός σε οποιοδήποτε μέρος τής πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Για μερικούς ανθρώπους, η αύξηση των τιμών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των συντάξεων˙ Γιατροί, δάσκαλοι, και στρατιωτικό προσωπικό παίρνουν υψηλότερους μισθούς, επίσης. Όμως, η αγοραστική δύναμη των περισσότερων Κριμαιατών έχει μειωθεί σημαντικά.