Η Huawei στοχεύει νότια | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Huawei στοχεύει νότια

Η μάχη για τα δίκτυα 5G πηγαίνει στην Λατινική Αμερική
Περίληψη: 

Οι ΗΠΑ υπονόμευσαν τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με την κινεζική εμπλοκή στην Λατινική Αμερική, όταν ηγέτες της εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, John Bolton, εξέφρασαν την αγάπη τους για το δόγμα Monroe, την αρχή πίσω από μια μακρά και τραυματική ιστορία αμερικανικών παρεμβάσεων στην περιοχή.

Ο OLIVER STUENKEL είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Ίδρυμα Getulio Vargas, στην Βραζιλία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στο μονοπάτι του πολέμου κατά της Huawei [1]. Για μήνες, η διοίκηση του Trump έχει πιέσει τους συμμάχους της στην Ευρώπη να αποκλείσουν την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας από τα συστήματα τηλεπικοινωνιών 5G, επιμένοντας ότι τα προϊόντα της Huawei ενδέχεται να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια στις Δυτικές χώρες. Μέχρι στιγμής, αυτές οι προειδοποιήσεις έχουν αντιμετωπίσει αδιαφορία.

Τώρα η εκστρατεία εναντίον της Huawei έχει φθάσει σε νέα σύνορα: Την Λατινική Αμερική. Το Μεξικό και η Αργεντινή σκοπεύουν να δρομολογήσουν τα πρώτα δίκτυα 5G της περιοχής το 2020˙ η Βραζιλία αναμένεται να ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο. Όπως και στην Ευρώπη, η διοίκηση του Trump εργάζεται σκληρά για να πείσει αυτά τα κράτη να μην βασίζονται στον εξοπλισμό 5G που κατασκευάζεται στην Κίνα. Αλλά, όπως και στην Ευρώπη, η Ουάσιγκτον κινδυνεύει να έχει υπερτιμήσει τις δυνάμεις της.

12052019-1.jpg

Μια υπάλληλος της Huawei στην Shenzhen, στην Κίνα, τον Μάρτιο του 2019. TYRONE SIU / REUTERSΣΕΙ ΣΗΕΝΖΗΕΝ
-----------------------------------------------------------------

Η Βραζιλία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Όταν ο Jair Bolsonaro, ο πρόσφατα εκλεγμένος πρόεδρος, επισκέφθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του στον Λευκό Οίκο τον Μάρτιο για να καθιερώσει ισχυρότερους διμερείς δεσμούς, ο Donald Trump περιέγραψε το τι περίμενε από την Βραζιλία για να κάνει τη νέα φιλία να διαρκέσει. Η Βραζιλία, είπε ο Trump στον Bolsonaro, θα πρέπει να γίνει αξιόπιστος σύμμαχος στον περιορισμό της κινεζικής επιρροής στην Λατινική Αμερική. Βασικό [στοιχείο] σε αυτή την προσπάθεια, όπως προειδοποίησε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, θα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της τεχνολογίας Huawei στα επόμενης γενιάς δίκτυα 5G της περιοχής. Η κινεζική τεχνολογική εταιρεία έχει ήδη ανοίξει ένα εργαστήριο Ίντερνετ των Πραγμάτων (Internet of Things) στην πολιτεία του Σάο Πάολο και σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο συναρμολόγησης smartphone στην Βραζιλία αργότερα αυτό το έτος.

Θεωρητικά, η Ουάσιγκτον βρήκε ένα πρωτοπαλίκαρο στο [πρόσωπο του] Μπολσονάρο. Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, του οποίου η στρατηγική εξωτερικής πολιτικής εξαρτάται από την προσέγγιση με την διοίκηση Trump, γνωρίζει ότι θα χάσει τα πλεονεκτήματα αυτής της εγγύτητας αν δεν προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες εναντίον της Huawei. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να υποβαθμίσουν την ανταλλαγή [μυστικών] πληροφοριών, ή να εμποδίσουν τις βραζιλιάνικες επιχειρήσεις από το να προσχωρήσουν σε ορισμένες αμερικανικές συμβάσεις στον τομέα της άμυνας, προνόμια που χορήγησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Βραζιλία τον Μάρτιο όταν ανακήρυξαν την χώρα σε «σημαντικό μη ΝΑΤΟϊκό σύμμαχο». Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε επίσης να αποσύρει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Βραζιλίας για ένταξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ο Bolsonaro γνωρίζει, με άλλα λόγια, ότι μια στενή συμμαχία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εφικτή μόνο εάν η Βραζιλία μπορεί να βοηθήσει την Ουάσιγκτον να επιτύχει συγκεκριμένους γεωπολιτικούς στόχους. Ωστόσο, αυτό έρχεται με ένα εσωτερικό πολιτικό κόστος, γι’ αυτό και οι περισσότερες από τις προηγούμενες προσπάθειες για την δημιουργία μιας τέτοιας συμμαχίας απέτυχαν.

12052019-2.jpg

Ο Bolsonaro και ο Trump στο Οβάλ Γραφείο, στην Ουάσινγκτον, στις 19 Μαρτίου 2019. KEVIN LAMARQUE / REUTERS
-----------------------------------------------------------

Η ίδια δυναμική εκτυλίσσεται σήμερα. Παρά την ενθουσιώδη ρητορική υπέρ του Trump από την κατά της παγκοσμιοποίησης φατρία στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, πιθανότατα η εγχώρια πολιτική θα εμποδίσει τον Bolsonaro να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Trump. Βραζιλιάνικες ομάδες επιχειρήσεων έχουν ήδη αρχίσει να υπερασπίζονται τους βαθείς εμπορικούς δεσμούς της χώρας με την Κίνα, ορθά επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε ελπίδα να ανασχεθεί η Κίνα και να μετατραπούν ξανά οι Ηνωμένες Πολιτείες στον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Βραζιλίας είναι κάτι λίγο περισσότερο από μη ρεαλιστική νοσταλγία. Συνεργαζόμενες με ισχυρούς στρατηγούς του στρατού, οι εν λόγω επιχειρηματικές ενώσεις κινητοποιούνται για να αποφευχθούν οι όποιες τυχόν καθυστερήσεις στην απόκτηση και λειτουργία των δικτύων 5G στην περιοχή που θα μπορούσε να προκαλέσει ο παραγκωνισμός της Huawei.

Ο Bolsonaro θα έχει τον τελευταίο λόγο. Ωστόσο αντιμετωπίζει μια ανηφορική μάχη. Ο αντιπρόεδρος Hamilton Mourão αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος μιας πρόσφατης συνέντευξής του [2] για να χαιρετήσει την Κίνα ως βασικό εταίρο, υποσχόμενος ότι ο Bolsonaro θα αντισταθεί στην αμερικανική πίεση να ασκήσει βέτο στις επενδύσεις της Huawei. Ο Mourão, ένας στρατηγός ε.α. που πολλοί αναλυτές θεώρησαν ως τον «ενήλικα στο δωμάτιο» [3] στην κυβέρνηση Bolsonaro, υποστήριξε ότι «προς το παρόν» η Βραζιλία δεν μοιράζεται τους φόβους των ΗΠΑ ότι η Huawei θα μπορούσε να διαβιβάσει ευαίσθητες πληροφορίες στην κινεζική κυβέρνηση. Οι προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον για τους κινδύνους ασφαλείας, πρόσθεσε, ήταν απλώς ένα όπλο στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, μια διαμάχη στην οποία η Βραζιλία δεν θα πάρει το μέρος κανενός.