Τι πιστεύουν οι Κούρδοι πεσμεργκά του Ιράκ | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι πιστεύουν οι Κούρδοι πεσμεργκά του Ιράκ

Και πώς αυτά θα επηρεάσουν το μέλλον της χώρας μετά το ISIS
Περίληψη: 

Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων είναι πιο ενωμένες από ό, τι έχει προταθεί προηγουμένως, γεγονός που θα μπορούσε να αποδώσει μια κάποια σταθερότητα στο Ιράκ μετά το ISIS και ειδικότερα στο Κουρδιστάν. Ωστόσο, ένας καλά ενοποιημένος κουρδικός στρατός δεν αποτελεί πανάκεια για τα αμφισβητούμενα εδάφη.

Ο MATTHEW FRANKLIN CANCIAN είναι διδακτορικός φοιτητής στο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ).
Η KRISTIN E. FABBE είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Harvard Business School.

Με την απελευθέρωση της Μοσούλης [1] τον Ιούλιο, το Ιράκ ξαναβρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Το Ισλαμικό Κράτος (ή ISIS [2]) έχει χάσει το πετράδι του στέμματός του, την έδρα από την οποία ανακήρυξε το λεγόμενο χαλιφάτο του, το 2014. Για την εξέλιξη αυτή, πιστώνονται οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, οι πολιτοφυλακές που συγκροτούν τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (PMF) και οι Κούρδοι peshmerga [3]. Μια παρενέργεια των νικών των peshmerga στον πόλεμο εναντίον του ISIS, ωστόσο, ήταν η αύξηση των εδαφών που κατέχει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) κατά περίπου 40% από το 2014 [4]. Και, με την σειρά τους, οι Κούρδοι έχουν ενισχυθεί περαιτέρω ώστε να αμφισβητήσουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

28082017-1.jpg

Δυνάμεις peshmerga συγκεντρώνονται στα ανατολικά της Μοσούλης για να επιτεθούν στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη, τον Οκτώβριο του 2016. AZAD LASHKARI / REUTERS
----------------------------------------------------------------------

Από νομική άποψη, η KRG εξακολουθεί να λειτουργεί ως ομοσπονδιακή μονάδα της ιρακινής εθνικής κυβέρνησης, αλλά ένα δημοψήφισμα την 25η Σεπτεμβρίου για ανεξαρτησία θα μπορούσε να θέσει τους Κούρδους σε μια τροχιά προς την εθνική κυριαρχία, κάτι που οι Ιρακινοί Κούρδοι ήθελαν με συντριπτική πλειοψηφία σε ανεπίσημο δημοψήφισμα το 2005 [5]. Τόσο το επερχόμενο δημοψήφισμα όσο και τα ζητήματα εδαφικού ελέγχου είναι ήδη έντονα αμφισβητήσιμα. Οι απόψεις των πεσμεργκά σχετικά με την περιφερειακή τάξη μετά το ISIS -και ο βαθμός στον οποίο αυτές οι απόψεις είναι ενιαίες- είναι επομένως καίριες για το πολιτικό μέλλον του Ιράκ.

Οι ειδικοί συχνά αμφισβητούν τον βαθμό στον οποίο οι Κούρδοι του Ιράκ και οι διάφορες ομάδες peshmerga είναι πολιτικά ενιαίες. Η περιφέρεια του Κουρδιστάν χωρίζεται από το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (KDP) και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (PUK). Τα κόμματα αυτά πολέμησαν έναν εμφύλιο πόλεμο το ένα εναντίον του άλλου στα μέσα της δεκαετίας του '90 και από τότε διατηρούσαν ξεχωριστές στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας. Παρά τις πρόσφατες κινήσεις προς την ενοποίηση [7], ξεχωριστές δυνάμεις ευθυγραμμισμένες με το KDP και την PUK εξακολουθούν να υπερισχύουν των peshmerga. Αυτοί οι πολιτικοί στρατοί προσθέτουν ένα ακόμα στρώμα πολυπλοκότητας στο ήδη βυζαντινικό μίγμα των εδαφικών αγώνων, των διαφορών επί των υδρογονανθράκων και της πολιτικής των πολιτοφυλακών που παίζονται στην περιοχή του Κουρδιστάν. Επιπλέον, το KDP και η PUK έχουν κατακερματιστεί, πιο δραματικά με την εμφάνιση του κινήματος Gorran («αλλαγή») το 2009, το οποίο ισχυρίζεται ότι αποκηρύσσει την εδραιωμένη και διεφθαρμένη πολιτική των δύο παραδοσιακών κομμάτων.

Σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι συμπεριφορές των πεσμεργκά που υπηρετούν σε αμφότερες τις ενσωματωμένες και τις πολιτικές μονάδες, ρωτήθηκαν 2.339 από αυτούς νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι από μια ερευνητική ομάδα που φτιάξαμε μαζί με τον Δρ Muslih Irwani από το Κέντρο για την Ειρήνη και την Ανθρώπινη Ασφάλεια (Center for Peace and Human Security). Εκτός από το να δουλεύουν στις τέσσερις κατά νόμον επαρχίες της περιφέρειας του Κουρδιστάν (Ντουχόκ, Ερμπίλ, Χαλαμπτζιά, και Σουλεϊμανίγια), οι ομάδες μας επίσης έκαναν έρευνα και σε πεσμεργκά στις επαρχίες Κιρκούκ και Νινευή, οι οποίες αποτελούν μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ της KRG και της ιρακινής κυβέρνησης. Επειδή στόχος μας ήταν να κατανοήσουμε καλύτερα την κουρδική πολιτική [που θα εκτυλιχθεί] μετά τις συγκρούσεις, επιλέξαμε τους ερωτηθέντες από μια πλειάδα βάσεων που στηρίζουν άμεσα είτε την άμυνα κατά του ISIS είτε την φύλαξη των συνόρων μαζί με την ιρακινή κυβέρνηση. Ανησυχίες για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα, μας εμπόδισαν να προμηθευτούμε έναν πλήρη κατάλογο του προσωπικού των πεσμεργκά που υπηρετούν σε τέτοιες βάσεις. Παρ' όλα αυτά, ήμασταν σε θέση να καταλήξουμε σε μια λογικά αντιπροσωπευτική ομάδα ερευνώντας ενσωματωμένες και πολιτικές μονάδες πεσμεργκά σε 51 στρατιωτικούς καταυλισμούς διαφόρων μεγεθών. Οι καταυλισμοί βρίσκονταν κατά μήκος της γεωγραφίας των συνόρων του KRG, από την Sinjar στα δυτικά έως την Halabja στα ανατολικά. Το 74% των peshmerga με τους οποίους μιλήσαμε ανέφεραν ότι είχαν υπηρετήσει σε εδάφη πρόσφατα απελευθερωμένα από το ISIS. Οι ερωτηθέντες προβλέψιμα προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο ως Κούρδοι (98%), αρσενικοί (98%), και Μουσουλμάνοι (97%), αλλά διέφεραν ως προς την ηλικία τους, την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις πόλεις καταγωγής τους.

Η έρευνά μας κάλυψε μια σειρά θεμάτων, εστιάζοντας σε τρεις συγκεκριμένους τομείς. Πρώτον, θέσαμε ερωτήματα για να κατανοήσουμε καλύτερα τα πρότυπα στρατολόγησης και τα κίνητρα για την ένταξη σε μονάδες peshmerga, καθώς και την εμπειρία μάχης των peshmerga. Δεύτερον, ρωτήσαμε για τις απόψεις των peshmerga σχετικά με την στρατιωτική ενσωμάτωση και τις διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξή της. Τρίτον, και τελευταίο, συμπεριλάβαμε μια σειρά ερωτήσεων που αποσκοπούν να μετρήσουν τις στάσεις των peshmerga σχετικά με την συμφιλίωση αφού τερματιστούν οι συγκρούσεις και με τις πολιτικοστρατιωτικές σχέσεις σε εδάφη που απελευθερώθηκαν από το ISIS.

ΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΕΝΩΝΟΥΝ