Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Αυγούστου - Σεπτεμβρίου

Το Μεγάλο Παιχνίδι στα Δυτικά Βαλκάνια, η χάραξη γεωπολιτικής της Τουρκίας, τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, η πολιτική των ΗΠΑ στον Περσικό, η νέα ενεργειακή «επανάσταση» κ.ά.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κυκλοφορεί το τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, στις σελίδες του αναλύονται πτυχές της τουρκικής πολιτικής, οι ανάγκες της Ελλάδας στην προσπάθεια για ανάκαμψη, η στρατηγική των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο, η θέση της Αμερικής στον κόσμο, οι κίνδυνοι της λειψυδρίας κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και ειδικότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, κυκλοφορεί το τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο άρθρο του, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Jeffrey Mankoff από το Center for Strategic and International Studies, επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις σε μια σειρά από χώρες των δυτικών Βαλκανίων καθώς και τους κινδύνους για την δημοκρατία στις ίδιες τις χώρες αλλά και τις επιπτώσεις για ολόκληρη την Ευρώπη. Προτείνει, μεταξύ άλλων, την ένταση των προσπαθειών της Δύσης για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης και της διαφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων σχετικά με το όνομα της πΓΔΜ.

04082017-1.jpg

Στην ίδια θεματική, ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ss. Cyril and Methodius στα Σκόπια Dragan Gocevski, περιγράφει την σημερινή πολιτική κατάσταση στα Σκόπια μετά την κυβερνητική αλλαγή επισημαίνοντας τον κεντρικό ρόλο που θα πρέπει να παίξει η ΕΕ και μάλιστα σε σύντομο χρόνο καθώς «αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν και τα εμπόδια δεν ξεπεραστούν σύντομα, το παράθυρο των ευνοϊκών συνθηκών μπορεί να κλείσει».

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Γιάννης Καρκαζής, ο υπ. διδάκτορας στο ίδιο πανεπιστήμιο, Γεώργιος Μπάλτος και ο διδάκτωρ και αρχιπλοίαρχος ΠΝ ε.α. Ιωάννης Βιδάκης, αναλύουν τον τρόπο χάραξης της τουρκικής γεωπολιτικής, υπογραμμίζοντας τα χάσματα, τα προβλήματα και τις επιπτώσεις τους για την Τουρκία και για την θέση της στον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργό Τάσο Γιαννίτση, η Ελλάδα έχει ανάγκη από εκ βάθρων παραγωγική ανασυγκρότηση καθώς έχει αποτύχει να διαμορφώσει και να διαχειριστεί ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές πολιτικές για τα μεγάλα εθνικά θέματα.

Στο δοκίμιό του, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Χάρης Μπουμπαγιατζόγλου, αναλύει την πορεία του έθνους της Σκωτίας και τις σχέσεις του με τα άλλα έθνη της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και τις προοπτικές της ανεξαρτησίας της, ιδίως υπό το πρίσμα του Brexit.

Την πιθανότητα απόσυρσης των ΗΠΑ από τον Περσικό Κόλπο και την προστασία των ενεργειακών οδών εκεί μελετούν οι Charles L. Glaser και Rosemary A. Kelanic, καθηγητές στο Πανεπιστήμιο George Washington και στο Williams College αντίστοιχα, ζυγίζοντας τα κόστη και τις επιπτώσεις είτε της παραμονής είτε της αποχώρησης.

Στον ενεργειακό τομέα επίσης, ο Αθανάσιος Πίτατζης, μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης στην Μεγάλη Βρετανία, παρουσιάζει τους υδρίτες μεθανίου, ένα εκμεταλλεύσιμο καύσιμο που βρίσκεται και στην Ελλάδα, και υπολογίζει το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα.

Σε μια ευρύτερη προοπτική, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Salvatore Babones, συγκρίνει την σημασία της Κίνας στην ανατολική Ασία τον 15ο αιώνα, όταν η ισχύς της την έκανε «τα πάντα υπό τον ουρανό», με την σημασία των ΗΠΑ για ολόκληρο τον κόσμο σήμερα, προτείνοντας το ότι η έννοια της Αμερικής περικλείει πολύ περισσότερα από όσα εκείνη των ΗΠΑ και, τελικά, επηρεάζει την υφήλιο με τρόπο ουσιαστικότερο από ό,τι η Κίνα.

Ωστόσο, τίποτε δεν έρχεται χωρίς προβλήματα. Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Δρ. Νικόλαος Λάος και η νομικός Χριστίνα Φλώρου γράφουν για την υποκοσμική τάξη πραγμάτων, όταν η διαφθορά και η παραβατικότητα τελικώς καταφέρνουν να επηρεάζουν την γεωπολιτική, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα και καταστάσεις.

Σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τις σύγχρονες τάσεις, η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sheri Berman, κάνει την διάκριση μεταξύ των λαϊκιστών ακόμη και της άκρας δεξιάς με τον κλασικό φασισμό, καταδεικνύοντας τις διαφορές τους. Ωστόσο, ο λαϊκισμός θα μπορούσε να διολισθήσει σε φασισμό, υπό κάποιες προϋποθέσεις...

Η βραβευμένη δημοσιογράφος Yardena Schwartz, περιγράφει σε ένα εκτενές ρεπορτάζ της την γερμανική προσφυγική πολιτική ειδικά στο θέμα των προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσμενή διακριτική μεταχείριση από τις γερμανικές Αρχές, ιδίως ενόψει των επερχόμενων γερμανικών εθνικών εκλογών.

Τέλος, στο δοκίμιό τους, οι Αλέξανδρος Μαλλιάς και Αλέξανδρος Κ. Λιακόπουλος, πρέσβης ε.τ. και διεθνολόγος αντίστοιχα, επισημαίνουν τους κινδύνους από την έλλειψη γλυκών υδάτων σε όλο και περισσότερες περιοχές του κόσμου. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική περιβαλλοντική μετανάστευση, όπου ολόκληροι πληθυσμοί θα μεταναστεύουν από άνυδρες περιοχές σε περιοχές όπου υπάρχουν εκμεταλλεύσιμοι υδάτινοι πόροι.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition