Μια ματιά στο νέο τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο νέο τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου

Τα ασφαλιστικά συστήματα, η πολιτική και οικονομική κρίση στην ΕΕ, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και η ιστορία της… μπύρας στην Μέση Ανατολή
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την προβληματική στα ασφαλιστικά συστήματα που προκύπτει όχι μόνο από δημογραφικούς λόγους αλλά και από το γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες αλλάζουν δραματικά, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και αναλύσεις για την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σχέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας κα, αναπόφευκτα, για την πολιτική και οικονομική κρίση στην ΕΕ.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την προβληματική στα ασφαλιστικά συστήματα που προκύπτει όχι μόνο από δημογραφικούς λόγους αλλά και από το γεγονός ότι οι εργασιακές συνθήκες αλλάζουν δραματικά, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Στο σχετικό άρθρο τους, ο Nicolas Colin και, πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και ο Bruno Palier, Δ/ντής Ερευνών CNRS στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών, δίνουν έμφαση στο ότι όσο οι οικονομίες γίνονται πιο αυτοματοποιημένες και ψηφιοποιημένες, τόσο λιγότερο οι θέσεις εργασίας θα είναι σταθερές και μόνιμες. Αυτό αναγκαστικά πρέπει να οδηγήσει σε αλλαγές στα ασφαλιστικά συστήματα γιατί αν παραμείνουν ως έχουν, όχι μόνο δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα αλλά δεν θα επιτελούν και τον ασφαλιστικό ρόλο για τον οποίο φτιάχτηκαν.

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι γενικότερο. Ο Δημήτρης Θωμάκος, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αναλύει τα συστατικά της πραγματικά ανθρωποκεντρικής οικονομικής ανάπτυξης που πρέπει να αρχίσει να εξελίσσεται και στην Ελλάδα ενώ εστιάζει και στον λάθος τρόπο με τον οποίο έχει ερμηνευθεί η συλλογικότητα στην χώρα μας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών, Αστέρης Πλιάκος, περιγράφει το τι προβλέπουν οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες για την κοινοτική αλληλεγγύη εντός της ΕΕ, πώς αυτά έχουν παραβιαστεί, και πώς η Ελλάδα θα είχε πολλά να επωφεληθεί αν η Ευρωπαϊκή Ένωση γυρίσει πίσω στις ρίζες της.

Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής στο ΜΙΤ, Αθανάσιος Ορφανίδης, προβαίνοντας σε κριτική στο πρόσφατο βιβλίο του Martin Wolf σχετικά με τις αιτίες της κρίσης, εστιάζει στην γενεσιουργό συνθήκη που επέτρεψε στην κρίση να μεγαλώσει και να διαρκέσει τόσο, που δεν είναι άλλη από την πολιτική σκέψη στις πρωτεύουσες των χωρών-μελών της ΕΕ. Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό, διατείνεται.

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα ο Ευαγόρας Ευαγόρου, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο Νικόλαος Μερτζανίδης, υπ. Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ερευνούν τα αίτια της πολιτικής κρίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τον ιδιαίτερο ρόλο που έπαιξε και παίζει η Γερμανία σε αυτήν.

Πτυχή των παραπάνω, αποτελεί και το πρόσφατο δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το οποίο ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Νικόλαος Κυριαζής και ο λέκτορας Οικονομικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Εμμανουήλ Μάριος Οικονόμου, επιχειρούν μια σύγκριση με ανάλογο δημοψήφισμα που διεξήχθη από τον Θεμιστοκλή στην αρχαία Αθήνα.

Σχετικά με μια δυνητικά στιβαρή και επιτυχημένη ελληνική εξωτερική πολιτική ανοικτών οριζόντων, γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών του κόμματος, Γιωργος Κουμουτσάκος. Ο κ. Κουμουτσάκος παρουσιάζει τις βασικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο και παραθέτει τις επτά παραδοχές του αείμνηστου Βύρωνα Θεοδωρόπουλου, ενός από τους Νέστορες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Για μια από τις μεγαλύτερες εθνικές πληγές του ελληνισμού, το Κυπριακό, ο Κύπριος νομικός Νεόφυτος Καρκώτης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία σαν μελλοντικό σύστημα μιας ενιαίας Κύπρου έχει πολλά ελαττώματα και θα λειτουργήσει δύσκολα.

Παραμένοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η ιστορικός Δρ. Άννα Κωνσταντινίδου γράφει για την νέα διώρυγα του Σουέζ και για τον ρόλο του ελληνισμού και της Ελλάδας στην Αίγυπτο, ο ερευνητής Δρ. Νικόλαος Καραμπέκιος για την γεωπολιτική συμμαχία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ που οικοδομείται και μέσω της συνεργασίας στην Έρευνα & Ανάπτυξη, και οι Grant Rumley, ερευνητικός αναλυτής στο Foundation for Defense of Democraties και Amir Tibon, διπλωματικός ανταποκριτής στον ιστότοπο Walla! σχετικά με την προοπτική της λύσης των δύο κρατών για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς που θα προέλθει από την πίεση για την ενσωμάτωση των Παλαιστίνιων στο ισραηλινό κράτος.

Γενικότερα για την Ευρώπη, ο Ivan Krastev, επικεφαλής του Centre for Liberal Strategies στην Σόφια, και ο Mark Leonard, συνιδρυτής και διευθυντής του European Council on Foreign Relations, περιγράφουν το πώς οι πρόσφατες κινήσεις του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν αναστατώνουν την Ευρώπη, και επιχειρηματολογούν για το πώς η Δύση πρέπει να προσεγγίσει την Ρωσία προκειμένου να βρεθούν συναινετικές λύσεις στα μεταξύ τους προβλήματα.

Για ένα θέμα που εγείρει όλο και περισσότερες συζητήσεις, αυτό της καλής μεταχείρισης των ζώων από τον άνθρωπο, ο Wayne Pacelle, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Humane Society of the United States, γράφει για τις επιτυχίες των ακτιβιστών υπέρ των ζώων αλλά και τους τρόπους με τους οποίους ο ακτιβισμός μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός μέσω συνεργασιών.

Τέλος, ο συγγραφέας Steve Hindy εξιστορεί το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραγωγής μπύρας στην Μέση Ανατολή!

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition