Τα καλύτερα του 2016 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα καλύτερα του 2016

Περίληψη: 

Ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2016, τελειώνει. Οι ανατροπές που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκειά του, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ήταν πολλές και σημαντικές. Γι’ αυτό ίσως είναι χρήσιμο να υπενθυμιστούν μερικά από τα άρθρα και τα δοκίμια που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοση του Foreign Affairs The Hellenic Edition εντός του 2016, της πέμπτης χρονιάς που το περιοδικό ζει στην ελληνική αγορά.

Ακόμα μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα και τον κόσμο, το 2016, τελειώνει. Οι ανατροπές που πραγματοποιήθηκαν στην διάρκειά του, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, ήταν πολλές και σημαντικές. Γι’ αυτό ίσως είναι χρήσιμο να υπενθυμιστούν μερικά από τα άρθρα και τα δοκίμια που δημοσιεύθηκαν στην ηλεκτρονική και την έντυπη έκδοση του Foreign Affairs The Hellenic Edition εντός του 2016, της πέμπτης χρονιάς που το περιοδικό ζει στην ελληνική αγορά.

Την επιλογή έκανε η συντακτική ομάδα του Foreign Affairs The Hellenic Edition, θεωρώντας τα ως από τα καλύτερα που δημοσιεύθηκαν. Ελπίζουμε ότι ετούτα τα κείμενα –αλλά και τα υπόλοιπα που δεν βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο- προσέφεραν στην δημόσια γνώση και στον δημόσιο διάλογο. Παρατίθενται λοιπόν με χρονολογική σειρά, πρώτα τα άρθρα και μετά τα δοκίμια:

Κυπριακό: Μια άβολη πραγματικότητα

Παναγιώτης Σκιαδάς

Η υφιστάμενη ελληνική πολιτική που αντιμετωπίζει το Κυπριακό κυρίως υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου και της παραβίασής του από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σε κάθε περίπτωση έχει εξαντλήσει την δυναμική της και ό,τι τυχόν μπορούσε να αποφέρει. Η περαιτέρω συνέχισή της, δεν είναι εθνικά επωφελής.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71108/panagiotis-skiadas/kypriako-...

------------------------------------------------------------------------------------

Δυσλειτουργία στα Βαλκάνια

Timothy Less

Απαιτείται μια ριζικά νέα προσέγγιση που να σφυρηλατεί μια διαρκή ειρήνη στα Βαλκάνια με το να αντιμετωπίζει την υποκείμενη πηγή αστάθειας στην περιοχή: Την αναντιστοιχία των πολιτικών και των εθνικών συνόρων. Το 20ετές πείραμα της πολυεθνικότητας έχει αποτύχει.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71103/timothy-less/dysleitoyrgia-s...

-------------------------------------------------------------------------------

Μια σκοτεινή εποχή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία;

R. Daniel Kelemen

Αν οι ηγέτες της Ευρώπης θέλουν η ένωσή τους να επιβιώσει σε αυτή την σκοτεινή για την δημοκρατία εποχή, θα πρέπει να προσφέρουν στους πολίτες ένα θετικό όραμα για το μέλλον του κοινού σχεδίου τους και να διπλασιάσουν την δέσμευσή τους σε αυτό. Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να εργαστούν για να αναβιώσουν την φθίνουσα οικονομία της Ευρώπης, μετατοπιζόμενοι από την εμμονή τους με την λιτότητα στην έμφαση στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71089/r-daniel-kelemen/mia-skotein...

---------------------------------------------------------------------

Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας μετά την Αραβική Άνοιξη

Galip Dalay

Σε θεσμικό επίπεδο, δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική εκτροπή της Τουρκίας από τον ΝΑΤΟϊκό προσανατολισμό της, αλλά η Άγκυρα δεν έχει πλέον την σαφήνεια του οράματος που είχε κατά την διάρκεια της ακμής των αραβικών εξεγέρσεων. Η προσδοκία της ότι η παλιά περιφερειακή τάξη θα καταρρεύσει και θα αντικατασταθεί με μια νέα, ευνοϊκότερη για τα συμφέροντά της, παραμένει ανικανοποίητη.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/71073/galip-dalay/i-eksoteriki-pol...

----------------------------------------------------------------------------

Πραγματισμός χωρίς σκοπό

Pierpaolo Barbieri

Ο θρυλικός πραγματισμός της Μέρκελ προδίδει μια έλλειψη απώτερου σκοπού. Σε κρίσιμα σταυροδρόμια της ευρωπαϊκής πολιτικής έχει επιλέξει σταθερά ρεαλιστικές, αλλά τελικά λάθος πορείες, στην καλύτερη περίπτωση καθυστερώντας την ανάκαμψη της ηπείρου από την κρίση και στην χειρότερη βαθαίνοντας τις υπαρξιακές απειλές για την Ευρώπη που φιλοδοξεί να υπερασπιστεί.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/70997/pierpaolo-barbieri/pragmatis...

--------------------------------------------------------------------------------

Η εσφαλμένη ανάγνωση του σκανδιναβικού μοντέλου

Nima Sanandaji

Το μάθημα από τις σκανδιναβικές χώρες δεν είναι ότι τα συστήματα μεγάλης κοινωνικής πρόνοιας μπορούν να εισαχθούν χωρίς να βλάπτουν την οικονομική ανάπτυξη ή χωρίς να δημιουργούν μια κουλτούρα εξάρτησης από την κοινωνική πρόνοια. Το μάθημα είναι ότι θα κάνουν ακριβώς αυτά.

http://www.foreignaffairs.gr/articles/70931/nima-sanandaji/i-esfalmeni-a...

-----------------------------------------------------------------------------

Ο μύθος της τρομοκρατίας του «μοναχικού λύκου»

Daveed Gartenstein-Ross και Nathaniel Barr

Η αποτυχία να εντοπιστούν οι κοινοί δεσμοί μεταξύ των υποτιθέμενων μοναχικών λύκων και του ISIS είναι μέρος ενός ευρύτερου και μακροχρόνιου μοτίβου που υποτιμά την έκταση των δικτύων της τζιχάντ στην Δύση.