Τα μυστικά της γερμανικής επιτυχίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τα μυστικά της γερμανικής επιτυχίας

Τι μπορεί να διδάξει στις ΗΠΑ η βιομηχανική ατμομηχανή της Ευρώπης
Περίληψη: 

Ενώ οι αμερικανοί αγωνιούν για τις επίμονες οικονομικές προκλήσεις, ειδικά για την υψηλή ανεργία, η σχεδόν αντίθετη διάθεση διαποτίζει τη Γερμανία. Ούτε η οικονομική κρίση στην υπόλοιπη ευρωζώνη ούτε η αστάθεια στη Μέση Ανατολή μετρίασαν την βαθιά ριζωμένη πεποίθηση ανάμεσα στους σημαντικότερους γερμανούς επιχειρηματίες και τους οικονομολόγους ότι είκοσι χρόνια μετά την κοστοβόρα ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας η χώρα αποκατέστησε την θέση της ως οικονομικός κολοσσός.

Ο STEVEN RATTNER είναι πρώην σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών (Secretary of the U.S. Treasury) και πρώην επικεφαλής σύμβουλος για την αυτοκινητοβιομηχανία στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Η γερμανική αισιοδοξία φαίνεται διασφαλισμένη: Ενώ στις ΗΠΑ η ανεργία αυξήθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης από το 4,6% το 2007 στο 9% το 2011 (εποχικά προσαρμοσμένη), στη Γερμανία μειώθηκε από 8,5% στο 7,1% το ίδιο διάστημα. Για πρώτη φορά από το 1992 λιγότεροι από ένα εκατομμύριο Γερμανοί είναι άνεργοι. Από την εποχή που ο Πρόεδρος Ομπάμα απευθυνόταν στους αμερικανούς τον Ιανουάριο του 2011 στον λόγο του για την Κατάσταση του Έθνους (State of the Union) ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διπλασιάσουν τις εξαγωγές τους, η Γερμανία, αθόρυβα, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου (μετά την Κίνα). Όντως, οι γερμανικές εξαγωγές συνεισέφεραν τα δύο τρίτα της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας μέσα στην περασμένη δεκαετία και οδήγησαν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε γρηγορότερη αύξηση από όσο σε οποιοδήποτε άλλο μεγάλο βιομηχανικό κράτος.
¨όταν πρόκειται για την προώθηση των εξαγωγών, βεβαίως, η ανάγκη της διατήρησης ή και της αύξησης του μεγέθους του μεταποιητικού τομέα ειδικώς, αποτελεί για δεκαετίες αξίωμα στις κύριες ανεπτυγμένες χώρες. Πολιτικοί και ψηφοφόροι ομοίως πιστεύουν ότι το να έχουν επιχειρήσεις που «φτιάχνουν κάτι» είναι το κλειδί της οικονομικής επιτυχίας, κατά ένα μέρος επειδή ιστορικά η μεταποίηση πληρώνει μισθούς πάνω από τον μέσο όρο. Από την πλευρά της η Γερμανία αγκάλιασε την μεταποίηση, και μεγάλο μέρος της επιτυχίας της οφείλεται σε αυτή την απόφασή της.