Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Ιουνίου

Η επιστροφή τής γεωστρατηγικής, η «ήπια» Τουρκία και το στοίχημα Σαμαρά
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί, στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Ιουνίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την νέα εικόνα που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για την «ήπια εξωτερική πολιτική» τής Τουρκίας, για τις ρεβιζιονιστικές τάσεις τής Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, για την αυξανόμενη σημασία τής Ασίας αλλά και για τον αναπόφευκτο κεντρικό ρόλο που θα εξακολουθεί να παίζει η Μέση Ανατολή για τις μεγάλες δυνάμεις.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Κυκλοφορεί, στα κεντρικά περίπτερα σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Ιουνίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την νέα εικόνα που προέκυψε μετά τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Στην σχετική ενότητα, ο Λουκάς Γ. Κατσώνης, διευθυντής τού Foreign Affairs, The Hellenic Edition, γράφει για τους υπολογισμούς στο πρωθυπουργικό γραφείο τού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος βλέπει μεν τις δυνάμεις της παράταξής του μειωμένες αλλά και τα προβλήματα των πολιτικών του αντιπάλων να είναι δυσεπίλυτα. Θα είναι η εκλογή τού Προέδρου τής Δημοκρατίας καταλυτική ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές ή η κυβέρνηση θα οδεύσει προς την ολοκλήρωση της τετραετίας της;

Ο οικονομολόγος Γιάννης Σιώτος, αναλύει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το πώς αναδιατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις μετά την εντυπωσιακή ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστών. Η παραδοσιακή συσπείρωση της Ευρώπης γύρω από την Γερμανία ίσως σύντομα αποτελέσει παρελθόν.

Στο πλαίσιο αυτό, η κεντροαριστερά και η αριστερά ψάχνουν νέες ιδέες, γράφει ο καθηγητής Αγγλικής Γλώσσας Εμμανουήλ Τζιρίτας. Η κεντροαριστερά απέτυχε να παρακολουθήσει τις πρόσφατες εξελίξεις και συρρικνώθηκε σχεδόν παντού. Θα πρέπει τώρα να ακούσει τα αιτήματα για ρήξεις όσο και την γλώσσα τής ανάγκης.

Ο καθηγητής Οικονομικών Μιχαήλ Ζουμπουλάκης, καταγράφει τα διδάγματα από τις προηγούμενες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, και δίνει έμφαση στον ρόλο που παίζει το κράτος στην προσπάθεια της ανάκαμψης. Όσο, λοιπόν, το ελληνικό κράτος απέχει από το να είναι σοβαρό και αποτελεσματικό, τόσο θα επιμένουν τα φαινόμενα της κρίσης.

Η τουρκολόγος, ερευνήτρια του ΚΕΜΜΙΣ, Ευπραξία Νεραντζάκη, καταγράφει την πολυεπίπεδη και συστηματική προσπάθεια «ήπιας» εξωτερικής πολιτικής τής Τουρκίας, η οποία, χρηματοδοτώντας πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, διευρύνει την επιρροή της στις χώρες και τις περιοχές που την ενδιαφέρουν, συμπεριλαμβανομένης και της Θράκης.

Για την επιστροφή τής παλιάς κλασικής γεωπολιτικής επιχειρηματολογεί ο Walter Russell Mead, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπιστικών Σπουδών στο Bard College. Είτε πρόκειται για τις ρωσικές δυνάμεις που κατέλαβαν την Κριμαία, είτε για την Κίνα που προβάλλει επιθετικές αξιώσεις στα παράκτια νερά της, είτε για το Ιράν που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη Μέση Ανατολή, αυτές οι ρεβιζιονιστικές δυνάμεις ποτέ δεν υπέκυψαν στην γεωπολιτική διευθέτηση που ακολούθησε το τέλος τού Ψυχρού Πολέμου, και η συνεχής προσπάθειά τους για την ανατροπή της δεν θα είναι ειρηνική.

Στον αντίποδα των σκέψεων του Mead, ο G. John Ikenberry, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, γράφει ότι η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία δεν είναι αποφασισμένες να αναιρέσουν το μετα-ψυχροπολεμικό σκηνικό. Δεν είναι πλήρως ρεβιζιονιστικές δυνάμεις αλλά μάλλον «υπονομευτές μερικής απασχόλησης». Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν οι πιο ισχυρές κι έχουν οικοδομήσει μια εύρωστη φιλελεύθερη παγκόσμια τάξη στην οποία οι χώρες πρέπει να ενσωματωθούν προκειμένου να επιτύχουν.

Τις εξελίξεις, όμως, φαίνεται εν μέρει να καθορίζει και η περίφημη «στροφή» των ΗΠΑ προς την Ασία. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Kurt M. Campbell και ο Ely Ratner από το Center for a New American Security, θεωρούν ότι είναι αναπόφευκτη αυτή η «στροφή» χάρη στην αυξανόμενη ευημερία και επιρροή τής Ασίας αλλά και χάρη στις τεράστιες προκλήσεις που θέτει η περιοχή. Ωστόσο, κρίσιμη θα είναι και η παρουσία τής Ευρώπης εκεί, καθώς η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της.

Ωστόσο, οι Kenneth M. Pollack του Ινστιτούτου Brookings και Ray Takeyh από το Council on Foreign Relations, αντιτείνουν ότι τα προβλήματα της Μέσης Ανατολής παραμένουν πολύ βαθιά συνυφασμένα με την αμερικανική εθνική ασφάλεια και την αμερικανική οικονομία για να αγνοηθούν. Ανεξάρτητα από το τι προτιμά να κάνει η κυβέρνηση Ομπάμα, δεν μπορεί απλώς να φύγει από την περιοχή αλλά πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αυτήν.

Οι Marina Ottaway και David Ottaway, βασικοί μελετητές στο Woodrow Wilson International Center for Scholars, αποκαλύπτουν το πώς το ιρακινό Κουρδιστάν έχει επιτύχει μια νέα ευημερία με την εξαγωγή τού δικού του πετρελαίου και φυσικού αερίου προς την Τουρκία, απέναντι στις αντιρρήσεις τής κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ. Αμφισβητώντας τούς ισχυρισμούς τής Βαγδάτης για αποκλειστικό έλεγχο των φυσικών πόρων τού Ιράκ, οι Κούρδοι δείχνουν πώς η οικονομική συνεργασία μπορεί να κάνει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής πιο διαπερατά.

Ο Γαβριήλ Χαρίτος, υποψήφιος διδάκτωρ τού Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών τού Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος ζει στην Ιερουσαλήμ, περιγράφει τα πρακτικά προβλήματα δυσπιστίας που αντιμετωπίζουν μεταξύ τους η Φατάχ και η Χαμάς, κυρίως στην βάση των δράσεων που είχαν αναλάβει οι μηχανισμοί ασφαλείας τους, με έμφαση στις σχέσεις με το Ισραήλ.

Τέλος, η Δρ. Χριστίνα Χαλανούλη, γράφει για τις ανοικτές πληγές τής γενοκτονίας των Τούτσι από τους Χούτου στην Ρουάντα, που συνέβη πριν από 20 χρόνια επί 100 εφιαλτικές ημέρες. Η Δύση, και ιδίως η Γαλλία, έχουν ευθύνες που δεν έχουν αναληφθεί.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr