Το φθηνό πετρέλαιο δεν θα σταματήσει τις εξερευνήσεις | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Το φθηνό πετρέλαιο δεν θα σταματήσει τις εξερευνήσεις

Πώς οι εταιρείες και οι χώρες μπορούν να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές
Περίληψη: 

Οι χαμηλές τιμές τού πετρελαίου ίσως αναγκάσουν ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να σταματήσουν τις γεωτρήσεις. Αλλά η πτώση των τιμών μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη ευκαιρία για νέα σχέδια εξερεύνησης πετρελαίου, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε πεδία βαθέων υδάτων, τα οποία έχουν μεγάλους χρόνους παράδοσης και δεν βασίζονται αποκλειστικά στις σημερινές τιμές τού πετρελαίου.

Η KASSIA YANOSEK είναι ιδρυτική κεφαλαιούχος στην Tana Energy Capital LLC. Έχει εργαστεί στα επενδυτικά κεφάλαια της Bechtel και της BP.
Ο DAVID G. VICTOR είναι καθηγητής στην Σχολή Διεθνών Σχέσεων και Ειρηνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, και διευθυντής του εργαστηρίου τής Σχολής για το Διεθνές Δίκαιο και τους Κανονισμούς.

Για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία, οι τιμές τού πετρελαίου έχουν κάνει μια μεγάλη βουτιά. Εάν η ενέργεια παραμείνει σχετικά φτηνή για μερικά χρόνια, θα μπορούσε να ακολουθήσει μια τεράστια επαναχάραξη του οικονομικού και πολιτικού τοπίου.

Μερικές από τις συνέπειες είναι εύκολο να προβλεφθούν -επειδή συμβαίνουν κάθε φορά που οι τιμές τού πετρελαίου πέφτουν. Η Κίνα, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, και άλλοι εισαγωγείς πετρελαίου θα κερδίσουν γιατί η πτώση τού κόστους τής ενέργειας θα απελευθερώσει χρήματα για την ανάπτυξη σε άλλους τομείς. Όπως και στο παρελθόν, είναι επίσης πιθανό ότι οι μεγάλες χώρες που εξάγουν πετρέλαιο -η Ρωσία και οι χώρες τής Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής- θα αντιμετωπίσουν πίεση για την υιοθέτηση μαζικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα τής ενέργειας ώστε να προσελκύσουν νέες, φορολογητέες επενδύσεις.

Το φθηνότερο πετρέλαιο θα μπορούσε επίσης να επαναπροσδιορίσει το γεωοικονομικό τοπίο με πιο λεπτούς τρόπους. Φυσικά, οι χαμηλές τιμές τού πετρελαίου θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου να σταματήσουν τις γεωτρήσεις, δεδομένου ότι ορισμένα κοιτάσματα δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμα. Θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τους προϋπολογισμούς κεφαλαίου στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, των οποίων τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ήδη υπό πίεση στο σημερινό περιβάλλον. Αλλά η πτώση των τιμών μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια αρκετά μεγάλη ευκαιρία για νέα έργα εξερεύνησης πετρελαίου, όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε πεδία βαθέων υδάτων, τα οποία έχουν μεγάλους χρόνους αναμονής (πέντε έως οκτώ έτη), και δεν βασίζονται αποκλειστικά στην σημερινή τιμή τού πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα αυτά προσελκύουν κεφάλαια για υποδομές ζωτικής σημασίας, όπως νέοι αγωγοί. Ήδη, τα εν λόγω έργα έχουν δείξει εκπληκτική ανθεκτικότητα καθώς η υπερβάλλουσα προσφορά εξεδρών γεώτρησης οδηγεί προς τα κάτω το κόστος εξερεύνησης και ανάπτυξης.

Οι νικητές σε αυτόν τον νέο κόσμο τού φθηνού πετρελαίου θα είναι οι επιχειρήσεις που έχουν μετρητά να ξοδέψουν και οι κυβερνήσεις που είναι καλές στο να προσελκύουν τις σπανίζουσες νέες επενδύσεις. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια μετατόπιση της εξερεύνησης πετρελαίου –την γεώτρηση νέων φρεατίων σε νέα κοιτάσματα- μακριά από τις παραδοσιακές λεκάνες σε εν πολλοίς ανεξερεύνητα μέρη, όπως η Ανατολική Αφρική και ακόμη και το Ιράκ. Αν το διαχειριστούν καλά, και τα οικονομικά φαίνονται ευνοϊκά για τους επενδυτές, τα επόμενα χρόνια θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια διαφοροποίηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου -κάτι καλό για όλους τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας δεδομένου ότι η ασφάλεια του πετρελαίου είναι πρώτα και κύρια ένα ζήτημα ποικιλίας.

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ

Οι οποιεσδήποτε προβλέψεις για το πετρέλαιο και τις τιμές είναι μια επικίνδυνη δουλειά. Αλλά μερικά από τα αποτελέσματα της αναστροφής των τιμών είναι εύκολο να τα μαντέψει κανείς.

Για μια χώρα που καταναλώνει πολύ πετρέλαιο, το οικονομικό αποτέλεσμα της μεγάλης μείωσης των τιμών τού πετρελαίου είναι παρόμοιο με εκείνο της μείωσης των φόρων στους καταναλωτές. Αφήνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες τους, επειδή μπορούν να δαπανούν λιγότερα για βενζίνη, να αγοράζουν φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια, και να μειώσουν τις δαπάνες για άλλες δραστηριότητες που χρησιμοποιούν πετρέλαιο. Μπορούν να δαπανήσουν τα χρήματα για άλλες μορφές κατανάλωσης, και όλο αυτό μόνο προσθέτει στην μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Σε πολλές χώρες έξω από την Βόρεια Αμερική, η τιμή τού φυσικού αερίου -και, συνεπώς, η τιμή τής ηλεκτρικής ενέργειας- επίσης υπαγορεύεται εν μέρει από την τιμή τού πετρελαίου. Όταν το πετρέλαιο πέφτει, συχνά, οι τιμές όλων των μορφών ενέργειας επίσης γίνονται πιο ήπιες.

Σε σύγκριση με τις περισσότερες άλλες χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι πιθανώς ο περισσότερο οικονομικά ωφελημένος στον κόσμο από το φθηνότερο πετρέλαιο. Η χώρα χρησιμοποιεί σχεδόν 19 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, κάτι που είναι σχεδόν διπλάσιο από την κατανάλωση της Κίνας. Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι επίσης ένας μεγάλος παραγωγός πετρελαίου -φέτος, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει την Ρωσία ως ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και την Σαουδική Αραβία- η χώρα εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το ήμισυ του πετρελαίου που καίει. Και τα νοικοκυριά που δαπανούν το μεγαλύτερο μέρος τού εισοδήματός τους στην ενέργεια τείνουν να είναι τα φτωχότερα. Για αυτές τις οικογένειες, το φθηνό πετρέλαιο οδηγεί σχεδόν πάντα στο να δαπανούν περισσότερα για άλλα πράγματα και ως εκ τούτου σε ακόμη μεγαλύτερα οφέλη για όλη την οικονομία.

Μια άλλη προβλέψιμη επίπτωση του φθηνού πετρελαίου είναι οι πιθανές επδράσεις του στις πολιτικές των χωρών που στηρίζονται στις εξαγωγές πετρελαίου για έσοδα. Τα μετρητά από τις εξαγωγές είναι στενά συνδεδεμένα με μερικά από τα πιο δύσκολα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής στον κόσμο. Αυτό γίνεται εν μέρει επειδή οι πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες μπορούν να αντέξουν οικονομικά να ανησυχούν λιγότερο για τις απόψεις των άλλων μελών τής διεθνούς κοινότητας. Και σε χώρες όπου υπάρχει πολιτική αναταραχή, αυτό συμβαίνει εν μέρει λόγω των χρημάτων που οι επαναστάτες μπορούν να κερδίσουν από την κλοπή πετρελαίου από τους αγωγούς.

Το ακριβό πετρέλαιο επιτρέπει επίσης στις χώρες να αποφύγουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να θωρακίσουν τις οικονομίες τους από τον παγκόσμιο οικονομικό ανταγωνισμό, ενώ το φθηνότερο πετρέλαιο έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Το φθηνότερο πετρέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει την Δύση να διαπραγματεύεται με το Ιράν. Ήδη οι κυρώσεις έχουν επιβάλει τεράστια πίεση σε αυτήν την πετρελαιο-εξαγωγική χώρα˙ Η μείωση των εσόδων προσθέτει κι άλλη [πίεση].

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ