Τα νέα σύνορα του ISIS | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα νέα σύνορα του ISIS

Πώς ανασυγκροτείται σε μια πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία της Συρίας
Περίληψη: 

Η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι μια ιδανική τοποθεσία για το ISIS ώστε να ανακάμψει και να αναδομηθεί μετά τις ήττες του στην Μοσούλη και την Raqqa. Και ίσως όταν η Μοσούλη και η Raqqa ανακαταληφθούν, οι μαχητές της συμμαχίας θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουν το νέο προπύργιο του ISIS.

Η VERA MIRONOVA είναι συνεργάτις για την Διεθνή Ασφάλεια στο Κέντρο Belfer της Σχολής Kennedy του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Ο KARAM ALHAMAD είναι Σύριος ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

Η Δύση μπορεί να πίστεψε ότι η Μοσούλη και η Ράκκα είναι τα τελικά σύνορα στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), αλλά η τρομοκρατική ομάδα έχει, κατά την διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, τραβήξει πόρους και ανθρώπους από αυτά τα μέτωπα για να οχυρωθεί στην λιγότερο γνωστή επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ (Der ez-Zor). Ευρισκόμενη στην νοτιοανατολική Συρία, κοντά στα ιρακινά σύνορα, η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του ISIS από το 2014.

Σε βολική τοποθεσία μεταξύ της Raqqa και της Μοσούλης, η Ντέιρ αλ-Ζορ βρίσκεται σε στρατηγική θέση για να χρησιμεύσει ως στρατιωτικός και εφοδιαστικός κόμβος του ISIS. Πλαισιωμένη από βουνά και χωρισμένη από τον τεράστιο ποταμό Ευφράτη, η πόλη είναι ένα φυσικό οχυρό, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολο στα χερσαία στρατεύματα να ξεκινήσουν μια αιφνιδιαστική επίθεση, και οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν μπορούν να είναι πολύ αποτελεσματικές.

Η Ντέιρ αλ-Ζορ έχει επίσης τον πλουσιότερο εφοδιασμό πετρελαίου σε όλη την Συρία, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει το ISIS να ανακάμψει οικονομικά, αφού έχει χάσει σχεδόν το 30% των πετρελαϊκών και φορολογικών εσόδων [1] από τα χαμένα εδάφη, ως αποτέλεσμα της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επίθεσης. Και παρ’όλο που η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία είχε προηγουμένως προσπαθήσει να σταματήσει την παραγωγή και το εμπόριο πετρελαίου στην Ντέιρ αλ-Ζορ, εστίασε τα χτυπήματά της στα βυτιοφόρα πετρελαίου καθώς η καταστροφή των κοιτασμάτων πετρελαίου της περιοχής θα είχε προκαλέσει ανεξέλεγκτες πυρκαγιές και απίθανη οικολογική καταστροφή.

Στην κορυφή των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων, το ISIS απολαμβάνει την υποστήριξη πολλών τοπικών φυλών που εδρεύουν στο Ιράκ, όπως εκείνες που έχουν βάση στην al Qaem, στην Rawah ή την Anah, χάρη στην έξυπνη χειραγώγηση των τοπικών φυλετικών σχέσεων. Επειδή οι διάφορες φυλές στην πόλη χωρίζονται από τα συρο-ιρακινά σύνορα, το ISIS κατήργησε αποτελεσματικά τα σύνορα και στην συνέχεια αναδιοργάνωσε την επαρχία Ντέιρ αλ-Ζορ σε δύο κράτη. Ένα κράτος περιλαμβάνει τις πόλεις Mayadeen και Ντέιρ αλ-Ζορ, συνονόματη της επαρχίας, καθώς και τον βόρειο τομέα, ενώ το άλλο καλύπτει την πόλη Αμπού Καμάλ, τον νότιο τομέα, και ενσωματώνει ιρακινές πόλεις όπως η al Qaem. Οι στρατηγικές αυτές βοήθησαν την ενδυνάμωση των ηγετών των τοπικών φυλών που έγιναν κυβερνήτες νέων εκτάσεων εδαφών και οι οποίοι στην συνέχεια έδωσαν την υποστήριξή τους στο ISIS.

Εν ολίγοις, η Ντέιρ αλ-Ζορ είναι μια ιδανική τοποθεσία για το ISIS ώστε να ανακάμψει και να αναδομηθεί μετά τις ήττες του στην Μοσούλη και την Raqqa. Και ίσως όταν η Μοσούλη και η Raqqa ανακαταληφθούν, οι μαχητές της συμμαχίας θα πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουν το νέο προπύργιο του ISIS.

ΕΝΑ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Από την αρχή της επιχείρησης ανακατάληψης της Μοσούλης, η Ντέιρ αλ-Ζορ έχει δει μια σοβαρή εισροή μαχητών του ISIS και των οικογενειών τους από το Ιράκ και την Συρία. Σύμφωνα με έναν τοπικό οδηγό ταξί που ήταν από την Μοσούλη, όλοι οι μαχητές του ISIS που είχαν χρήματα για να το πράξουν, έφυγαν από την Μοσούλη, ακόμη και πριν από την έναρξη της επιχείρησης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Και μέχρι την ώρα που η συμμαχία χτύπησε την Raqqa και το βόρειο Χαλέπι, ο πληθυσμός της Ντέιρ αλ-Ζορ είχε εκτιναχθεί στα ύψη. Μεταξύ των νέων κατοίκων είναι οι οικογένειες των ηγετών που διοικούν τα γραφεία (ή diwans) του ISIS, πολλοί από αυτούς ξένοι.

Σύμφωνα με μια γιατρό σε ένα τοπικό νοσοκομείο στην Ντέιρ αλ-Ζορ, πολλοί από τους νέους θηλυκούς ασθενείς της είναι σύζυγοι ξένων μαχητών του ISIS. «Άρχισα να παρατηρώ ότι πολλές γυναίκες που έρχονται δεν μιλούν αραβικά», μας είπε. «Και αν το κάνουν, μιλούν Fusha [τα τυπικά αραβικά]», σε αντίθεση με τα αραβικά της καθομιλουμένης, πράγμα που σημαίνει ότι τα αραβικά δεν ήταν η μητρική τους γλώσσα και ότι τα είχαν μάθει αργότερα στην ζωή τους. Υπήρξαν επίσης άλλες ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι οι γυναίκες αυτές είναι ξένες. «Έχουν, επίσης, τατουάζ και piercings στο σώμα τους», είπε η γιατρός, κάτι που θα ήταν ασυνήθιστο για μια ντόπια.

Δεν χαιρέτισαν όλοι οι ντόπιοι της Ντέιρ αλ-Ζορ την εισροή νέων αγωνιστών του ISIS. Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί δραματικά, με την ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά των εν λόγω εμπορευμάτων. «Οι τιμές είναι τόσο υψηλές τον τελευταίο καιρό που δεν μπορώ να ζω πια εδώ», εξήγησε ένας μηχανικός από την πόλη Mayadeen που έχει οικογένεια στην Ευρώπη. «Πριν από δύο χρόνια ο αδελφός μου μού έστελνε 100 δολάρια τον μήνα, και αυτό ήταν αρκετό για την οικογένειά μου. Τώρα στέλνει 220 δολάρια, και δεν είναι αρκετά, ακόμη και για μένα μόνο».

Αλλά, για να καλλιεργήσει την τοπική υποστήριξη, το ISIS έχει επενδύσει στις δημόσιες υπηρεσίες της πόλης. Χρησιμοποιώντας τα χρήματα από το πετρέλαιο, το εμπόριο, και τους φόρους, η μαχητική ομάδα αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για να ενθαρρύνει τους ντόπιους να συμμετέχουν περισσότερο στην δημόσια υπηρεσία. Αύξησε, επίσης, τις προμήθειες για τα νοσοκομεία που έχει κατασκευάσει, και έχει ανοίξει τουλάχιστον δύο νέα σχολεία για τα παιδιά των αγωνιστών του ISIS. Πολιτικά σχολεία υπάρχουν επίσης στην πόλη, αλλά δεν είναι δημοφιλή μεταξύ των ντόπιων που προτιμούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ISIS και να στείλουν τα παιδιά τους για να εκπαιδευτούν στρατιωτικά από το ISIS. Πολλοί γιατροί και εκπαιδευτικοί οι οποίοι είτε υποστηρίζουν το ISIS είτε αναγκάστηκαν να εργαστούν για την τρομοκρατική οργάνωση, έχουν μετακινηθεί από το Ιράκ για να βοηθήσουν. Όπως μας εξήγησε ένας κάτοικος της περιοχής, «κάποιοι εκπαιδευτικοί στην Hajeen» -μια περιοχή στο Ιράκ όπου μένουν οικογένειες μαχητών του ISIS- «αποφάσισαν να κάνουν σχολείο ένα δωμάτιο σε ένα σπίτι και άρχισαν να διδάσκουν στην γλώσσα τους, για παράδειγμα στα τουρκικά».