Μια ματιά στο νέο τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019 | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο νέο τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019

Ο γεωπολιτικός χάρτης της Ευρασίας και η ενέργεια, δημογραφικό και ελληνικός στρατός, ψηφιακή παγκοσμιοποίηση, η υπερθέρμανση του πλανήτη κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τον αναδιαμορφούμενο γεωπολιτικό χάρτη της δυτικής Ευρασίας. Επίσης περιέχει αναλύσεις για την λειψανδρία στον ελληνικό στρατό, την ευρωπαϊκή αμυντική ενοποίηση, τις σχέσεις της Τουρκίας στην κεντρική Ασία, την πορεία της παγκοσμιοποίησης και την επίδραση του ίντερνετ, τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2019, του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα τον αναδιαμορφούμενο γεωπολιτικό χάρτη της δυτικής Ευρασίας, με επίκεντρο τον ενεργειακό ανταγωνισμό των μεγάλων –αλλά και των μικρότερων- δυνάμεων.

Στο σχετικό δοκίμιό του ο Δρ. Θρασύβουλος Ν. Μαρκέτος παραθέτει μια πλειάδα στοιχείων σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας στην δυτική Ευρασία σε επίπεδο αγωγών, κυρίως φυσικού αερίου, και πώς αυτές επηρεάζουν την γειτονιά της Ελλάδας, στην ανατολική Μεσόγειο και τα δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την ίδια την χώρα μας.

08022019-1.jpg

Επίσης, ο επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Βασίλης Σιταράς, καταγράφει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με χώρες της καρδιάς της Ευρασίας και ιδιαίτερα με το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γεώργιος Χρηστίδης, γράφει για την επίδραση του Ισλάμ στην γειτονική Βουλγαρία, και τις πιθανότητες ανάπτυξης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού εκεί, ενώ η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Tanisha M. Fazal, αναλύει το ζήτημα της αύξησης των αυτονομιστικών τάσεων στην Ευρώπη και γενικότερα στον κόσμο, και προειδοποιεί ότι η αντιμετώπισή τους από την διεθνή κοινότητα προοιωνίζεται περισσότερες συγκρούσεις στο μέλλον.

Η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας, Ιωάννα-Νικολέττα Ζυγά, εξηγεί τις ωφέλειες που έχει να αποκομίσει η Ελλάδα από τις ανανεωμένες προσπάθειες μιας ευρωπαϊκής αμυντικής ενοποίησης, εφόσον κάνει τα κατάλληλα βήματα μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Στον αντίποδα, ο υποστράτηγος ε.α. Ιπποκράτης Δασκαλάκης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες ήδη μαστίζονται από λειψανδρία, λόγω κυρίως του δημογραφικού προβλήματος της χώρας αλλά και μιας πληθώρας ρυθμίσεων που ευνοούν την παράκαμψη της στράτευσης από τους υπόχρεους σε θητεία.

Στο παγκόσμιο πεδίο, η Susan Lund της McKinsey και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Berkley, Laura Tyson, επιχειρηματολογούν για το ότι η παγκοσμιοποίηση δεν βρίσκεται σε υποχώρηση και ότι οι ψηφιακές ροές που αυξάνονται εκθετικά θα διευκολύνουν το εμπόριο. Ωστόσο, θα υπάρξει ένταση των κοινωνικών προβλημάτων εάν οι ρυθμιστικές και εκπαιδευτικές Αρχές καθώς και οι επιχειρήσεις δεν προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

Προς επίρρωσιν των ανωτέρω, η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΟΣΑ, Karen Kornbluh, σκιαγραφεί τις αστοχίες του διαδικτύου μετά την πρώτη εποχή της άνθισής του και πώς έφτασε να απειλεί τις δημοκρατικές διαδικασίες και την κοινωνική συνοχή. Ωστόσο υπάρχουν λύσεις, ιδίως εάν μια μεγάλη δύναμη όπως οι ΗΠΑ, αναλάβει πρωτοβουλίες θεσμικής θωράκισης του διαδικτύου.

Για το σημαντικότερο ζήτημα της σύγχρονης εποχής, την κλιματική αλλαγή, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν, Joshua Busby, δίνει μια σειρά παραδειγμάτων των τρομερών επιπτώσεων της θέρμανσης του πλανήτη στην γεωπολιτική που μπορούν να φτάσουν έως τους κλιματικούς πολέμους. Θα χρειαστεί μια ευρύτατη συνεννόηση των παραγόντων που επιδρούν στην κλιματική αλλαγή ούτως ώστε να δημιουργηθεί μια νέα κλιματική τάξη και να αποφευχθεί η καταστροφή.

Τέλος, ο Δρ Κλεάνθης Κυριακίδης γράφει για το βιβλίο του Αλέξανδρου Π. Μαλλιά «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Η αυτοψία της δύσκολης συμφωνίας των Πρεσπών» και ο Δρ Ευάγγελος Βενέτης του ΕΛΙΑΜΕΠ για το βιβλίο του Seth Anziska «Preventing Palestine. A political history from Camp David to Oslo» ενώ ο καθηγητής στο Catholic University of America, Michael Kimmage, αναλύει τρία βιβλία για την ρωσική κοινωνία και το φαινόμενο Πούτιν: Το «Lost Kingdom. The quest for empire and the making of the Russian nation» του Sherhii Plokhy, το «The long hangover. Putin’s new Russia and the ghosts of the past» του Shaun Walker, και το «The future is history. How totalitarianism reclaimed Russia» της Masha Gessen.

Copyright © 2017 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition