Πώς θα βρεθεί η αλήθεια για την πανδημία | Foreign Affairs - Hellenic Edition

Πώς θα βρεθεί η αλήθεια για την πανδημία

Είναι ώρα για μια ανεξάρτητη επιτροπή για την COVID-19
Περίληψη: 

Η κρίση COVID-19 παίρνει χιλιάδες ζωές κάθε μέρα και είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες, αν όχι χρόνια. Ο κόσμος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να υποχωρήσει ο αριθμός των νεκρών ή να ελαφρυνθούν τα βάρη εκείνων που ανταποκρίνονται στην πρώτη γραμμή και μετά να εμπλακούν οι ειδικοί για μια μακροπρόθεσμη μελέτη των συνεπειών.

Ο JOHN J. FARMER, JR., είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικής Eagleton στο Πανεπιστήμιο Rutgers και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο The Ground Truth: The Untold Story of America Under Attack on 9/11. Υπηρέτησε ως Ανώτερος Σύμβουλος στην Εθνική Επιτροπή για τις Τρομοκρατικές Επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης γνωστή ως Επιτροπή 9/11.

Με χιλιάδες Αμερικανούς να πεθαίνουν κάθε μέρα από την [ασθένεια] COVID-19, η καταστροφική κλίμακα της αποτυχίας της αμερικανικής κυβέρνησης έγινε ολοένα και πιο εμφανής. Όπως και με την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ και με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μείνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστες. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Σε λιγότερο από τρεις μήνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέφεραν τόσους θανάτους από την COVID-19 όσους και κατά την διάρκεια 18 ετών μάχης στο Βιετνάμ. Κάθε δύο μέρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν περίπου τον ίδιο αριθμό ανθρώπων με εκείνον στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ρεαλιστικές εκτιμήσεις, ο αριθμός των θανάτων από πανδημία θα υπερβεί κατά πολύ τον αριθμό των θανάτων Αμερικανών σε μάχες κατά την διάρκεια των πολέμων στην Κορέα και το Βιετνάμ.

05052020-1.jpg

Σοροί θάβονται στο Hart Island κατά την διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού στη Νέα Υόρκη, τον Απρίλιο του 2020. Lucas Jackson / Reuters
-----------------------------------------------------------------

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέτυχε στο θεμελιώδες συνταγματικό της καθήκον: Να «φροντίσει για την κοινή άμυνα». Παρά τον εκτεταμένο σχεδιασμό από προεδρικές διοικήσεις και των δύο κομμάτων, όταν τελικά ξέσπασε μια πανδημία, οι Αρχές σε όλα τα επίπεδα δεν ήταν καλά οργανωμένες και άρτια προετοιμασμένες. Εν τη ελλείψει σαφώς καθορισμένων διεθνών, ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών ρόλων, οι αξιωματούχοι έχουν αυτοσχεδιάσει τακτικές στην αναζήτηση μιας στρατηγικής, πολύ συχνά συγκρουόμενες μεταξύ τους.

Οι αποτυχίες να περιοριστεί η πανδημία και στην συνέχεια να εφαρμοστούν γενικά [διαγνωστικά] τεστ έχουν αφήσει το έθνος βαθιά ανίδεο για την πρόοδο του παθογόνου. Οι κυβερνήτες σε όλη την χώρα αναγκάστηκαν να διατάξουν τους Αμερικανούς να μείνουν στο σπίτι τους, τοποθετώντας αποτελεσματικά την αμερικανική οικονομία σε ένα αυτο-προκληθέν κώμα χωρίς ρεαλιστική προοπτική ανάκαμψης στο εγγύς μέλλον. Έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα την σοβαρότερη απειλή για την δημόσια υγεία από την πανδημία της γρίπης του 1918 και την βαθύτερη οικονομική συρρίκνωσή τους μετά τη Μεγάλη Ύφεση. Εν τω μεταξύ, η πλουσιότερη, πιο ισχυρή κοινωνία στην ανθρώπινη ιστορία ήρθε αντιμέτωπη με εικόνες των ιατρικών επαγγελματιών της να φορούν σακούλες σκουπιδιών ενώ εργάζονται επειδή έχουν εξαντλήσει τα βασικά, φθηνά προστατευτικά ενδύματα, και των οικογενειών που αναγκάζονται να πουν το πιο μοναχικό αντίο μέσω κινητών τηλεφώνων και οθονών υπολογιστών.

Οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να βρουν τι πήγε στραβά και πώς να αποφύγουν μια άλλη τέτοια καταστροφή. Η ιστορία υποδηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτηθεί αυτή η κατανόηση θα ήταν να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για να εξετάσει την εξάπλωση της πανδημίας και την επίσημη αντίδραση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε άλλες χώρες και στην συνέχεια να προτείνει τα βήματα στις κυβερνήσεις, στον ιδιωτικό τομέα και στα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού τα οποία θα πρέπει να κάνουν για να αποφύγουν την καταστροφή την επόμενη φορά που θα προκύψει μια πανδημία.

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 9/11

Ίσως η πιο επιτυχημένη έρευνα επιτροπής για αποτυχία της κυβέρνησης στις ΗΠΑ ήταν η Εθνική Επιτροπή Τρομοκρατικών Επιθέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες (National Commission on Terrorist Attacks Upon the United States), γνωστή ως Επιτροπή 9/11. Ως ανώτερος σύμβουλος της επιτροπής, μου ανατέθηκε να ηγηθώ μιας ομάδας που αναδόμησε το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων που συνέβησαν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 και αξιολόγησε την επάρκεια της αντίδρασης και ετοιμότητας της χώρας στα επείγοντα [γεγονότα].

Η Επιτροπή 9/11 δομήθηκε έτσι ώστε να είναι δικομματική, με πέντε Δημοκρατικούς και πέντε Ρεπουμπλικανούς επιτρόπους. Χάρη στην ισχυρή καθοδήγηση των συμπροέδρων Thomas Kean και Lee Hamilton, η έκθεσή της ήταν μη κομματική, εξιστορώντας τα υποκείμενα γεγονότα με καθαρή, συναρπαστική πεζογραφία απογυμνωμένη από αξιολογικές κρίσεις και εκδίδοντας συστάσεις που ως επί το πλείστον στηρίζονταν στην δική της διερεύνηση των γεγονότων. Καθώς διεξήγαγε το έργο της, η επιτροπή ήταν προσεκτική ώστε να μην παρεμβαίνει στον συνεχιζόμενο αγώνα της κυβέρνησης με την διακρατική τρομοκρατία. Η έκθεση γράφτηκε για να διαβαστεί και να απορροφηθεί από το ευρύ κοινό. Τα συμπεράσματά της ήταν προϊόν συναίνεσης και τα μέλη της επιτροπής ενέκριναν την τελική έκθεση ομόφωνα.

Για να πετύχει μια επιτροπή COVID-19, αυτές οι ιδιότητες θα ήταν απαραίτητες αλλά όχι επαρκείς. Η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει με σημαντικούς τρόπους από την κρίση της 11ης Σεπτεμβρίου. Η Επιτροπή 9/11 είχε την σχετική πολυτέλεια να συγκληθεί αφότου τελείωσε η άμεση κρίσιμη κατάσταση. Η κρίση COVID-19, αντιθέτως, παίρνει χιλιάδες ζωές κάθε μέρα και είναι πιθανό να συνεχιστεί για μήνες, αν όχι χρόνια. Η χώρα και ο κόσμος δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να υποχωρήσει ο αριθμός των νεκρών ή να ελαφρυνθούν τα βάρη εκείνων που ανταποκρίνονται στην πρώτη γραμμή και μετά να εμπλέξουν ειδικούς για μια μακροπρόθεσμη μελέτη των συνεπειών.