Οι δια-κορεατικές συνομιλίες είναι κάτι περισσότερο από «καλό πράγμα» | Foreign Affairs - Hellenic Edition

Οι δια-κορεατικές συνομιλίες είναι κάτι περισσότερο από «καλό πράγμα»

Γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να προσφέρουν ισχυρότερη υποστήριξη στον διάλογο στην χερσόνησο
Περίληψη: 

Επικοινωνώντας μέσω τηλεφωνικής γραμμής και φαξ, οι δύο Κορέες συμφώνησαν ότι οι πρώτες δια-κορεατικές συνομιλίες της εποχής Κιμ-Moon θα αρχίσουν στις 9 Ιανουαρίου και η στενή ατζέντα θα περιλαμβάνει την οργάνωση της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο JOHN DELURY είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Σχολή Διεθνών Σπουδών του Πανεπιστημίου Yonsei.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Kim Jong γιόρτασε την πρωτοχρονιά με την ετήσια εθνική του δήλωση, βεβαιώνοντας με αυτοπεποίθηση ότι το πυρηνικό κουμπί στο γραφείο του ήταν πλέον «πραγματικότητα, όχι [μια] απειλή» και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν πλέον να εκφοβίσουν αυτόν ή την χώρα του. Οι παρατηρήσεις του Κιμ οδήγησαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κάνει ακριβώς αυτό, γράφοντας στο Tweeter ότι το πυρηνικό του «κουμπί» ήταν μεγαλύτερο και καλύτερο από του Κιμ.

Χαμένη στην αρχική αναταραχή της προσοχής που είχε προσελκύσει η παιδαριώδης προσβολή από τον Τrump, ήταν η πραγματική σημασία της ομιλίας του Κιμ: Για πρώτη φορά από τότε που ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης Moon Jae-in ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο [του 2017], ο Κιμ έκανε μια αξιόπιστη προσφορά για να ανοίξει την σχέση με την Σεούλ. Ο Kim ευχήθηκε στον Νότο επιτυχημένους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, υπονόησε ότι η Βόρεια Κορέα ίσως να συμμετάσχει με κάποιο τρόπο και πρότεινε άμεσες συνομιλίες για να συζητήσουν τους Αγώνες και τρόπους «να αποδυναμώσουν την στρατιωτική ένταση» στην χερσόνησο.

Οι σκεπτικιστές επεσήμαναν ότι ο Κιμ περιλαμβάνει κάθε χρόνο στην ομιλία του κάποιου είδους φιλικό αντιπερισπασμό προς το Νότο. Αλλά η πρόταση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν αξιοσημείωτη για δύο λόγους: Πρώτον, ο Κιμ επέλεξε ένα συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο έρχεται σύντομα -σηματοδοτώντας μια ετοιμότητα να δράσει˙ δεύτερον, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι στην ατζέντα του Moon, όχι του Κιμ. Σε αποστασιοποιημένους παρατηρητές, το παιχνίδι των Ολυμπιακών Αγώνων ίσως φαίνεται σαν ένα τέχνασμα που εφευρέθηκε από τον Κιμ. Στην πραγματικότητα, το άνοιγμα του Kim ήταν μια απάντηση στις προσπάθειες του Moon.

08012018-1.jpg

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Kim Jong Un, κατά την διάρκεια της πρωτοχρονιάτικης ομιλίας του σε αυτή την φωτογραφία που κυκλοφόρησε το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας στην Πιονγκγιάνγκ την 1η Ιανουαρίου 2018. KCNA VIA REUTERS
-------------------------------------------------------------------------

Εν μέσω της πυράς και της μανίας των πυραυλικών δοκιμών και των οργίλων tweets, η διοίκηση του Moon δούλεψε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να δημιουργήσει το άνοιγμα που τώρα βλέπουμε να αποδίδει καρπούς. Ο Moon τόνισε επανειλημμένα την σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων ως έναν τρόπο να μειωθούν οι αυξανόμενες εντάσεις με την Πιονγιάνγκ. Σε ένα γεύμα [1] με την Paula Hancock του CNN τον Σεπτέμβριο, ο Moon περιέγραψε το «τολμηρό σχέδιό» του για να χρησιμοποιήσει την «Ολυμπιακή Ειρήνη» για να κάνει μια σημαντική πρόοδο με τον Βορρά. Όταν ο Τραμπ επισκέφθηκε την Σεούλ τον Νοέμβριο και φέρεται να ρώτησε τον Moon «Τι μπορώ να κάνω για την Κορέα;» [2], ο ηγέτης της Νότιας Κορέας απάντησε ότι θα μπορούσε να τους βοηθήσει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μιλώντας στον Richard Engel του NBC [3] καθώς ταξίδευαν στη νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλής ταχύτητας από το αεροδρόμιο Incheon στο ολυμπιακό χωριό Pyeongchang, ο Moon αποκάλυψε ότι είχε ήδη προτείνει στην Ουάσιγκτον να αναβάλλουν τα δύο έθνη τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις για μετά τους Ολυμπιακούς, ως μια χειρονομία ειρήνης.

Ο Moon ενίσχυσε το δημόσιο μήνυμά του με την καθιέρωση μιας άμεσης επαφής [4] με Βορειοκορεάτες συνομιλητές στο παρασκήνιο. Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών, μέλη του κυβερνώντος κόμματος και ο κυβερνήτης της επαρχίας που φιλοξενεί τους Αγώνες συναντήθηκαν με αθλητικούς αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας προκειμένου να παραδώσουν μια προσωπική πρόσκληση σε μια αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει. Ο αθλητισμός, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι μεγάλη υπόθεση για τον Kim, ο οποίος προωθεί τους αθλητές ως σύμβολα της εθνικής δύναμης και υπερηφάνειας. Το 2012, σύντομα μετά την ανάληψη της εξουσίας, ίδρυσε μια ισχυρή κρατική Επιτροπή Φυσικής Κουλτούρας και Αθλητισμού, με επικεφαλής τον θείο του, Jang Song-taek. Μετά την σύλληψη του Τζανγκ με κατηγορίες για προδοσία, ο Choe Ryong-hae, που είναι σήμερα ο «νούμερο δύο» του Κιμ, ανέλαβε την Επιτροπή [5]. Οι αθλητικοί αξιωματούχοι, με άλλα λόγια, προσφέρουν έναν αγωγό για την αποστολή σημάτων στην κορυφή του κάθετου ιεραρχικού συστήματος της βόρειας Κορέας.

Η δημόσια και ιδιωτική διπλωματία του Moon απέδωσε το πρώτο της κέρδος με την ομιλία του Κιμ. Ακολούθησαν κι άλλα. Μέσα σε 48 ώρες, οι δύο Κορέες είχαν αποκαταστήσει το κανάλι επικοινωνίας τους στο Panmunjom, το οποίο είχε κλείσει από τις αρχές του 2016, όταν η προηγούμενη πρόεδρος της Νότιας Κορέας, η Park Geun-Hye, έκλεισε την κοινή βιομηχανική ζώνη Kaesong ως ένδειξη αγανάκτησης για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας. Επικοινωνώντας μέσω τηλεφωνικής γραμμής και φαξ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι πρώτες δια-κορεατικές συνομιλίες της εποχής Κιμ-Moon θα αρχίσουν στις 9 Ιανουαρίου και η στενή ατζέντα θα περιλαμβάνει την οργάνωση της συμμετοχής της Βόρειας Κορέας στους Αγώνες. Το μεγαλύτερο ψάρι θα είναι να χρησιμοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως σκαλοπάτι για την βελτίωση των δια-κορεατικών σχέσεων. Συνετά, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις θα επαναπρογραμματιστούν για μετά τους Αγώνες. Η απόφαση να σταματήσουν οι ασκήσεις ήταν σημαντική και ενίσχυσε πρακτικά το μήνυμα στο μεταγενέστερο tweet του Trump, όπου χρησιμοποίησε έναν ελαφρώς νέο τόνο, αναφωνώντας: «Οι συνομιλίες είναι κάτι καλό!».