Μια ματιά στο τεύχος Μαΐου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Μαΐου

Οι κάλπες και το μέλλον τής Ελλάδας
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Μαΐου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τα διακυβεύματα και τις συλλογιστικές πίσω από τις διπλές – ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές- εκλογές αυτού του μήνα. Επίσης, αναλύεται η κατάσταση και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα ελλείμματα της πολιτικής μας στην Θράκη, αλλά και ζητήματα σχετικά με την Ευρασία και την Ουκρανία, τον Χριστιανισμό στην Κίνα, τον ιό MERS και πολλά άλλα.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Μαΐου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα τα διακυβεύματα και τις συλλογιστικές πίσω από τις διπλές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές, εκλογές αυτού του μήνα.

Στην σχετική ενότητα, ο οικονομολόγος Γιάννης Σιώτος, αναλύει τις γεωπολιτικές αλλαγές που έχουν συμβεί στην Ευρώπη, την επίδραση της πρόσφατης ευρωπαϊκής διεύρυνσης αλλά και της διεύρυνσης της ανισότητας στην γηραιά ήπειρο συνεπεία των οικονομικών εξελίξεων. Λόγω των παραπάνω, το πολιτικό στοίχημα αυτών των ευρωεκλογών αποκτά μια νέα διάσταση, ευρύτερη εκείνης των αντίστοιχων προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο Λουκάς Γ. Κατσώνης, διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition, γράφει για την συλλογιστική των κεντρικών κομματικών εξουσιών σχετικά με την προεκλογική τακτική τους, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το επίπεδο διατηρείται σκόπιμα χαμηλό, κάτι που επιφορτίζει τους πολίτες με την ευθύνη να επιλέξουν τους πραγματικά καλύτερους, οι οποίοι αποτελούν και τις φωτεινές εξαιρέσεις.

Ο οικονομολόγος και διεθνολόγος Σωτήρης Κατσέλος, καταγράφει τις ιστορικές ρίζες τής ευρωπαϊκής ταυτότητας αλλά και τους παράγοντες υπονόμευσής της. Η Ε.Ε. αποτελεί ιστορική ευκαιρία προόδου και οι ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να αναστοχαστούν το πραγματικό διακύβευμα της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ο διδάκτωρ Τουρκολογίας Νίκος Μούδουρος και ο ερευνητής Ζήνων Τζιάρρας παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συζήτησης που διοργάνωσε το ινστιτούτο Strategy International (Παράρτημα Κύπρου) στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την 11η Απριλίου 2014, με τίτλο «Η Τουρκία μετά τις Δημοτικές Εκλογές: Εσωτερική και Εξωτερική Πολιτική».

Ο Βασίλης Μαγκλάρας, διδάσκων Πολιτική και Κοινωνική Θεωρία στο ΕΑΠ, περιγράφει τους κινδύνους και τα ανοιχτά ζητήματα στην Θράκη, υπογραμμίζει τα ελλείμματα πολιτικής διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην περιοχή και προτείνει σειρά δράσεων προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες δημιουργίας περαιτέρω προβλημάτων με τις εκεί μειονότητες.

Η Ευρασιατική ιδεολογία τού Αλεξάντερ Ντούγκιν έχει επηρεάσει μια ολόκληρη γενιά Ρώσων συντηρητικών και ριζοσπαστών και έχει προσφέρει την διανοητική βάση για την εισβολή στην Ουκρανία. Όπως εξηγούν οι Anton Barbashin, αναλυτής και ερευνητής Διεθνών Σχέσεων με έδρα στη Μόσχα, και Hannah Thoburn, αναλύτρια για την Ευρασία στο Foreign Policy Initiative, η φιλοσοφία μέχρι στιγμής έχει λειτουργήσει προς όφελος του Πούτιν, αλλά το αν μπορεί να την ελέγξει όπως έχει κάνει με τόσους πολλούς άλλους, είναι ένα ερώτημα που μπορεί να καθορίσει την μακροζωία του στην προεδρία.

Ο Christopher Vasillopulos, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Eastern Connecticut State University, γράφει για τις περιορισμένες επιλογές που έχουν οι ΗΠΑ στην υπόθεση της Ουκρανίας αλλά και τα στρατηγικά τους λάθη στην πορεία μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό.

Την ιστορική επιχειρησιακή διαθεσιμότητα ξένων μαχητών σε τοπικούς πολέμους αναλύει ο David Malet, από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, καταγράφοντας ταυτόχρονα και το γεγονός ότι πάνω από 70 εξεγέρσεις έχουν διεθνοποιηθεί. Τα σχέδια των στρατολογήσεων για τέτοιες διαφορετικές ομάδες είναι σε γενικές γραμμές παρόμοια και, εξαιτίας αυτού, οι εκστρατείες τους έχουν όλες την ίδια αχίλλειο πτέρνα.

Ο Άγγελος Τσακανίκας, επίκουρος καθηγητής στο ΕΜΠ και επιστημονικός συνεργάτης στο ΙΟΒΕ γράφει για την αλλαγή του ελληνικού αναπτυξιακού υποδείγματος που έφεραν στην Ελλάδα η κρίση και οι προσπάθειες αντιμετώπισής της, και επισημαίνει την ύπαρξη «παραθύρου ευκαιρίας» για την ελληνική οικονομία, εφόσον βέβαια ακολουθηθούν οι κατάλληλες πολιτικές από τώρα και στο εξής.

Ο ιστορικός Ιωάννης Κωτούλας καταγράφει τις αιτίες και τις επιδράσεις τής ραγδαίας εξάπλωσης του Χριστιανισμού στην Κίνα. Με τους ρυθμούς που έχουν πληθύνει οι Χριστιανοί εκεί, σύντομα η Κίνα θα έχει τον μεγαλύτερο χριστιανικό πληθυσμό από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό για την κινεζική πολιτική, την οικονομία και την κοινωνία;

Η τρέχουσα προσέγγιση για την προστασία τής ατομικής ψηφιακής ιδιωτικής ζωής και των ατομικών ελευθεριών, με έμφαση στον περιορισμό τής συλλογής και της διατήρησης δεδομένων, είναι άνευ αντικειμένου. Όπως εξηγεί ο Craig Mundie, βασικός συνεργάτης τού Διευθύνοντα Συμβούλου τής Microsoft και πρώην επικεφαλής Ερευνών και Στρατηγικής τής εταιρείας, έρθει η ώρα για μια νέα προσέγγιση που να επικεντρώνεται στον έλεγχο της χρήσης των δεδομένων.

Η Sarah Kreps από το Πανεπιστήμιο Cornell και ο Micah Zenko από το Council on Foreign Relations εξηγούν ότι τα οπλισμένα drones αρχίζουν να κυριαρχούν στους ουρανούς, αλλά το μονοπώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στην χρήση τους ξεθωριάζει. Η κυβέρνηση Ομπάμα θα πρέπει να καλλιεργήσει ένα καθεστώς περιορισμού τής διάδοσης των drones, παρόμοιο με τις προσπάθειες ελέγχου των πυρηνικών όπλων και των πυραύλων.

Αλλά οι νέες τεχνολογίες δεν φέρνουν πάντα προβλήματα. Όπως αποκαλύπτει ο επιστημονικός επικεφαλής στο World Wildlife Fund, Jon Hoekstra, οι νέες τεχνολογίες έχουν δώσει στους οικολόγους καταπληκτικές νέες δυνατότητες, και έτσι για πρώτη φορά αρχίζουν να λειτουργούν με ρυθμό και σε κλίμακα που είναι απαραίτητα για να συμβαδίσουν με - και ακόμη και να ξεπεράσουν τις - παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις.

Τέλος, ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή τού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, δίνει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, την εξάπλωση και την αντιμετώπιση του κορωναϊού MERS-CoV που απασχόλησε πρόσφατα και την ελληνική επικαιρότητα.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.