Αισιοδοξία για την Ισπανία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αισιοδοξία για την Ισπανία

Γιατί η χώρα τα πηγαίνει καλύτερα από όσο η Ελλάδα
Περίληψη: 

Ενώ στην Ισπανία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η βασική αιτία της κρίσης ήταν η επιχειρηματική απληστία και κακοδιαχείριση, στην Ελλάδα, ήταν η κρατική ανικανότητα και η διαφθορά.

Ο OMAR G. ENCARNACIÓN είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Bard College και συγγραφέας του βιβλίου Democracy without Justice in Spain: The Politics of Forgetting [1] (University of Pennsylvania Press, 2014).

Η διελκυστίνδα της περασμένης εβδομάδας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της λεγόμενης τρόικα -η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)- επί ενός πακέτου διάσωσης για την καταρρέουσα οικονομία της Ελλάδας, έστρεψε την προσοχή στην Ισπανία, άλλη μια νοτιο-ευρωπαϊκή οικονομία που, τα τελευταία χρόνια, αγωνίζεται με ένα βουνό χρέους, μείωση του ΑΕΠ, και ουρανομήκη ανεργία, τα οποία όλα αποτελούν μια αντιληπτή απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης. Ωστόσο, οι Ισπανοί πολιτικοί έσπευσαν να καθησυχάσουν τον κόσμο ότι το ελληνικό δράμα δεν θα παιζόταν στην Ισπανία.

Σε μια συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «Telecinco», αμέσως αφότου μαθεύτηκε από την Αθήνα ότι μια σειρά μεταρρυθμίσεων λιτότητας είχε ηττηθεί στο δημοψήφισμα, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Mariano Rajoy απέφυγε κάθε συζήτηση περί μετάδοσης της ελληνικής κατάστασης, και έδειξε λίγη συμπάθεια για τους Έλληνες. Αντ’ αυτού, αγκάλιασε την σκληρή στάση των διεθνών πιστωτών προς την Ελλάδα, ειδικά της Γερμανίας. Σημείωσε ότι η βοήθεια δεν θα είναι δυνατή για την Ελλάδα «χωρίς υπευθυνότητα και μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Αθήνας», και πρόσθεσε ότι: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα γνωρίζει ότι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε, αλλά ότι αυτό θα απαιτήσει ως αντάλλαγμα ότι θα πραγματοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την δημιουργία θέσεων εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Pablo Iglesias, ο επικεφαλής του Podemos («Μπορούμε»), του φλογερού κόμματος της αριστεράς στην Ισπανία, το οποίο θεωρείται συχνά ως ομοειδές του ΣΥΡΙΖΑ, του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα, και είναι ο στενότερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη, ήταν γεμάτο επαίνους για το δημοψήφισμα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Cadena SER», ο Ιγκλέσιας εξύψωσε το αποτέλεσμα ως «θρίαμβο για την δημοκρατία». Αλλά ήταν γρήγορος στο να αποστασιοποιήσει το κόμμα του και την Ισπανία από την κατάσταση στην Ελλάδα. «Έχουμε μια μεγάλη φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι: «Είμαστε μια οικονομία με πολύ περισσότερο βάρος στην ευρωζώνη, είμαστε μια χώρα με ισχυρή διοίκηση και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση. Οι συνθήκες είναι διαφορετικές και πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να κάνω παραλληλισμούς».

ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΩΝΤΑΣ

Οι Ισπανοί πολιτικοί είναι τόσο σίγουροι για τους ισχυρισμούς τους ότι «η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα» εξαιτίας των αναμφισβήτητων οικονομικών δεικτών που σηματοδοτούν ότι η βάναυση ισπανική οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009 και που τροφοδότησε ανεπιθύμητες συγκρίσεις με την Ελλάδα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει τελειώσει. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας, η Ισπανία βγήκε επίσημα από την ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2013, μετά από εννέα συνεχόμενα τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης˙ και το 2015, η Ισπανία αναμένεται να δει ανάπτυξη 3,3%, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, αν η Ισπανία είναι σε θέση να διατηρήσει αυτό το ρυθμό μέσα στο επόμενο έτος, η ισπανική οικονομία θα καλύψει κάθε χαμένο έδαφος από το 2009. Αντίθετα, η Ελλάδα είναι για τα καλά μέσα στην έκτη συνεχόμενη χρονιά οικονομικής συρρίκνωσης, και το τέλος δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

16072015-1.jpg

Ένας εργάτης στην γραμμή συναρμολόγησης του νέου ηλεκτρικού Renault Twizy Zero Emission στην Valladolid, στις 17 Οκτωβρίου 2011. FELIX ORDONEZ / REUTERS
-------------------------------------

Σύμφωνα με τον The Economist, «η εκπληκτικά ισχυρή οικονομική ανάκαμψη» της Ισπανίας είναι το αποτέλεσμα μιας έκρηξης εξαγωγών. Πέρυσι, οι εξαγωγές έφθαναν μέχρι το 35% του ΑΕΠ της χώρας (αύξηση 15% σε σχέση με πριν από την κρίση) και καθοδηγήθηκαν από προϊόντα μεγάλης αξίας, όπως τα αυτοκίνητα, τα βαρέα μηχανήματα, τα φαρμακευτικά και τα χημικά προϊόντα. Περισσότερα αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν στην Ισπανία πέρσι από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα εκτός από την Γερμανία, μια τάση που ώθησε την προσθήκη περίπου 25.000 νέων θέσεων εργασίας στα ισπανικά εργοστάσια των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors, Ford και Renault SA. Στην πραγματικότητα, η έκρηξη των εξαγωγών έχει ήδη κάμψει σοβαρά την ισπανική ανεργία, η οποία έπεσε στο 23,8% του ενεργού πληθυσμού, από το υψηλό του 27% κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης στις αρχές του 2013. Περίπου 600.000 νέες θέσεις εργασίας αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους, συμβάλλοντας σε μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της ανεργίας στην ισπανική ιστορία.

Ο τουρισμός, ένα στήριγμα της ισπανικής οικονομίας αφότου η χώρα άνοιξε για τους ξένους τουρίστες στις αρχές του 1960, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 12% του ΑΕΠ, είναι άλλο ένα φωτεινό σημείο στην οικονομία. Η διεθνής οικονομική κρίση έπληξε την ισπανική τουριστική βιομηχανία σκληρά το 2009, όταν πολλοί άνθρωποι, αντιμετωπίζοντας οικονομική ύφεση στις χώρες τους, ανέβαλλαν τις διακοπές στο εξωτερικό και έμειναν στο σπίτι τους. Αλλά από το 2014, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών στην Ισπανία υπερέβη το επίπεδο προ του 2009, φθάνοντας τα 65 εκατομμύρια επισκέπτες και καθιστώντας την Ισπανία τον τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στον κόσμο, μετά την Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.