Έργα, όχι λόγια στο υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Έργα, όχι λόγια στο υπ. Εξωτερικών της Βουλγαρίας

Ο Βούλγαρος Υπ.Εξ. Daniel Mitov μιλά στο Foreign Affairs The Hellenic Edition

Για τις διμερείς βουλγαρο-ελληνικές σχέσεις, για τον ρόλο των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά και για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή μας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Daniel Mitov, στον διευθυντή του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Λουκά Γ. Κατσώνη. Ο Βούλγαρος υπουργός αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στην FYROM, στο προσφυγικό ζήτημα, στον πόλεμο στην Συρία και στον ρόλο της Ρωσίας εκεί και γενικότερα.

Ο DANIEL MITOV είναι υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας.

Για τις διμερείς βουλγαρο-ελληνικές σχέσεις, για τον ρόλο των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αλλά και για τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή μας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Daniel Mitov, στον διευθυντή του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Λουκά Γ. Κατσώνη. Ο Βούλγαρος υπουργός αναφέρθηκε επίσης εκτεταμένα στην FYROM, στο προσφυγικό ζήτημα, στον πόλεμο στην Συρία και στον ρόλο της Ρωσίας εκεί και γενικότερα.

- Κύριε Mitov, πώς βλέπετε την μελλοντική συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση; Προβλέπετε κάποιες αλλαγές στην συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών;

Καθώς ο υπουργός Κοτζιάς αρχίζει την δεύτερη θητεία του, μπορούμε να οικοδομήσουμε στις εξαιρετικές σχέσεις που έχουμε ήδη, και στην κοινή μας αντίληψη για το τι βρίσκεται μπροστά μας ως φίλοι και γείτονες. Περιμένω αυτές οι καλές σχέσεις να συνεχιστούν, όχι μόνο μεταξύ μας ως υπουργοί Εξωτερικών, αλλά και να διευρυνθούν στο επίπεδο των πρωθυπουργών μας και σε όλους τους άλλους τομείς. Στην σημερινή δυναμική γεωπολιτική κατάσταση, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι σκληρές, και πρέπει να βρίσκουμε κοινές λύσεις. Πρέπει επίσης να αναπτυχθεί η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στην περιοχή, έτσι ώστε να είμαστε ένας σημαντικός παράγοντας στο εσωτερικό της ΕΕ και να μπορούμε να διαμορφώνουμε καλύτερα κοινές θέσεις και συμφέροντα.

-Εννοείτε την Ρουμανία;

Εννοώ, φυσικά, την Ρουμανία. Έχουμε καθιερώσει την τριμερή συνεργασία την οποία εννοούμε να εντείνουμε και ενδεχομένως να την αναδιατυπώσουμε για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά της.

- Αλλά βεβαίως υπάρχει το πρόβλημα με την ελληνική οικονομική κατάσταση, το ελληνικό χρέος. Ποια είναι η θέση της Βουλγαρίας σχετικά με την παράταση του ελληνικού χρέους;

Ευχόμαστε και θα θέλαμε να δούμε την Ελλάδα στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα. Δεν ευχόμαστε τίποτα άλλο παρά την οικονομική ευημερία του ελληνικού λαού, καθώς είμαστε πολύ αλληλένδετοι. Οτιδήποτε συμβαίνει εδώ αντανακλά σε εμάς και αντίστροφα, οπότε αν η Ελλάδα επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη όσο το δυνατόν συντομότερα, αυτό θα είναι το καλύτερο σενάριο για μας, και το καλύτερο για την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και η κρίση του χρέους δεν είναι εύκολο να επιλυθεί. Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές ούτε πολλές ευκαιρίες. Η Βουλγαρία ήταν σε μια πολύ παρόμοια κατάσταση πριν από λίγο καιρό: Το 1997 ήμασταν μια χρεοκοπημένη χώρα με ένα τεράστιο εθνικό χρέος, αλλά βγήκαμε από αυτό. Ήταν οδυνηρό, ήταν προβληματικό, και χρειάστηκαν πολλές μεταρρυθμίσεις και αντιλαϊκές αποφάσεις, αλλά τώρα είμαστε σε μια πολύ διαφορετική θέση. Δεν έχουμε μεγάλα χρέη και έχουμε οικονομική ανάπτυξη, πιθανώς όχι σε τόσο υψηλό ρυθμό όσο θα θέλαμε, αλλά εξακολουθεί να είναι πολλά υποσχόμενη.

Κατά πάσα πιθανότητα η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις για αρκετό διάστημα, αλλά είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και θα θέσει τα θεμέλια για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.

- Όπως είναι γνωστό, πολλές χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία αξιοποιώντας το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς εκεί. Τι σημαίνει αυτό για την Βουλγαρία και τις βουλγαρο-ελληνικές διμερείς σχέσεις;

Τα φορολογικά συστήματα παραμένουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κάθε κράτους-μέλους της ΕΕ και αυτό είναι σαφές. Η Βουλγαρία έχει εδώ και πολλά χρόνια προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θεωρείται ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις, όχι μόνο με την φορολογική πολιτική, αλλά και με άλλα στοιχεία, επίσης. Ως γείτονες με άκρως διασυνδεδεμένες οικονομίες, ό, τι καλό συμβαίνει στην Βουλγαρία συμβαίνει και για την Ελλάδα, και το αντίστροφο φυσικά. Έτσι, μερικές φορές θα υπάρξουν επιχειρήσεις που μετακινούνται από την Ελλάδα στην Βουλγαρία, ενώ υπάρχουν και βουλγαρικές επιχειρήσεις που κινούνται προς την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι κάτι δραματικό ούτε ένα θέμα που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις˙ ακριβώς το αντίθετο στην πραγματικότητα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο σημαντική διεθνής αγορά για την Βουλγαρία.

-Είναι ακόμα;

Ναι, είναι ακόμα. Βλέπω τους αριθμούς εδώ. Οι εμπορικές συναλλαγές μας για το 2014 ήταν σχεδόν 3 δισ. ευρώ. Παρά την οικονομική κρίση το εμπόριο μας αναπτύσσεται με μια θετική τάση. Κάθε έξι μήνες οι εξαγωγές μας αυξάνονται με ρυθμό 9,8% και οι εισαγωγές από την Ελλάδα αυξάνονται επίσης κατά 0,5%.

-Υπάρχει κάποια μελέτη για τυχόν ουσιαστικές αλλαγές στο βουλγαρικό φορολογικό καθεστώς;

Όχι, αυτό που έχουμε, αυτό είναι. Έχουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, είναι διαφανές, επωφελές και δημιουργεί πραγματικά καλές επιχειρηματικές συνθήκες. Εμείς δεν βλέπουμε μελλοντικά οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημά μας.

24102015-1.jpg

Ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών, Daniel Mitov (δεξιά), με τον διευθυντή του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

------------------------------------------

- Περνώντας σε ένα άλλο θέμα, έχω μια ερώτηση σχετικά με την Ρωσία. Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Βουλγαρία ως (εν μέρει) υπεύθυνη για την κατάρρευση του σχεδίου για τον αγωγό South Stream. Φαίνεται ότι οι δύο χώρες, άλλοτε πολύ στενά συνδεδεμένες, είναι σε κάποια απόσταση τώρα. Έχει η Βουλγαρία επανεξετάσει την σχέση της με την Ρωσία;