Βασιζόμενοι στους Κούρδους | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Βασιζόμενοι στους Κούρδους

Οι προοπτικές των Peshmerga κατά του ISIS
Περίληψη: 

Οι δυνάμεις Peshmerga χρησιμοποιούν συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές για να οικοδομήσουν εδαφικές και δημογραφικές αλλαγές που ανταγωνίζονται τους Σουνίτες Άραβες – ακριβώς εκείνες τις κοινότητες που χρειάζονται οι ΗΠΑ στο πλευρό τους για να υποβαθμίσουν το ISIS.

Η DENISE NATALI είναι βασική ερευνητική συνεργάτιδα στο Ινστιτούτο Εθνικών Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, όπου ειδικεύεται στην περιφερειακή ενεργειακή πολιτική, την πολιτική στην Μέση Ανατολή, καθώς και το κουρδικό ζήτημα. Οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι προσωπικές και δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη πολιτική ή την θέση του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Άμυνας ή της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Στο Ιράκ και στην Συρία, η καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους [1] (ISIS) βασίζεται ιδιαίτερα στους Κούρδους Peshmerga [2], ως συμμαχική στρατιωτική δύναμη. Από την στιγμή που ξεκίνησαν οι διεθνείς αεροπορικές επιδρομές τον Σεπτέμβριο του 2014, οι Peshmerga απέκτησαν [3] περίπου 25-30% των εδαφών που έχασε το ISIS. Τα εδαφικά κέρδη περιόρισαν επίσης την πρόσβαση του ISIS σε πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, στραγγίζοντας μερικές από τις ροές εσόδων του. Αλλά οι Peshmerga δεν αποτέλεσαν μια ξεκάθαρη ιστορία επιτυχίας˙ οι δυνάμεις Peshmerga χρησιμοποιούν συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές για να οικοδομήσουν εδαφικές και δημογραφικές αλλαγές που ανταγωνίζονται τους Σουνίτες Άραβες –ακριβώς ˙εκείνες τις κοινότητες που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στο πλευρό τους για να υποβαθμίσουν το ISIS. Η συμμαχική στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους Peshmerga στην Συρία ενοχλεί επίσης την Τουρκία, μια σημαντική περιφερειακή σύμμαχο, και κάνει ακόμα δυσκολότερη την δημιουργία ενός κοινού περιφερειακού πλαισίου δράσης.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΥ

Οι Κούρδοι είναι ένας αφοσιωμένος και ρεαλιστικός εταίρος στην μάχη κατά του ISIS. Οι Κούρδοι Peshmerga μάχονται ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες επί χρόνια και έχουν ένα ιστορικό επίτευξης πολιτικά ωφέλιμων συμμαχιών για την προστασία των συμφερόντων και της επικράτειάς τους. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου των Κούρδων στα τέλη της δεκαετίας του 1990, οι τάξεις Peshmerga του Ιρακινού Κουρδιστάν αγωνίστηκαν κατά του Ισλαμικού Κινήματος του Κουρδιστάν [4]. Στο Ιράκ της εποχής μετά τον Σαντάμ, πολέμησαν στο πλευρό των δυνάμεων των ΗΠΑ για την απομάκρυνση της Ανσάρ αλ-Ισλάμ [5] από το έδαφός τους. Κατά την διάρκεια της εξέγερσης της αλ-Κάιντα, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) διαπραγματεύθηκε συμφωνίες ασφάλειας και πληροφοριών με την Άγκυρα, την Τεχεράνη, την Βαγδάτη και τοπικούς ηγέτες για να διασφαλίσει τα σύνορά της, παράλληλα με την δημιουργία εμπορικών και πολιτικών συμφωνιών. Παρά τις απειλές απόσχισης από το Ιράκ πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν βρίσκεται πλέον σε συνεργασία με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας (ISF) για να σχηματίσουν μια κοινή επιτροπή ασφαλείας με τις σουνιτικές αραβικές δυνάμεις. Μαζί, σχεδιάζουν να βοηθήσουν στην απελευθέρωση της Μοσούλης. Στην Συρία, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), που σχετίζεται με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), διατηρεί μια σιωπηρή συμφωνία με τον Σύριο ηγέτη, Μπασάρ αλ-Άσαντ, και έχει τον πραγματικό έλεγχο του κοιτάσματος πετρελαίου Rumeilan, που παρέχει στην οργάνωση κρατικά έσοδα με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας σε ό, τι αφορά την ασφάλεια στα αυτόνομα καντόνια των Κούρδων στην βόρεια Συρία.

Οι Κούρδοι κάνουν επίσης ελιγμούς μέσα από την ξεκάθαρα τοπική εκστρατεία κατά του ISIS εδραιώνοντας συμφωνίες με τους ηγέτες διαφόρων εδαφών. Στην επαρχία της Νινευή στο βόρειο Ιράκ, ο Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν, και ο Abdullah al-Yawar, επικεφαλής της φυλής Shammar που έχει επηρεαστεί από την Σαουδική Αραβία, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν στρατηγικά εδάφη κατά μήκος των συνόρων Ιράκ-Συρίας. Στην Ερμπίλ, ο Μπαρζανί προστατεύει επίσης τον «εξορισμένο κυβερνήτη» της Μοσούλης, Atheel al-Nujaifi, που οικοδομεί μια σουνιτικο-αραβική εθνική φρουρά για την καταπολέμηση του ISIS. Στο Κιρκούκ και την Ντιγιάλα, οι Peshmerga από την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK) του Τζαλάλ Ταλαμπανί αγωνίζονται στο πλευρό των ιρανικών δυνάμεων, της σιιτικής πολιτοφυλακής, του ISF και του PKK για να αντιμετωπίσουν το ISIS. Οι Κούρδοι Peshmerga επίσης συνεργάζονται και με τις νεοσυσταθείσες πολιτοφυλακές των μειονοτικών ομάδων των Shabak, των Ασσυρίων και των Yezidi για να εξασφαλίσουν τα επίμαχα εδάφη. Ομοίως, στην Συρία, το PYD διόρισε τον αρχηγό της φυλής Shammar, Daham al-Hadi, ως συμπρόεδρο του καντονιού Τζαζίρα, το μεγαλύτερο από τα τρία κουρδικά αυτόνομα εδάφη. Οι στρατιωτικές δυνάμεις και η στρατιωτική πτέρυγα του PYD, οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας, έχουν επίσης πολεμήσει το ISIS τόσο στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού στο Κομπανί όσο και παράλληλα με τις δυνάμεις του Ασάντ και ορισμένες σουνιτικο-αραβικές φυλές στο Καμισλί.

Αυτές οι συμμαχίες, μαζί με τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, έχουν αποδώσει καρπούς. Οι Κούρδοι του Ιράκ ισχυρίζονται ότι ανακατέλαβαν περίπου 10.500 μίλια εδάφους από το ISIS ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν καταφύγιο σε σχεδόν δύο εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους, το 19% των οποίων είναι Σουνίτες Άραβες. Η Ντιγιάλα είναι πλέον η μόνη επαρχία του βόρειου Ιράκ που δεν έχει παρουσία του ISIS. Το Κομπανί και περίπου 100 χωριά στα περίχωρα της Συρίας έχουν ελευθερωθεί από το ISIS. Τα οφέλη αυτά συμπίπτουν με τις συντονισμένες μάχες των Κούρδων και των Σουνιτών Αράβων γύρω από το Χαλέπι, που ανάγκασαν το ISIS να οπισθοχωρήσει στα προπύργια του Ρακκά, του Ντέιρ αλ-Ζορ, της πόλης αλ-Χασάκα και της γύρω περιοχής.

ΤΑ ΛΑΦΥΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ