Τεύχος 68: Ο ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τεύχος 68: Ο ανταγωνισμός Ηνωμένων Πολιτειών - Κίνας

Πού οδηγεί η αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων, ο Γερμανός «τραπεζίτης», η αποτυχία για την COVID-19, οι ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις, το άφθονο λογιστικό χρήμα κ.ά.
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την δυσοίωνη προοπτική του αμερικανο-κινεζικού ανταγωνισμού. Επίσης περιέχει αναλύσεις για την γερμανική οικονομική συμπεριφορά, τις ρωσο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις, τα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, το nation branding, την σχέση της ενεργειακής επάρκειας και του πληθυσμιακού μεγέθους κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι εκδότης-διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition και πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το τεύχος Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2021 του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό θέμα την προοπτική του αμερικανο-κινεζικού ανταγωνισμού με βάση τα σημερινά δεδομένα και τις τάσεις των πολιτικών που εφαρμόζουν οι δύο αυτοί γεωπολιτικοί γίγαντες.

Ειδικότερα, ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής Διεθνών Υποθέσεων και συγγραφέας, Christopher Layne, παραλληλίζει την σημερινή αντιπαλότητα της Κίνας με τις ΗΠΑ με εκείνη μεταξύ της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας πριν από το 1914, βρίσκοντας πολλές ομοιότητες και κατατείνοντας στο συμπέρασμα ότι, αν δεν αλλάξει κάτι, μια σύγκρουση μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων είναι αρκούντως πιθανή.

11022021-1.jpg

Επίσης, ο ανώτερος συνεργάτης του Council on Foreign Relations, Steven A. Cook, επιχειρηματολογεί εναντίον της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή καθώς θεωρεί ότι οι βασικές απειλές για τον Δυτικό κόσμο που προέρχονται από την περιοχή, όπως η τρομοκρατία και η διάδοση των πυρηνικών, όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει αλλά ίσως ενισχύονται ανησυχητικά.

Με ένα σημαντικό κείμενό του, ο οικονομολόγος και συγγραφέας Γιάννης Σιώτος, αναλύει την στρατηγική της Γερμανίας να λειτουργεί ως τραπεζίτης, πρώτα της Ευρώπης και δευτερευόντως στον κόσμο, έτσι ώστε να μεταχειρίζεται την οικονομική της δύναμη για να παγιώνει την εθνική της ισχύ και να εξυπηρετεί τα γεωπολιτικά συμφέροντά της, κερδίζοντας παράλληλα μυθώδη ποσά από την ανάγκη των άλλων εθνών στα οποία δανείζει. Και τούτο, έχοντας ήδη διασωθεί τρεις φορές από τις ΗΠΑ στο διάστημα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο ζήτημα της πανδημίας, ο ανώτερος συνεργάτης του Council on Foreign Relations και συγγραφέας, Stewart Patrick, περιγράφει το πώς το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα απέτυχε, καταδεικνύοντας τα όρια της αποτελεσματικότητάς του. Ο αρθρογράφος σημειώνει την ιδιοτέλεια των σύγχρονων κρατών αλλά και τον καταλυτικό αρνητικό ρόλο που έπαιξε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε αυτό. Η πραγματική θεραπεία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην πολυμέρεια, αλλά η πολυμέρεια χρειάζεται στιβαρή ηγεσία…

Στο ίδιο θέμα, ο καθηγητής Michael T. Osterholm και ο συγγραφέας Mark Olshaker, υπογραμμίζουν ότι η πανδημία στην ουσία ήταν προαναγγελθείσα και ότι τα διδάγματά της θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν στην επόμενη πανδημία που θα προκύψει νομοτελειακά.

Σε μια άλλη πτυχή της πανδημίας, την οικονομική, ο ανώτερος συνεργάτης για τα Διεθνή Οικονομικά στο Council on Foreign Relations, Sebastian Mallaby, αναλύει τη νέα αντίληψη των Κεντρικών Τραπεζών, ιδίως της αμερικανικής FED, που παρέχουν αφειδώς ρευστότητα στην οικονομία μέσω της λεγόμενης «πιστωτικής χαλάρωσης», διασώζοντας έτσι τις υπό πίεση χώρες. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι αν η εποχή του χαμηλού πληθωρισμού την οποία βιώνει ο κόσμος θα διαρκέσει ή όχι, και πώς θα αντιδράσουν οι Κεντρικές Τράπεζες σε μια ενδεχόμενη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο στρατηγικός αναλυτής επί θεμάτων άμυνας, ενέργειας και διεθνούς οικονομίας, και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Βασίλης Σιταράς, στο δοκίμιό του εξετάζει τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, ιδίως από την πλευρά των οικονομικών συναλλαγών και τονίζει την διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, παρά τις κατά καιρούς μεταξύ τους εντάσεις. Το διμερές εμπόριο ανθίζει ενώ έχουν συναφθεί και τεράστιες συμφωνίες τόσο για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία όσο και την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνική ενέργεια από ρωσικές εταιρείες στην Τουρκία. Πόσο μπορεί να προχωρήσει, όμως, αυτή η συνεργασία;

Ο Ιωάννης Μπασιάς, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ (ΕΔΕΥ), προσεγγίζει την ενεργειακή επάρκεια από την πλευρά της επίδρασής στην ευημερία ενός πληθυσμού και εν τέλει, στην πορεία του μεγέθους του. Στην ενεργειακή εξίσωση μπαίνουν φυσικά τα ορυκτά καύσιμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και η πυρηνική ενέργεια και το υδρογόνο.

Ο οικονομολόγος Μιχάλης Διακαντώνης, στο δοκίμιό του, εξετάζει την εικόνα των κρατών στο διεθνές σύστημα και ιδίως την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Παραθέτει τις βασικές αρχές του nation branding και καλεί για έναν σχεδιασμό κεντρικής και μακροχρόνιας στρατηγικής της Ελλάδας για το «εθνικό σήμα» της.

Τέλος, ο ερευνητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας., Δρ. Ιωάννης Γαλαριώτης, παρουσιάζει το βιβλίο των Δρ. Γεωργίου Μπάλτου και Ιωάννη Βιδάκη, Αρχιπλοιάρχου (Ο) ΠΝ ε.α., «Ο εχθρός στην πόρτα μας. Νεο-οθωμανισμός διαχρονικά σημαίνει Εκτουρκισμός», το οποίο μελετά τις ιστορικές τουρκικές πολιτικές, βεβαίως υπό το πρίσμα του ελληνικού ενδιαφέροντος. Επίσης, ο Jerrold Seigel, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, αναλύει το βιβλίο του Orlando Figes, «Οι Ευρωπαίοι», σχετικά με τον διττό πολιτισμικό χαρακτήρα της Ευρώπης, που αποτελείται μεν από ξεχωριστές κουλτούρες οι οποίες όμως, παραδόξως, γεννούν έναν κοινό κοσμοπολίτικο ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Copyright © 2021 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition