Το πραγματικό κόστος τού έμπολα | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το πραγματικό κόστος τού έμπολα

Γράμμα από την Μονρόβια
Περίληψη: 

Οι πολιτικές συγκράτησης του έμπολα έχουν φέρει ακούσιες οικονομικές συνέπειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να αποτραπεί μια ακόμη χειρότερη κρίση.

Ο JAVIER ALVAREZ είναι διευθυντής κράτους για την Λιβερία στο Mercy Corps.

Έξι ημέρες την εβδομάδα, γυναίκες όπως η Kuma Zay πωλούν έντονα χρωματισμένες κόκκινες και πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια και άλλα λαχανικά στην αγορά Gobachop τής Μονρόβια. Αν και οι μεγαλύτερες αγορές χονδρικής αρχικά έκλεισαν στον απόηχο της κρίσης έμπολα στην χώρα, η Gobachop και άλλες τοπικές αγορές παρέμειναν ανοικτές συνεχώς. Παρά το γεγονός ότι η Zay και οι άλλες γυναίκες φοβούνται ότι θα προσβληθούν από τον ιό έμπολα, προσπαθούν απελπισμένα να συντηρήσουν τις οικογένειές τους. «Πριν από τον έμπολα, πουλούσα από δέκα έως 15 μεγάλους σάκους πιπεριές ανά ημέρα. Τώρα, πουλώ δύο με τρεις σακούλες», λέει η Zay. «Έχω οκτώ παιδιά, και έπρεπε να μειώσουμε το ποσό τού ρυζιού που τρώμε από δέκα φλιτζάνια ημερησίως στα οκτώ».

Η Λιβερία είναι μια από τις τρεις χώρες τής Δυτικής Αφρικής που αντιμετωπίζουν την σοβαρότερη επιδημία τού ιού έμπολα στην ιστορία [1]. Και στις τρεις, αυτό είναι το χειρότερο χτύπημα, με σχεδόν 3.000 νεκρούς, σχεδόν 7.000 να έχουν μολυνθεί, και δεκάδες χιλιάδες άλλους να βρίσκονται σε κίνδυνο. Το οικονομικό κόστος είναι επίσης εκπληκτικό. Από τότε που ο παρατεταμένος εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας έληξε πριν από μια δεκαετία, η χώρα είχε επιτύχει έναν βαθμό οικονομικής προόδου και σταθερότητας˙ Ακριβώς πριν από το ξέσπασμα της κρίσης έμπολα, η οικονομία τής Λιβερίας αναπτυσσόταν με ρυθμό τής τάξης του 5,9%. Μια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνει ότι η αύξηση του ΑΕΠ υποχώρησε στο 2,5% από το ξέσπασμα της νόσου. Όπως εξήγησε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας, Brownie Samukai, «Η Λιβερία αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή για την εθνική ύπαρξή της». [2]

Η ζοφερή οικονομική προοπτική επιδεινώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τα πρωτόκολλα περιορισμού τού έμπολα που στράγγισαν την επισιτιστική ασφάλεια, τις αλυσίδες εφοδιασμού τής αγοράς, καθώς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Για να κατανοήσουμε καλύτερα το τι σημαίνουν όλα αυτά για τους κατοίκους τής Λιβερίας -ήδη έναν από τους φτωχότερους πληθυσμούς στον κόσμο- η παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση Mercy Corps [3] πραγματοποίησε μια γρήγορη εκτίμηση της αγοράς [4] στις κομητείες Λόφα και Νίμπα και σε τμήματα της Μονρόβια μεταξύ της 3ης και της 13ης Οκτωβρίου. Η ερευνητική ομάδα έκανε έρευνες σε 122 νοικοκυριά, έρευνες σε 122 πωλητές, 20 ομαδικές συζητήσεις, και 65 συνεντεύξεις βασικών πληροφοριοδοτών. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την σοβαρότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει τώρα η Λιβερία.

ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ

Στις έρευνες μας στα νοικοκυριά, το 66% των ερωτηθέντων ανέφεραν μείωση του εισοδήματος του νοικοκυριού τους. Και ακόμη και καθώς η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών πέφτει, οι τιμές ανεβαίνουν. Μια πρόσφατη έρευνα από την Premise Data Corporation διαπίστωσε ότι οι τιμές για τα κοινά αγαθά είναι 8% υψηλότερες στις γειτονιές που πλήττονται από έμπολα στην Μονρόβια σε σύγκριση με άλλα σημεία τής πόλης. Επιπλέον, οι περιορισμοί στις μεταφορές περιορίζουν την διαθεσιμότητα των προϊόντων στις τοπικές αγορές. Για παράδειγμα, η επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών έχει συμπεριλάβει περιορισμούς στις ημέρες που λειτουργεί η αγορά, το κλείσιμο των συνόρων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας, σημεία ελέγχου, και την μείωση του αριθμού των επιβατών που επιτρέπεται στα οχήματα.

Μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι, όπως η Zay και η οικογένειά της, το 90% των νοικοκυριών τής Λιβερίας αναφέρουν επισιτιστική ανασφάλεια. Για να αντιμετωπίσουν την μείωση των εισοδημάτων και την αύξηση των τιμών, μειώνουν την ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνουν σε κάθε γεύμα και υποκαθιστούν την προτιμητέα τροφή με κατώτερης ποιότητας ή λιγότερο ακριβά τρόφιμα. Το 85% των νοικοκυριών δηλώνουν ότι τρώνε λιγότερα γεύματα κάθε μέρα. Καθώς η κρίση έμπολα τραβά σε μάκρος, οι οικονομικές πραγματικότητες θα συνεχίσουν μόνο να επιδεινώνονται.

Η απόδειξη μπορεί να βρεθεί στον γεωργικό τομέα, ο οποίος έχει διαταραχθεί ιδιαίτερα από την κρίση έμπολα και από τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση. Η συγκομιδή ρυζιού, για παράδειγμα, αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς κατά το επόμενο έτος λόγω των διαταραχών στα kuu, όπως είναι γνωστά τα τοπικά συστήματα εργασίας. Παραδοσιακά, μεγάλες ομάδες γεωργών ανταλλάσσουν εργασία ή πληρωμές, εργαζόμενοι ο ένας στην γη του άλλου. Αλλά η κυβέρνηση συμβούλεψε αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλων ομάδων ανθρώπων. Έτσι, αντί για το τυπικό kuu των περίπου 50 ανθρώπων, μερικές ομάδες εργασίας μειώθηκαν στα μόλις πέντε ή δέκα άτομα στο αποκορύφωμα της κρίσης τον Αύγουστο.

Ένα αποτέλεσμα είναι ότι η συντήρηση και η περίφραξη των αγροκτημάτων υπολείπεται από τα συνήθη πρότυπα, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων ρυζιού στα ορεινά από 10% έως 25%. Οι φυτεύσεις για ρύζι στα πεδινά επηρεάζονται παρόμοια, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων κατά 25%. Συνολικά, η φετινή συγκομιδή τού ρυζιού αναμένεται να μείνει περίπου ίδια με την περσινή. Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την συγκομιδή του επόμενου έτους, κυρίως λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από την κυβέρνηση, η οποία σταμάτησε όλες τις εισαγωγές ρυζιού και περιόρισε την εμπλοκή των αγροτών στην τοπική παραγωγή.

Σήμερα, η κυβέρνηση της Λιβερίας και οι διεθνείς οργανισμοί είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό επικεντρωμένοι στην συγκράτηση του έμπολα, όπως θα έπρεπε να είναι. Οι πολιτικές περιορισμού, ωστόσο, έχουν ακούσια δημιουργήσει οικονομικές συνέπειες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με τους ειδικούς σε θέματα υγείας να αποτρέπουν μια πιθανή κρίσιμη κατάσταση οικονομικής και επισιτιστικής ασφάλειας για τους κατοίκους.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ;