Ο Bibi ενοχλεί | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο Bibi ενοχλεί

Η στρατηγική του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον
Περίληψη: 

Οι σχολιαστές διαφωνούν για το αν ο Νετανιάχου βλάπτει την ασφάλεια του Ισραήλ με το να αποξενώνεται από τον Ομπάμα. Φαίνεται απίθανο ότι ο Λευκός Οίκος θα μειώσει την στρατιωτική βοήθεια ή θα σταματήσει να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του ΟΗΕ που αντιτίθενται στο Ισραήλ.

Σχεδόν όλοι (εκτός από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο) φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κάνει λάθος αρνούμενος να ακυρώσει την ομιλία του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ στις 3 Μαρτίου. Σε ισραηλινές εφημερίδες, βετεράνοι πολιτικοί αρθρογράφοι έχουν εκφράσει την διαφωνία τους με χαρακτηριστική ευθύτητα. Ο Meir Dagan, ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκει «καταστροφικές» πολιτικές που υπονομεύουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Εβραιο-Αμερικανοί δημοσιογράφοι που συνήθως εκφράζουν απόψεις υπέρ του Ισραήλ δείχνουν αποτροπιασμό για το ότι ο πρωθυπουργός τούς έχει βάλει σε μια θέση όπου πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της νομιμοφροσύνης τους προς το Δημοκρατικό Κόμμα (η πλειοψηφία των Αμερικανών Εβραίων είναι δημοκρατικοί) και το Ισραήλ.

Αλλά ο Νετανιάχου δεν θα ακυρώσει [την ομιλία], και δεν υπήρξε ποτέ καμία πιθανότητα ότι θα το κάνει. Αντιμετωπίζει εθνικές εκλογές στις 17 Μαρτίου˙ αν υποχωρήσει τώρα, θα χάσει την υπόληψή του στον πυρήνα των ψηφοφόρων του. Θα διαψεύσει επίσης τον ισχυρισμό που έκανε κατ’ επανάληψη και με μεγάλη σφοδρότητα, ότι έχει «ιερό καθήκον» να μιλήσει στο όνομα του εβραϊκού λαού για τον κίνδυνο που αποτελεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για το Ισραήλ. Και θα έθετε σε κίνδυνο και την συμμαχία του με την μικρή ομάδα των απίθανα πλούσιων Ρεπουμπλικανών δωρητών που έχουν γίνει μερικοί από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του.

Ο πιο σημαντικός μεταξύ αυτών είναι ο Sheldon Adelson, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος των καζίνο. Ο Adelson, ο οποίος είναι ένας σημαντικός χορηγός σε ρεπουμπλικανικούς και προσανατολισμένους προς το Ισραήλ στόχους και ιδρύματα. Ο Adelson, ο οποίος (μαζί με την σύζυγό του) δώρισε περίπου 350 εκατομμύρια δολάρια σε ρεπουμπλικανούς υποψηφίους το 2014, και καταστρατήγησε τους δρακόντειους νόμους του Ισραήλ για την χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών με την δημιουργία δικής του εφημερίδας υπέρ του Νετανιάχου, την Israel HaYom, η οποία είναι μια δωρεάν ημερήσια εφημερίδα που έχει γίνει μια από τις πιο ευρέως διαβασμένες εφημερίδες της χώρας. Η εκδοτική γραμμή της είναι τόσο απαρέγκλιτα φιλική προς τον Νετανιάχου που, στο Ισραήλ, συνήθως αναφέρεται ως «Bibiton», μια παράφραση του ευρέως χρησιμοποιούμενου ψευδώνυμου του πρωθυπουργού, Bibi, και «iton», την εβραϊκή λέξη που σημαίνει «εφημερίδα».

Το Ισραήλ υπήρξε εδώ και δεκαετίες ένα δικομματικό πολιτικό θέμα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ. Ο Νετανιάχου είναι ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός που ευθυγραμμίστηκε φανερά με τους Ρεπουμπλικάνους, και ο πρώτος ξένος ηγέτης μετά τον Winston Churchill που έχει προσκληθεί τρεις φορές για να μιλήσει στο Κογκρέσο. Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές με τόση συνέπεια ότι είναι υπέρ των Ρεπουμπλικάνων που κάποιοι στο Ισραήλ κοροϊδευτικά τον αποκαλούν «ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από την μεγάλη πολιτεία του Ισραήλ». Κατέστησε σαφές ότι υποστήριξε τον Mitt Romney κατά την διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας το 2012, αντί να ευχαριστήσει για την διπλωματικά ουδέτερη θέση που διατήρησαν οι προκάτοχοί του. Ο κοντινότερος σύμβουλός του και νυν πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον είναι ο Ron Dermer, ένας γεννημένος και εκπαιδευμένος στις ΗΠΑ πρώην λειτουργός του ρεπουμπλικανικού κόμματος ο οποίος μετακόμισε στο Ισραήλ και έγινε Ισραηλινός πολίτης στην δεκαετία του 1990. Πριν μετακομίσει, ο Dermer εργάστηκε για τον Αμερικανό πολιτικό σύμβουλο Frank Luntz για να βοηθήσει στον σχεδιασμό του «Συμβολαίου με την Αμερική» του Νιούτ Γκίνγκριτς, ένα μανιφέστο που δημοσιοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 1994. Ο Dermer συνεχίζει να καλλιεργεί στενές σχέσεις με τους ρεπουμπλικανούς νομοθέτες, και ήταν ο John Boehner, ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να απευθυνθεί στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Ιράν.

Η χρονική στιγμή της ομιλίας έχει εξοργίσει την κυβέρνηση Ομπάμα γιατί έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από μια κρίσιμη προθεσμία για τις ευαίσθητες, πολυμερείς συνομιλίες με το Ιράν. Η 3η Μαρτίου είναι επίσης μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές του Ισραήλ, γεγονός που κάνει την ομιλία του Νετανιάχου στο Κογκρέσο να μοιάζει πολύ με σταθμό της προεκλογικής εκστρατείας. Και θα μπορούσε πιθανότατα να είναι επιτυχημένη ˑ όταν ο πρωθυπουργός μίλησε στην Βουλή το 2011, έλαβε 29 επευφημίες. Αυτό αποτελεί εξαιρετική εικόνα για το ισραηλινό τηλεοπτικό κοινό, λίγο πριν από τις εκλογές.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, ο Νετανιάχου κλήθηκε να απευθυνθεί στο Κογκρέσο σε διαβούλευση με τον Λευκό Οίκο και με την έγκρισή του -σύμφωνα με το πρωτόκολλο. Αυτήν την φορά, ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το εξοργισμένο προσωπικό του Ομπάμα έχει αφήσει να γίνει γνωστό ότι ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών δεν θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον αυτήν την εβδομάδα. Ούτε ο αντιπρόεδρος, ο οποίος, ως πρόεδρος της Γερουσίας, θα έπρεπε κανονικά να παρακολουθήσει μια τέτοια ομιλία, θα είναι παρών στις 3 Μαρτίου. Οι άνθρωποι του Μπάιντεν ανέφεραν ένα πρόβλημα στον προγραμματισμό, αλλά οι 27 Δημοκρατικοί νομοθέτες οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα παραστούν έχουν καταστήσει σαφές ότι θα απουσιάζουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για εκείνο που το The Hill αποκαλεί [1], «μια από τις πιο αμφιλεγόμενες ομιλίες σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου με ξένο ηγέτη που έχει γίνει ποτέ». Από την άλλη πλευρά, 58 Δημοκρατικοί έχουν ανακοινώσει ότι θα παραβρεθούν. Το Ισραήλ έχει αποτελέσει κρίσιμο ζήτημα στην δικομματική πολιτική των ΗΠΑ για πολλά, πολλά χρόνια ˑ η μη παρακολούθηση της ομιλίας θα μπορούσε να βλάψει τις μελλοντικές εκλογικές προοπτικές τους.