Μια ματιά στο τεύχος Μαρτίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Μαρτίου

Περίληψη: 

Στο τεύχος Μαρτίου που κυκλοφορεί, κεντρικό θέμα είναι τα δεινά που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία (οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά) αλλά και οι θεσμικές λύσεις που μπορεί να βρεθούν. Επίσης αναλύονται θέματα όπως η αξιοπιστία τού ΑΕΠ, τα λάθη των BRICS, οι γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο, οι κίνδυνοι και οι προοπτικές των θαλασσών, o νέος κόσμος τής συνθετικής βιολογίας και το ηλεκτρονικό νόμισμα Bitcoin. Γράφουν, μεταξύ άλλων, οι Μαρία Δαμανάκη, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Ιωάννης Θ. Μάζης, Αστέρης Πλιάκος, Alan B. Sielen, Diane Coyle και Laurie Garrett.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Κυκλοφορεί ήδη το τεύχος Μαρτίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τα δεινά που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της: οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές. Ο πρέσβης (επί τιμή) και συγγραφέας Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς γράφει για το πώς η Ελλάδα, παρά τις πολλές δυνατότητές της βρίσκεται σε βαθιά κατάπτωση και πώς μπορεί να επανέλθει στον δρόμο της ανάκαμψης, τόσο θεσμικά όσο και κοινωνικά.

Η Επίτροπος στην ΕΕ αρμόδια για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Μαρία Δαμανάκη, αναλύει την ευρωπαϊκή ατζέντα για τις θάλασσες, όπως προκύπτει και από την Ελληνική Προεδρία, και εξηγεί γιατί η Γαλάζια Ανάπτυξη μπορεί να γίνει ουσιαστικός μοχλός βελτίωσης των οικονομικών στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Alan B. Sielen από το Κέντρο Θαλάσσιας Βιοποικιλότητας και Προστασίας στο Scripps Institution of Oceanography, περιγράφει με συγκλονιστικά στοιχεία την απίστευτη καταστροφή που προξενεί ο άνθρωπος στον υδάτινο κόσμο, τόσο που απειλείται πλέον ολόκληρη η θαλάσσια ζωή αλλά μαζί της και εκείνη του ανθρώπου.

Μιλώντας για ανάπτυξη, ο Eduardo J. Gómez από το King’s College του Λονδίνου, αναλύει το πώς χώρες όπως η Κολομβία, το Μεξικό και η Σιγκαπούρη ξεπέρασαν και σε ρυθμούς και σε ποιότητα ανάπτυξης τις άλλοτε ζηλευτές BRICS. «Κλειδί» είναι η έμφασή τους στην επίλυση εσωτερικών ζητημάτων, σε θέματα ασφάλειας, παιδείας, υγείας και σωστότερης κατανομής πόρων, αντί της προσπάθειας επίτευξης διεθνούς επιρροής.

Μια άλλη πτυχή της ανάπτυξης είναι και η μέτρησή της. Σύμφωνα με την Diane Coyle, ανεξάρτητη οικονομολόγο και πρώην σύμβουλο του Βρετανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι οικονομολόγοι θα πρέπει να καταπιαστούν με τρία θέματα: την πολυπλοκότητα που καθοδηγείται από την καινοτομία, την αύξηση του μεριδίου των άυλων περιουσιακών στοιχείων στις προηγμένες οικονομίες όπως οι online δραστηριότητες που δεν έχουν τιμή, και την αειφορία. Η απλή καταμέτρηση του ΑΕΠ δεν αρκεί για να εξαχθούν σωστά συμπεράσματα για μια οικονομία.

Ο καθηγητής τού Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννης Θ. Μάζης, αναλύει τους γεωστρατηγικούς ενδοϊσλαμικούς ανταγωνισμούς στο σύστημα Συρίας-Λιβάνου, στο οποίο δρουν εκτός από τις μεγάλες δυνάμεις και χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία και το Ισραήλ.

Ο David M. Lampton, καθηγητής στην Σχολή Προωθημένων Διεθνών Μελετών Johns Hopkins καταγράφει την ιστορική διαδρομή των κυβερνητικών συστημάτων της Κίνας και εξηγεί γιατί με την πάροδο του χρόνου, η Κίνα καθίσταται όλο και δυσκολότερα κυβερνήσιμη.

Δυσκολίες διακυβέρνησης αντιμετωπίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως υπερεθνικός θεσμός. Ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αστέρης Πλιάκος, παραθέτει τα στοιχεία τής δικαστικής διαμάχης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους τής ΕΕ σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μπορεί να αγοράζει χωρίς όριο ομόλογα χωρών που υφίστανται οικονομική επίθεση.

Εκθέτοντας έναν θαυμαστό, αλλά και επικίνδυνο καινούργιο κόσμο, η Laurie Garrett, βασική συνεργάτις για την Παγκόσμια Υγεία στο Council on Foreign Relations εισάγει τον αναγνώστη στον κόσμο τής συνθετικής βιολογίας, έναν κόσμο όπου μπορεί πλέον να δημιουργηθεί τεχνητή ζωή με την χρήση στοιχείων από υπολογιστές.

Τέλος, οι Yuri Takhteyev και Mariana Mota Prado από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, επίσης καταγράφουν ένα άλλο «θαύμα» των υπολογιστών: Το Bitcoin. Το ηλεκτρονικό αυτό νόμισμα που κερδίζει συνεχώς όλο και περισσότερους χρήστες ανά τον κόσμο, δεν υπόκειται σε κανενός είδους ρυθμιστικούς περιορισμούς. Κάτι τέτοιο μειώνει το κόστος των συναλλαγών αλλά μπορεί επίσης να διευκολύνει κάθε είδους άνομες πράξεις.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr