Πώς οι Big Tech εταιρείες θα καταπολεμήσουν την λευκή ρατσιστική τρομοκρατία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς οι Big Tech εταιρείες θα καταπολεμήσουν την λευκή ρατσιστική τρομοκρατία

Έχουν τα εργαλεία -απλά πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν
Περίληψη: 

Η τρομακτική επίθεση στο Ελ Πάσο ήταν η τελευταία εμφάνιση ενός ενοχλητικού νέου σεναρίου, στο οποίο λευκοί εθνικιστές, ριζοσπαστικοποιημένοι στο διαδίκτυο, αναρτούν την πίστη τους στο κίνημα προτού πραγματοποιήσουν ένα είδος παιγνιοποιημένης βίας που σχεδιάστηκε για να επευφημείται γρήγορα και να μοιράζεται στο Διαδίκτυο πριν επαναληφθεί εκ νέου.

Ο DANIEL BYMAN είναι καθηγητής στην Σχολή Διεθνούς Υπηρεσίας Walsh στο Πανεπιστήμιο Georgetown και βασικός συνεργάτης στο Brookings Institution.
Ο CHRISTOPHER MESEROLE είναι συνεργάτης στο Brookings Institution.

Το πρωί της 3ης Αυγούστου, ο Patrick Crusius ανάρτησε ένα μανιφέστο 2.300 λέξεων στο 8chan, ένα online φόρουμ δημοφιλές σε λευκούς εθνικιστές. Μέσα σε δευτερόλεπτα, [ηλεκτρονικά] πακέτα μεγέθους byte που μεταφέρουν αντι-μεταναστευτική ρητορική θα διέσχιζαν τα σύνορα σε όλο τον κόσμο, βρίσκοντας τον δρόμο τους από το Ελ Πάσο, στο Τέξας, μέχρι τις Φιλιππίνες, όπου εδρεύει η 8chan. Οι ειδήσεις για το τι έκανε στην συνέχεια ο Crusius θα ταξίδευαν ακόμη ευρύτερα. Οπλισμένος με ένα [οπλοπολυβόλο Καλασνίκοφ] AK-47, ο πρόσφατα αποπεμφθείς από ένα κολέγιο νεαρός, όρμησε σε ένα [σούπερ μάρκετ] Walmart κοντά στα μεξικανικά σύνορα, σκοτώνοντας 22 και τραυματίζοντας πολλούς άλλους. Ο ομολογημένος στόχος του [1]: Να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους Μεξικανούς.

16082019-1.jpg

Θρηνούντες σε αγρυπνία για τα θύματα των πυροβολισμών στο Ελ Πάσο, τον Αύγουστο του 2019. Callaghan O'Hare / Reuters
-------------------------------------------------------------------------

Το μακελειό στο Ελ Πάσο, σε συνδυασμό με μια ξεχωριστή περίπτωση μαζικών πυροβολισμών στο Dayton του Ohio, εκείνη τη νύχτα, προκάλεσε ανανεωμένη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ανταπόκρισης στο διαδικτυακό μίσος [2]. Καθώς η πολιτική πίεση αυξανόταν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δανείστηκε έναν τρόπο αντίδρασης του Obama και συγκάλεσε μια «τεχνολογική σύνοδο κορυφής» για τον εξτρεμισμό. Στις 9 Αυγούστου, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου φιλοξένησαν εκπροσώπους από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας -Amazon, Google, Facebook, Twitter, Microsoft και άλλους- και συζήτησαν τους πιθανούς τρόπους να διακόπτουν την διαδικτυακή στρατολόγηση και τον συντονισμό των εξτρεμιστών.

Η σύνοδος κορυφής θα μείνει στην μνήμη ως μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Η διοίκηση του Trump μπορεί να είναι πιο πρόθυμη από του Ομπάμα να αμφισβητήσει τον τομέα της τεχνολογίας, αλλά έχει επιλέξει να πολεμήσει την λάθος μάχη και οι προσπάθειές της κινδυνεύουν να χειροτερέψουν το πρόβλημα. Δείτε το αναφερθέν σχέδιο της διοίκησης [3] να χορηγήσει στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) ευρεία νέα εξουσία για την ρύθμιση των εταιρειών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης [4]. Η εξουσία δεν θα βοηθούσε την FCC να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας να αστυνομεύουν πιο επιθετικά τις πλατφόρμες τους για εξτρεμιστικούς λογαριασμούς και περιεχόμενο. Αντίθετα, η FCC, δυνάμει μιας εκτελεστικής εντολής με τίτλο «Προστασία των Αμερικανών από την Ηλεκτρονική Λογοκρισία», θα επεδίωκε να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν είναι «προκατειλημμένες» κατά των συντηρητικών. Με την ρητορική και την γλώσσα του Trump συχνά να μην διακρίνεται από εκείνη των λευκών εθνικιστών, ένα τέτοιο μέτρο θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τις εταιρείες τεχνολογίας να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό στο διαδίκτυο.

Καθώς η διοίκηση του Trump αμφιταλαντεύεται, η απειλή συνεχίζει να αυξάνεται. Η τρομακτική επίθεση στο Ελ Πάσο ήταν η τελευταία εμφάνιση ενός ενοχλητικού νέου σεναρίου, στο οποίο λευκοί εθνικιστές, ριζοσπαστικοποιημένοι στο διαδίκτυο, αναρτούν την πίστη τους στο κίνημα προτού πραγματοποιήσουν ένα είδος παιγνιοποιημένης βίας που σχεδιάστηκε για να επευφημείται γρήγορα και να μοιράζεται στο Διαδίκτυο πριν επαναληφθεί εκ νέου. Το σενάριο γράφτηκε στη Νορβηγία, όπου το 2011 ο Anders Breivik δημοσίευσε ένα τεράστιο μανιφέστο πριν σκοτώσει 77 ανθρώπους, κυρίως νέους σε καλοκαιρινό καταυλισμό ενός αριστερού πολιτικού κόμματος. Νωρίτερα φέτος, ο Brenton Tarrant δημοσίευσε το μανιφέστο του στο 8chan πριν σκοτώσει 51 πιστούς σε ένα τζαμί και στο Ισλαμικό Κέντρο στο Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Με μια τρομακτική εξέλιξη, ο Tarrant μεταδίδει βίντεο της επίθεσης σε πραγματικό χρόνο στο Facebook Live. Παρά τις προσπάθειες του Facebook να μπλοκάρει το βίντεο, εξαπλώθηκε σαν πυρκαγιά [5] -μεταφορτώθηκε, συχνά σε τροποποιημένη μορφή, πάνω από ένα εκατομμύριο φορές στο Facebook και αμέτρητες περισσότερες σε τοποθεσίες όπως το 8chan και το Reddit.

Όσον αφορά την παγκόσμια εμβέλεια και την θνησιμότητα, η λευκή εθνικιστική τρομοκρατία θυμίζει όλο και περισσότερο το τζιχαντιστικό κίνημα του τζιχάντ. Έχει επίσης, όπως και το τζιχαντιστικό κίνημα, χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να στρατολογήσει και να ριζοσπαστικοποιήσει τα μέλη του, να διαδώσει την προπαγάνδα και να μεταδώσει εικόνες και βίντεο από τις βιαιότητές του. Τι μπορούν να κάνουν οι εταιρείες τεχνολογίας -και οι κυβερνήσεις- για να την σταματήσουν;

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΜΟ

Η εξισορρόπηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης στο διαδίκτυο με την ανάγκη παρακολούθησης και διακοπής της εξτρεμιστικής χρήσης του διαδικτύου δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αμερικανικό πρόβλημα μόνο. Για παράδειγμα, μετά την επίθεση στο Christchurch, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Jacinda Ardern συνεργάστηκε με την Γαλλία και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για να ξεκινήσει το Christchurch Call τον Μάιο. Βασιζόμενη στις αντι-εξτρεμιστικές προσπάθειες της ΕΕ και άλλων φορέων (συμπεριλαμβανομένης της Διαδικασίας της Άκαμπα (Aqaba Process) που δρομολογήθηκε από την Ιορδανία το 2015), το Christchurch Call έφερε τις εταιρείες τεχνολογίας και τις κυβερνήσεις κοντά για να δεσμευτούν να «εξαλείψουν το τρομοκρατικό και βίαιο εξτρεμιστικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο».

Το Christchurch Call ήταν ένα αξιοθαύμαστο ξεκίνημα, αλλά, όπως και η Διαδικασία της Άκαμπα, είναι γενναιόφρον στις καλές προθέσεις και ελλειμματικό στις λεπτομέρειες. Ευτυχώς, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που οι τεχνολογικές εταιρείες μπορούν να κάνουν για να περιορίσουν την εξάπλωση του μίσους στο διαδίκτυο.