Μια ματιά στο τεύχος Οκτωβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο τεύχος Οκτωβρίου

Η πολιτική παρακμή της Αμερικής, το ΝΑΤΟ και ο Πούτιν αλλά και η κατάσταση στην Ευρώπη
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ, η οποία τις οδηγεί σε παρακμή. Επίσης, περιέχει αναλύσεις για την νέα μορφή του ΝΑΤΟ, για τον ρόλο που έπαιξε στην ουκρανική κρίση η προέλαση της συμμαχίας προς την ανατολή, τους προβληματισμούς για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, για τα ευρωπαϊκά ενεργειακά θέματα και την θέση της Ελλάδας σε αυτά, για την ελληνική κρίση ρευστότητας κ.ά.

Κυκλοφορεί το τεύχος Οκτωβρίου τής ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, με κεντρικό θέμα την πολιτική δυσλειτουργία των ΗΠΑ, η οποία τις οδηγεί σε παρακμή.

Στο δοκίμιό του, ο φημισμένος καθηγητής τού Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Francis Fukuyama σημειώνει ότι τα προβλήματα με την αμερικανική πολιτική σήμερα προέρχονται από τον βασικό σχεδιασμό των αμερικανικών πολιτικών θεσμών, που επιδεινώθηκε από μια όλο και πιο εχθρική πόλωση. Δυστυχώς, τη απουσία κάποιων μεγάλων εξωτερικών σοκ, η φθορά είναι πιθανό να συνεχιστεί για το προβλέψιμο μέλλον.

Αυτή η πολιτική δυσλειτουργία έχει έρθει στο επίκεντρο και των αγορών. Όπως γράφει ο Ruchir Sharma, στέλεχος της Morgan Stanley, οι παγκόσμιοι επενδυτές εστιάζουν συνήθως σε οικονομικά δεδομένα, όπως η αύξηση του ΑΕΠ, η απασχόληση και το εμπόριο. Αλλά στο σημερινό δύσκολο οικονομικό κλίμα, έχουν αρχίσει να εκπαιδεύουν το βλέμμα τους αλλού: Στην εθνική πολιτική ηγεσία και τις προοπτικές για μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ, Δημήτρης Μάρδας, προχωρά σε καινοτόμες προτάσεις στήριξης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας με την έκδοση ειδικών ομολόγων που θα αντιπροσωπεύουν ακριβά τουριστικά ακίνητα αλλά και τίτλων που θα κεφαλαιοποιούν εταιρικές υποχρεώσεις, με ταυτόχρονη υπαγωγή των σχετικών επιχειρήσεων σε ελεγχόμενα σχέδια ανάπτυξής τους.

Ο καθηγητής και τ. αντιπρόεδρος τής Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Θεόδωρος Πανάγος, γράφει για τις ενεργειακές πραγματικότητες της Ευρώπης και της Δύσης, και υποστηρίζει την ιδέα μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.

Στο ίδιο θέμα, ο ενεργειακός αναλυτής Δρ. Βασίλειος Σιταράς περιγράφει την ενεργειακή διπλωματία του ρεαλισμού και θέτει σε πιο μετριοπαθείς βάσεις τις επιδιώξεις και τις δυνατότητες της Ελλάδας ως παίκτη στην ευρωπαϊκή ενεργειακή σκακιέρα.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, John J. Mearsheimer, υποστηρίζει ότι είναι λανθασμένη η κοινή αντίληψη στην Δύση που κατηγορεί την ρωσική επιθετικότητα για την κρίση τής Ουκρανίας: Η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, στην πραγματικότητα μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος τής ευθύνης, έχοντας επί δεκαετίες πιέσει προς τα ανατολικά, μέσα στην φυσική σφαίρα των συμφερόντων τής Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς γράφει για την οπισθοχώρηση της ειρήνης στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ανυπαρξία ενιαίας εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ πλήττει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα και μαζί τους και εκείνα τής Ελλάδας.

Τα προβλήματα της Ευρώπης, όμως, είναι πολυεπίπεδα. Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Ιωάννης Παπαγεωργίου, η πρόσφατη διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου τής Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η πορεία τής Ευρώπης προς την κάλυψη του δημοκρατικού της ελλείμματος θα είναι μακρά και βασανιστική. Χρειάζονται κι άλλες πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και, φυσικά, η αδιατάρακτη υποστήριξη των κρατών-μελών τής ΕΕ.

Σε μια νέα φάση εισέρχεται και το ΝΑΤΟ. Όπως γράφει η σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιωάννα Ζυγά, στο μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον τής Ευρώπης, το ΝΑΤΟ επιστρέφει στον πιο παραδοσιακό του ρόλο αλλά με ανανεωμένες επιχειρησιακές δομές και νέο σχέδιο ετοιμότητας δράσης.

Νέα σχέδια πρέπει να καταστρώσει και η Ουάσιγκτον για την κρίση στην Συρία. Σύμφωνα με τον συνεργάτη τού Brookings Institution, Kenneth M. Pollack, οι τρέχουσες προσπάθειες της Ουάσιγκτον για την επίλυση της σύγκρουσης στην Συρία δεν θα σπάσουν το αδιέξοδο. Ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η ειρήνη χωρίς την εμπλοκή αμερικανικών στρατευμάτων είναι να οικοδομηθεί ένας νέος συριακός στρατός ικανός να νικήσει τόσο το καθεστώς Άσαντ όσο και τους εξτρεμιστές.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στη διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr αλλά και στο FACEBOOK, στη διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr