Μια ματιά στο τεύχος Ιουλίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουλίου

Πώς τα μέτρα λιτότητας σκοτώνουν στην κυριολεξία
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το τεύχος Ιουλίου της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία εξ’ αιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της λιτότητας. Επίσης, εξαιρετική ανάλυση για το παρελθόν και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή, το τεύχος Ιουλίου της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τις αρνητικές επιπτώσεις στην δημόσια υγεία εξ’ αιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της λιτότητας.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο Χαράλαμπος Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, καταγράφει τις νέες ρυθμίσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συγκρίνει τις δυσμενείς συνέπειες με αντίστοιχες εξελίξεις στο εξωτερικό κατά το παρελθόν. Το συμπέρασμα είναι συγκλονιστικό: Η λιτότητα κυριολεκτικά στοιχίζει ζωές.

Ο Σπύρος Ευσταθόπουλος, πρώην Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας στο Υπ. Ανάπτυξης, επιχειρηματολογεί υπέρ της χάραξης μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής στην Ευρώπη αλλά ιδίως στην Ελλάδα, καθώς η χώρα μας παρέμεινε βιομηχανικά αδρανής όταν η υπόλοιπη Ευρώπη αναπτυσσόταν δυναμικά. Χωρίς ισχυρή βιομηχανική βάση δεν είναι βιώσιμη η οικονομία της Ευρώπης, γράφει χαρακτηριστικά.

Για έναν άλλο, εξίσου σημαντικό κλάδο της οικονομίας, εκείνον των τραπεζών, γράφει ο Γιάννης Παπαδογιάννης, οικονομολόγος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Στο δοκίμιό του καταγράφει τις δραματικές συνθήκες που σχεδόν κατέστρεψαν τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, την μεγάλη ευθύνη των ευρωπαϊκών θεσμών για την εξέλιξη αυτή που συνετέλεσε στην διολίσθηση της ελληνικής οικονομίας σε βαθιά ύφεση, αλά και τις συνθήκες μέσα από τις οποίες τράπεζες και οικονομία θα ανακάμψουν.

Στο μέτωπο της οικονομίας πάντα, ο Steven Kaplan διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, καταρρίπτει τον μύθο ότι η οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ και αλλού έχει ως επίκεντρο τις υψηλές αμοιβές και την έλλειψη λογοδοσίας που υποτίθεται ότι απολαμβάνουν τα υψηλόβαθμα εταιρικά στελέχη.

Ο Κούι Τιανκάι, ο 60χρονος νέος πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ (και ανερχόμενος αστέρας στο Πεκίνο) παρουσιάζει τη θεώρησή του για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις, συζητώντας με τον Jonathan Tepperman του Foreign Affairs το κατά πόσο η Κίνα είναι μια ρεβιζιονιστική δύναμη και πώς σκοπεύει να διαχειριστεί την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο- αλλά και τα ζητήματα με την Ιαπωνία.

Επίσης, ο Michael Hirsh, επικεφαλής των ανταποκριτών του National Journal, αναλύει τις πολιτικές στρατηγικές της Χίλαρι Κλίντον κατά την διάρκεια της θητείας της στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, θητείας που έληξε χωρίς να πετύχει κάποια μεγάλη συμφωνία. Το μέλλον θα δείξει αν τα πεπραγμένα της αποδειχθούν τελικά ένα σκαλοπάτι για την Προεδρία.

Νοτιότερα, στην Λατινική Αμερική, οι πολιτικοί από όλο το φάσμα ισχυρίζονται ότι συνεχίζουν την κληρονομιά του επαναστάτη από τη Βενεζουέλα, Σιμόν Μπολιβάρ, που πέθανε το 1830. Ωστόσο, όπως γράφει ο Ilan Stavans, καθηγητής στο Amherst College, ο Μπολιβάρ δεν άφησε μια συμπαγή δέσμη ιδεών αλλά μια αφηρημένη οπτική για την ενότητα της Λατινικής Αμερικής –ένα όραμα που εξακολουθεί να είναι αδύνατο να πραγματοποιηθεί.

Ο Θεοδόσης Καρβουναράκης, αναπληρωτής καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναλύει την διεθνή πραγματικότητα, είκοσι και πλέον χρόνια από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Χαρακτηριστικότερη εξέλιξη είναι ότι η παντοδυναμία των ΗΠΑ έχει περιοριστεί και ότι οι νέοι παίκτες που έχουν ανακύψει κάνουν επιτακτική την ανάγκη για μια συμβιβαστική προσέγγιση των διεθνών ζητημάτων.

Επίσης, ο Σωτήρης Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προτείνει μια νέα δομή στο σύστημα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματική και να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην προσπάθειά του να ξαναφέρει την Κύπρο στον δρόμο της ανάπτυξης.

Τέλος, ο Jal Mehta, επίκουρος καθηγητής στο Graduate School of Education του Harvard, γράφει για το εκπαιδευτικό σύστημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο δείχνει να αποτυγχάνει, ιδίως σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο επίπεδο. Στα διάφορα σχολικά τεστ αξιολόγησης οι Αμερικανοί μαθητές βρίσκονται αρκετά χαμηλά στην κατάταξη. Χωρίς, όμως, ένα ανταγωνιστικό εκπαιδευτικό σύστημα, το μέλλον μιας χώρας και η οικονομική της πορεία φαίνονται καταδικασμένα…

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr