- previous-disabled
- Page 1of 5
- next
Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ορθώς έχει επαινεθεί γιατί έσωσε ζωές και κατάργησε ένα τυραννικό καθεστώς, γράφουν ο μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης. Αλλά για να επαναληφθεί αυτή η επιτυχία, τα κράτη μέλη πρέπει να ενισχύσουν την πολιτική συνοχή τους και να βελτιώσουν την κατανομή των βαρών που έκανε την αποστολή αυτή επιτυχημένη.
Εβδομάδες αφότου ο τελευταίος Αμερικανός στρατιώτης έφυγε από τη χώρα, το Ιράκ βρίσκεται καθ’ οδόν στο να γίνει ένα αποτυχημένο κράτος, με ένα αδιέξοδο πολιτικό σύστημα, έναν αυταρχικό ηγέτη και μια επικείμενη απειλή κατακερματισμού της χώρας. Η Βαγδάτη μπορεί ακόμα να τα καταφέρει αλλά μόνο αν η Ουάσιγκτον ξεκινήσει να εφαρμόζει το σωστό είδος δημοκρατικής πίεσης – και, μάλιστα, γρήγορα.
Τρομεροί κυβερνήτες, σκυθρωποί πληθυσμοί, ένα τρομοκρατικό περιθώριο – η μοναδικότητα των Αράβων άρχισε να γίνεται όχι μόνο μια ανθρώπινη αλλά και μια ηθική καταστροφή. Κάποια στιγμή, ένας απογοητευμένος οπωροπώλης της Τυνησίας κλήτευσε τους συντρόφους του σε μια νέα ιστορία, και εκατομμύρια Άραβες εισάκουσαν την έκκλησή του. Η τρίτη αραβική αφύπνιση ήρθε στη στροφή της ιστορίας και είναι ακόμα πιθανό ότι θα φέρει την ελευθερία.
Τον Φεβρουάριο του 1982, ο Χάφεζ αλ Άσαντ κατέπνιξε μια εξέγερση ισλαμιστών αντιπάλων του στην πόλη Χαμά. Τρεις δεκαετίες αργότερα, ο γιος του αντιμετωπίζει μια παρόμοια εξέγερση στην πόλη Χομς. Αυτά τα δύο γεγονότα είναι εντυπωσιακά όμοια - τόσο ο Χάφεζ όσο και ο Μπασάρ πίστευαν ότι πάλευαν όχι μόνο με διαφωνούντες στο εσωτερικό αλλά με μια μεγάλης κλίμακας αμερικανική και ισραηλινή συνωμοσία.
Ο αποκλεισμός δέκα υποψηφίων από τις προεδρικές εκλογές της Αιγύπτου δεν έχει αλλάξει ριζικά τη φύση του προεκλογικού αγώνα. Όπως και πριν, οι ψηφοφόροι πρέπει να πάρουν μια απόφαση σχετικά με την έκταση και τη φύση του επερχόμενου μετασχηματισμού της Αιγύπτου. Και εξακολουθούν να υπάρχουν υποψήφιοι που εκπροσωπούν σχεδόν κάθε θέση.
Η ενεργειακή «πείνα» της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια θα είναι τέτοια που θα την αναγκάσει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές καυσίμων πέρα από τις σημερινές. Η λύση που πλέον φαίνεται ιδανική είναι η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από τα νέα κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία, που δεν είναι μέσα στο παιχνίδι αυτό, αντιδρά. Ωστόσο, φαίνεται πως η εποχή είναι εναντίον της.
Η Ουάσιγκτον θέλει να δει τον Άσαντ να πέφτει, αλλά θα είναι δύσκολο να αρθεί ο έλεγχός του στη χώρα χωρίς να διαλύσει τη Συρία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για την κατάρρευση της χώρας τώρα, έτσι ώστε να μπορέσουν να προσπαθήσουν να την αποτρέψουν αργότερα.
Η Αραβική Άνοιξη δημιούργησε μια ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Άγκυρα και Τεχεράνη, την οποία φαίνεται να κερδίζει η πρώτη εκ των δύο. Μεταξύ άλλων, αυτή η σύγκρουση μειώνει τους φόβους ότι το Κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θα κατευθύνει την Τουρκία αμετάκλητα προς την Ανατολή.
Όσοι αντιτίθενται στη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν υποθέτουν ότι ένα χτύπημα των ΗΠΑ θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο από το να αφήσουν απλά την Τεχεράνη να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα. Όχι και τόσο, όπως υποστηρίζει ο πρώην αρμόδιος του Πενταγώνου για τον αμυντικό σχεδιασμό. Με μια προσεκτικά σχεδιασμένη επίθεση η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να μετριάσει το κόστος και να γλιτώσει τον κόσμο και την περιοχή από μια απαράδεκτη απειλή.
Το άρθρο του Matthew Kroenig υποστηρίζει ότι μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράν θα ήταν «η λιγότερο χειρότερη επιλογή» για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο πόλεμος, όμως, στον οποίο αναφέρεται ο Kroenig θα είναι πολύ πιο πολύπλοκος από όσο προβλέπει, ενώ η Ουάσινγκτον ακόμα διαθέτει καλύτερες επιλογές.
- previous-disabled
- Page 1of 5
- next
