Οι εγχώριες προτεραιότητες του Μπάιντεν πρέπει να καθοδηγούν την εξωτερική πολιτική του | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οι εγχώριες προτεραιότητες του Μπάιντεν πρέπει να καθοδηγούν την εξωτερική πολιτική του

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται ένα σχέδιο που ξεκινά από το εσωτερικό, αλλά βλέπει στο εξωτερικό
Περίληψη: 

Δεδομένων των περιορισμών στον χρόνο και στο πολιτικό κεφάλαιο του νέου προέδρου, μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αξιοποιήσει την εγχώρια ατζέντα της για την επεξεργασία της εξωτερικής πολιτικής της.

Ο ROBERT B. ZOELLICK διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο America in the World: A History of U.S. Diplomacy and Foreign Policy.

Εάν ο Τζο Μπάιντεν κερδίσει την προεδρία τον Νοέμβριο, η ομάδα του για την εξωτερική πολιτική θα του παρουσιάσει μια εντυπωσιακή λίστα υποχρεώσεων. Δεδομένης της σημαντικής διεθνούς εμπειρίας του, ο πρώην αντιπρόεδρος θα μπει στον πειρασμό να εγκύψει. Αλλά πρέπει να σταματήσει για να εξετάσει τις προτεραιότητές του.

Ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει τεράστιες απαιτήσεις εγχωρίως. Η [ασθένεια] COVID-19 θα συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο αμερικανικές ζωές και εισοδήματα και θα επισημαίνει τις ανισότητες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του έθνους. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να διευθύνει μια οικονομική ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Θα αντιμετωπίσει εκνευρισμό για τον ρατσισμό και την ποινική δικαιοσύνη. Οι δημοκρατικές εκλογικές περιφέρειες θα απαιτήσουν δράση για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την ενέργεια και τη μετανάστευση.

09092020-1.jpg

Ο Joe Biden στο Wilmington, στην πολιτεία Delaware, τον Σεπτέμβριο του 2020. Kevin Lamarque / Reuters
----------------------------------------------------

Το προσωπικό του Μπάιντεν θα θέλει να βασιστεί στις δεξιότητές του ως νομοθέτη που πετυχαίνει συμφωνίες -κανένας πρόεδρος μετά τον Λίντον Τζόνσον δεν είχε την εμπειρία του να εργάζεται με και στο Κογκρέσο- ακόμη και όταν θα αντιμετωπίζει ένα ποικίλο και ανυπόμονο κομματικό σώμα. Ο Μπάιντεν θα καταλάβει ότι πρέπει να επιδείξει αποτελεσματικότητα, όχι μόνο να υπερασπίζεται ζητήματα, διότι πολλοί Αμερικανοί θα έχουν ψηφίσει κατά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όχι απαραίτητα για [να στηρίξουν] το πρόγραμμα του Μπάιντεν. Αυτός και ο εσωτερικός κύκλος του γνωρίζουν την εμπειρία των νεοεκλεγέντων Δημοκρατικών προέδρων που ανέλαβαν την εξουσία μαζί με ένα ελεγχόμενο από τους Δημοκρατικούς Κογκρέσο μετά από μια εποχή ρεπουμπλικανικής κυριαρχίας: οι πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ αντιμετώπισαν όλοι τους υψηλές προσδοκίες και στην συνέχεια υπέστησαν ήττες μετά από δύο χρόνια στο μέσο της [πρώτης] θητείας τους. Ένας σοφός Λευκός Οίκος θα θέσει προτεραιότητες και θα επιδιώξει συγκεκριμένα επιτεύγματα.

Δεδομένων των περιορισμών στον χρόνο και στο πολιτικό κεφάλαιο του νέου προέδρου, μια κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να αξιοποιήσει την εγχώρια ατζέντα της για την επεξεργασία της εξωτερικής πολιτικής της. Ο πρόεδρος μπορεί να σηματοδοτήσει την ηγεσία των ΗΠΑ με μια διεθνή ατζέντα που να στηρίζεται ακριβώς στις εγχώριες προτεραιότητές του. Ένα συνδυασμένο πρόγραμμα θα προσφέρει στον εγκατεστημένο πρόεδρο Μπάιντεν μια συνεκτική στρατηγική, παρά ένα μεγάλο κατάλογο μεμονωμένων στοιχείων.

Τα φυσικά συστατικά μιας τέτοιας πολιτικής περιλαμβάνουν την δημόσια υγεία και την βιολογική ασφάλεια, την ασφάλεια του περιβάλλοντος και της ενέργειας, την χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη, την προστασία στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογική καινοτομία, και τη μετανάστευση. Αυτά τα θέματα θα είναι ελκυστικά και για τους συμμάχους των ΗΠΑ, δημιουργώντας την βάση για μια αναζωογονημένη διατλαντική και διασυνοριακή συνεργασία. Από αυτήν τη νέα βάση συνεργασίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους θα είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν δύο πρωταρχικές προκλήσεις: το μέλλον των ελεύθερων κοινωνιών και τον ανταγωνισμό με την Κίνα.

ΠΑΝΔΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η πανδημία προσφέρει την σαφέστερη και πιο επείγουσα σύνδεση μεταξύ της πολιτικής στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζονται εμβόλια, καλύτερες θεραπείες, και αποτελεσματικά συστήματα προφύλαξης για την αντιμετώπιση του ιού. Όμως, η ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες απαιτεί παγκόσμια πρόοδο. Οι επιστήμονες και οι γιατροί θα πρέπει να μοιραστούν γνώσεις και θεραπείες πέρα από τα σύνορα. Σε αντίθεση με την τρέχουσα πολιτική, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλα έθνη για να ενισχύσουν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και να τον συνδράμουν όταν είναι απαραίτητο. Πράττοντας έτσι, μια δυνητική διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει να ρίξει το βλέμμα της στην επιτυχή εκστρατεία του προέδρου Τζορτζ Μπους κατά του HIV/AIDS, το Προεδρικό Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS (President’s Emergency Plan for AIDS Relief, PEPFAR). Αυτό το πρόγραμμα συνδύαζε πόρους, γνώσεις, και συμπόνια για την αντιμετώπιση μιας κοινής απειλής [1]. Το PEPFAR και μια παρόμοια προσπάθεια κατά της ελονοσίας και της φυματίωσης υπήρξαν μεταξύ των μεγαλύτερων συνεισφορών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αφρική. Η διοίκηση Μπάιντεν θα πρέπει να ξεκινήσει μια παρόμοια πρωτοβουλία για την COVID-19.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει επικίνδυνες ιογενείς επιδημίες κάθε χρόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, πρέπει να πάρουν μαθήματα -χωρίς να εκφράσουν κατηγορίες- σχετικά με την πρόληψη, τις προφυλάξεις, και τις θεραπείες. Για να συμπληρώσουν αυτό το έργο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να προωθήσουν την συλλογική δράση κατά της εμπορίας άγριων ζώων που διασπέρνει επικίνδυνους ιούς.