Μια ματιά στο τεύχος Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Νοεμβρίου

Ο λαϊκισμός, ο Νέος Ψυχρός Πόλεμος και η λύση τού κυπριακού
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την απειλή που αντιπροσωπεύει ο λαϊκισμός στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, κυκλοφορεί το τεύχος Νοεμβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs,The Hellenic Edition.

Με κεντρικό θέμα την απειλή που αντιπροσωπεύει ο λαϊκισμός στις φιλελεύθερες δημοκρατίες, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και μέχρι την Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Νοεμβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs,The Hellenic Edition.

Στο δοκίμιό του, ο Yascha Mounk, συγγραφέας και υποψήφιος δόκτωρ στο Τμήμα Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Harvard, γράφει ότι το κίνημα Tea Party και τα ευρωπαϊκά αντίστοιχά του έχουν προκύψει από την διαρκή αδυναμία των δημοκρατικών κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πολιτών τους. Τα σημερινά λαϊκιστικά κινήματα δεν θα υποχωρήσουν μέχρις ότου αντιμετωπιστούν τα δικαιολογημένα παράπονα που τα τροφοδοτούν.

Ο Robert Legvold, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, εξηγεί το πώς η κρίση στην Ουκρανία έχει ωθήσει την Μόσχα και την Δύση σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Και για τις δύο πλευρές, η πρώτη προτεραιότητα πρέπει τώρα να είναι ο περιορισμός τής σύγκρουσης, διασφαλίζοντας ότι τελικά θα είναι όσο σύντομη και όσο ρηχή είναι δυνατόν.

Οι δύο πρωταγωνιστές του Νέου Ψυχρού Πολέμου έχουν, ωστόσο, μερικά κοινά στοιχεία. Ο σύμβουλος έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition, Αλέξανδρος Πρίφτης επιχειρεί μια σύγκριση των προσωπικοτήτων τού προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο χαρακτήρας του καθενός χρωματίζει και την εξωτερική πολιτική τής χώρας του.

Ο ευρωβουλευτής τής Κύπρου, Αντιπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας, Τάκης Χατζηγεωργίου, καταγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό Ζήτημα στην τρέχουσα συγκυρία και προτείνει μια ψύχραιμη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυσή του.

Το δυσεπίλυτο παζλ της διακυβέρνησης της Βουλγαρίας μετά τις πρόσφατες εκλογές αναλύουν η Boyka Boneva, ειδική αναλύτρια σε θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα ιδρυτικά μέλη τής δεξαμενής σκέψης INTERALIA και ο Νίκος Παπακώστας, επικεφαλής των τμημάτων Έρευνας & Ανάλυσης της INTERALIA. Επειδή το πολιτικό σκηνικό τής Βουλγαρίας είναι κατακερματισμένο, τελικά, ρόλο-κλειδί θα παίξει η παρουσία τής ΕΕ.

Τα τελευταία χρόνια, το κίνημα Occupy Wall Street δεν ήταν η μόνη ομάδα που ανησυχούσε για το πώς έχουν διανεμηθεί τα λάφυρα της οικονομικής ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο μοιράζονται όλο και περισσότερο αυτό το συναίσθημα: Όπως και η πιεσμένη μεσαία τάξη, αισθάνονται ότι οι εταιρείες κρατούν πάρα πολλά από τα κέρδη για τον εαυτό τους. Ο Matt Mossman, ειδικός για το πολιτικό ρίσκο στις αναδυόμενες αγορές, περιγράφει το σχέδιο του ΟΟΣΑ και του G-20 για να τους κάνουν να πληρώσουν περισσότερα.

Μιλώντας για το G-20, ο Πρέσβης τής Αυστραλίας στην Ελλάδα, Τζον Γκρίφιν, γράφει για την ατζέντα τής συνόδου κορυφής που θα φιλοξενήσει η χώρα του εντός τού Νοεμβρίου αλλά και την ειδικότερη ατζέντα που θα προωθήσει η Αυστραλία.

Ο Δρ. Θρασύβουλος Ν. Μαρκέτος, επιστημονικός συνεργάτης τού Ινστιτούτου Διαρκούς Επιμόρφωσης (ΙΔΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, απεικονίζει την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού ζητήματος της ΕΕ και εισαγάγει στο ενεργειακό παιχνίδι το Ιράν, το Κουρδικό αλλά και τον αγωγό της Ρωσίας προς Κίνα.

Παρά την επιτυχία του στην Γερουσία των ΗΠΑ, το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχει μεγάλα προβλήματα. Ο Byron York, επικεφαλής πολιτικός ανταποκριτής στο περιοδικό The Washington Examiner, γράφει για το πώς μια χαλαρή συμμαχία συντηρητικών στοχαστών και πολιτικών αναπτύσσει μια νέα στρατηγική για το άνοιγμα προς την αμερικανική μεσαία τάξη. Αυτοί οι μεταρρυθμιστές θα μπορούσαν να σώσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα - αρκεί μόνο να μπορέσουν να κερδίσουν τους συντηρητικούς συναδέλφους τους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Jim Yong Kim, μιλά στο Foreign Affairs σχετικά με την καταπολέμηση της ανισότητας, το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα και το ποιός θα πρέπει να τον διαδεχθεί.

Η επερχόμενη επανάσταση στην γενετική μηχανική θα είναι συναρπαστική για μερικούς, τρομακτική για άλλους, και πρόκληση για όλους. Αν δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, υποστηρίζει ο Jamie F. Metzl, βασικός συνεργάτης για την Τεχνολογία και την Εθνική Ασφάλεια στο Atlantic Council, θα είναι επίσης πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές συγκρούσεις τόσο στο εσωτερικό των κοινωνιών όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τέλος, ο Paul Kennedy καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Yale παρουσιάζει το μαζικό, φιλόδοξο νέο βιβλίο του Lawrence Freedman, «Στρατηγική», το οποίο –κατά τον ίδιον- προσφέρει μια προσωπική άποψη για έναν σημαντικό όρο, τόσο πολύ χρησιμοποιημένο, όμως, ώστε να έχει καταλήξει σχεδόν χωρίς νόημα.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr