Γιατί συνεχίζεται το «παζάρι με τον διάβολο» των Βρυξελλών με τον Βίκτορ Όρμπαν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Γιατί συνεχίζεται το «παζάρι με τον διάβολο» των Βρυξελλών με τον Βίκτορ Όρμπαν

Το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό κόμμα απομακρύνει το αυταρχικό μέλος του -για την ώρα
Περίληψη: 

Με το να αγνοεί επανειλημμένα τις δικές του κόκκινες γραμμές και να επιβάλλει κυρώσεις στον Orban μόνο όσο εκείνος είναι πρόθυμος να δεχθεί, το ΕΛΚ θυσίασε τις θεμελιώδεις αρχές του για ένα εκλογικό πλεονέκτημα.

Η KIM LANE SCHEPPELE είναι ο καθηγήτρια Κοινωνιολογίας και Διεθνών Σχέσεων στην έδρα Laurance S. Rockefeller στην Σχολή Woodrow Wilson και το Πανεπιστημιακό Κέντρο Ανθρωπίνων Αξιών στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, το μεγαλύτερο κόμμα του ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται σε αμηχανία. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μια κεντροδεξιά και φιλοευρωπαϊκή συμμαχία με περισσότερα από 40 εθνικά κόμματα, έρχεται αντιμέτωπο με μια διαμάχη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του τρομερού παιδιού του: Το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα Fidesz, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

28032019-3.jpg

Ο Όρμπαν κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση του έθνους, στην Βουδαπέστη, τον Φεβρουάριο του 2019. BERNADETT SZABO/REUTERS
--------------------------------------------------------------------------

Από το 2010, ο Όρμπαν έχει πάει την Ουγγαρία αρκετά μακριά προς την κατεύθυνση της απολυταρχίας, τόσο που η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Freedom House υποβάθμισε [1] την χώρα από «ελεύθερη» σε «εν μέρει ελεύθερη» στην έκθεσή της για το 2019 –μια πρωτιά στην ιστορία της ΕΕ. Η διολίσθηση του Fidesz στον αυταρχισμό έχει προκαλέσει αυξανόμενη κριτική από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του ΕΛΚ. Εντούτοις, χρειάστηκε μια κραυγαλέα εκστρατεία εναντίον της ΕΕ από το Fidesz, που περιείχε προσβλητικές αφίσες [2] για τον Jean-Claude Juncker, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ίδιου του ΕΛΚ, για να αναλάβει δράση το ΕΛΚ. Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, το ΕΛΚ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει το Fidesz [από λειτουργίες του ως μέλους του ΕΛΚ] -αλλά επιφυλάχθηκε από το να το αποβάλλει τελείως.

Πρακτικά, το μέτρο επιτυγχάνει λιγότερα από όσα φαίνεται. Το Fidesz θα σταματήσει να συμμετέχει στις εσωτερικές διεργασίες του ΕΛΚ, αλλά οι ευρωβουλευτές του ως επί το πλείστον θα συνεχίσουν σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα, και οι πολύτιμες ψήφοι και οι εκπρόσωποί τους θα εξακολουθήσουν να ωφελούν το ΕΛΚ. Ο λόγος για την ήπια προσέγγιση του ΕΛΚ είναι απλός: Το κόμμα γνωρίζει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βγει πρώτο σε αυτές τις ευρωεκλογές του Μαΐου εάν δεν εκδιώξει το Fidesz εντελώς. Επιλέγοντας ένα επιφανειακό μέτρο, το ΕΛΚ επέλεξε την φιλοδοξία έναντι των αρχών. Η απόφαση αυτή μπορεί να γυρίσει σαν μπούμερανγκ για να το στοιχειώσει.

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΚΟΝΤΑ;

Ο Όρμπαν έχει παραβιάσει τις δημοκρατικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΕΛΚ εδώ και χρόνια. Υπό την ηγεσία του, η ουγγρική κυβέρνηση προσπάθησε να φιμώσει το δικαστικό σώμα. Έχει επιτεθεί στον Τύπο και σακάτεψε την κοινωνία των πολιτών. Έχει επίσης εδραιώσει τον κομματικό έλεγχο επί των παλαιότερα ανεξάρτητων θεσμών όπως η εκλογική επιτροπή, το ελεγκτικό γραφείο του κράτους, η εισαγγελία και η κεντρική τράπεζα. Ο υφέρπων αυταρχισμός του Orban ανησύχησε τους Ευρωπαίους συναδέλφους του ήδη από το 2013, όταν ορισμένα μέλη του ΕΛΚ υποστήριξαν μια συνολική έκθεση [3] με την οποία έκαναν έκκληση στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να παρακολουθούν τις πολιτικές της Ουγγαρίας.

28032019-4.jpg

Μια κυβερνητική αφίσα γράφει «Έχετε επίσης το δικαίωμα να γνωρίζετε τι κάνουν οι Βρυξέλλες» και απεικονίζει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, και τον Ουγγρο-αμερικανό επιχειρηματία, George Soros, στην Βουδαπέστη, τον Μάρτιο του 2019. BERNADETT SZABO/REUTERS
---------------------------------------------------------------

Η κριτική μέσα στο ΕΛΚ συνέχισε να αυξάνεται, ιδίως όταν ο Όρμπαν ανάγκασε το Central European University να μετακομίσει από την Βουδαπέστη στην Βιέννη. Τον Σεπτέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέκρινε εκ νέου τον Όρμπαν και άρχισε μια επίσημη διαδικασία, η οποία αναφέρεται συχνά ως διαδικασία του άρθρου 7, για να προειδοποιήσει την Ουγγαρία ότι θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις εάν συνέχιζε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αξίες. Το μέτρο πέρασε με την υποστήριξη ενός σημαντικού μπλοκ [4] βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους ανώτερους ηγέτες του κόμματος.

Εντούτοις, οι πολιτικές ισχύος έχουν συγκρατήσει το ΕΛΚ από το να αναλάβει πιο έντονη δράση. Το ΕΛΚ θέλει να φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στους επικριτές μέσα [5] και έξω από το κόμμα οι οποίοι το έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό ότι δεν επιβάλλει κυρώσεις σε μια αδίστακτη κυβέρνηση εντός της ΕΕ. Αλλά με τις εκλογές να επίκεινται, θέλει επίσης το μεγάλο βραβείο που έρχεται με το να παραμείνει το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Την ικανότητα να ονομάσει τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος ασκεί τεράστια εξουσία στην ρύθμιση της ατζέντας στην ΕΕ. Ο Manfred Weber, υποψήφιος του ΕΛΚ για την δουλειά αυτή, γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί το Fidesz για να πραγματοποιήσει το όνειρό του.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις [7] δείχνουν ότι το ΕΛΚ, όπως και πολλά άλλα βασικά κόμματα, θα δεχτεί μεγάλο χτύπημα στις εκλογές του Μαΐου. Είναι πιθανό να υποχωρήσει από τις σημερινές 217 έδρες σε μόλις 178. Αν και είναι ακόμη σε καλό δρόμο για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα, ένα μικρότερο ΕΛΚ θα δυσκολευτεί να πείσει τους άλλους να ακολουθήσουν την επιλογή του για τον πρόεδρο της επιτροπής. Για να διασφαλιστεί ο διορισμός του Weber ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΛΚ θα χρειαστεί κάθε ψήφο που μπορεί να πάρει -συμπεριλαμβανομένων εκείνων των 13 βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναμένεται να κερδίσει το Fidesz.