Ο Modi κοιτά προς την Δύση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο Modi κοιτά προς την Δύση

Οι απίθανες σχέσεις της Ινδίας με την Μέση Ανατολή
Περίληψη: 

Η Ινδία αντιμετωπίζει μεγάλο ανταγωνισμό στην Μέση Ανατολή. Με τον περιορισμό της εμπλοκής των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, και η Κίνα αποκτά περισσότερο χώρο για να εμπλακεί στις εκεί υποθέσεις. Η Ινδία εξαρτάται αναμφισβήτητα περισσότερο από τις χώρες του Περσικού Κόλπου από όσο η Κίνα, λόγω της εξάρτησής της σε τόσο από την ενέργεια όσο και από τα εμβάσματα από την περιοχή.

Ο KADIRA PETHIYAGODA είναι επισκέπτης υπότροφος για τις σχέσεις Ασίας-Μέσης Ανατολής στο Brookings Doha Center.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ίσως είναι ένας υποψήφιος που δεν καταφέρει πιθανότατα να βάλει σε μια νέα εποχή την σχέση της χώρας του με την Μέση Ανατολή. Όταν εξελέγη για πρώτη φορά, ήρθε αντιμέτωπος με ερωτήσεις για το αν ο ίδιος, ένας Ινδουιστής εθνικιστής, ο οποίος ήταν ο Πρώτος Υπουργός του Γκουτζαράτ όταν το κρατίδιο είδε τις χειρότερες αντι-μουσουλμανικές ταραχές της Ινδίας από την εποχή της ανεξαρτησίας της, θα μπορούσε να αλλάξει προς το καλύτερο την πολιτική του έθνους για την Μέση Ανατολή. Αυτά τα ερωτήματα γίνονται ολοένα και πιο συναφή, δεδομένου ότι η αλλαγή των γεωπολιτικών ρευμάτων καθιστά την Μέση Ανατολή σημαντικότερη από ποτέ για την Ινδία σε στρατηγικό επίπεδο. Μια σχετική μείωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος και εμπλοκής αφήνει περιθώρια εισαγωγής άλλων εκκολαπτόμενων μεγάλων δυνάμεων. Ευτυχώς, ο Μόντι μπορεί να χρησιμοποιήσει δύο ατού που θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο από ό,τι οι εγχώριες αποσκευές του, δηλαδή την εικόνα και την διασπορά της Ινδίας.

ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΚΕΡΔΗ

Η Ινδία καθοδηγείται από την έντονη αυτογνωσία της ίδιας της ιστορίας της ως ένας από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Ως εκ τούτου, η επιθυμία της να γίνει μια μεγάλη δύναμη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εξωτερικής πολιτικής του Νέου Δελχί. Οι φιλοδοξίες της Ινδίας ξεκίνησαν υπό την ηγεσία του τρίτου κόσμου από τον πρώην πρωθυπουργό, Jawaharlal Nehru, αλλά περί την δεκαετία του 1990, η Ινδία άρχισε να θέλει περισσότερα. Αυτό ήταν εμφανές κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Μόντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μίλησε για την άντληση διδαγμάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την δημιουργία μιας ισχυρής παγκόσμιας δύναμης.

Η αύξηση της ευημερίας και η μείωση της φτώχειας είναι απαραίτητες εάν πρόκειται να γίνει η Ινδία μια μεγάλη δύναμη. Για τον σκοπό αυτόν, η Μέση Ανατολή έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο εδώ και καιρό. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ της Ινδίας και της περιοχής αυτής ανήλθαν σε περίπου 187 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο 2013-2014, καθιστώντας την Μέση Ανατολή τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ινδίας. Οι οικονομίες της Ινδίας και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής είναι συμπληρωματικές. Η Ινδία είναι έντονα διψασμένη για ενέργεια και έχει περισσεύον εργατικό δυναμικό˙ πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για εργατικά χέρια και είναι περισσότερο από ευτυχή να πωλούν την ενεργειακή τους παραγωγή σε περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. Σήμερα, μόνο η περιοχή του Κόλπου φιλοξενεί επτά εκατομμύρια Ινδούς που συνεισφέρουν περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε εμβάσματα πίσω στην χώρα τους.

Ο Μόντι έχει ακόμα και νέο σλόγκαν, «Διασύνδεση με την Δύση» (“Link West”), που θα μπορούσε ενδεχομένως να υψώσει την Μέση Ανατολή στο ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με την Νοτιοανατολική Ασία, για την οποία η Ινδία έχει μια παρόμοια προσέγγιση «Κοιτάξτε Ανατολικά» (“Look East”). Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Sushma Swaraj, επισκέφθηκε φέτος το Μπαχρέιν, το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ). Στα ΗΑΕ, η Swaraj επεδίωξε να προσελκύσει επενδύσεις. Στο Μπαχρέιν, παρακολούθησε μια συνάντηση της διασποράς της Ινδίας. Στο Ομάν, επαίνεσε τον πλουραλισμό της χώρας. Επιπλέον, το Δελχί φιλοξένησε την επίσκεψη του Εμίρη Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι του Κατάρ, μιας χώρας που παρέχει το 86% του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ινδίας και κατέχει έναν όλο και πιο σημαντικό στρατηγικό ρόλο στην περιοχή. Οι συζητήσεις με τον αλ Θάνι επικεντρώθηκαν στις επενδυτικές ευκαιρίες στις υποδομές και την άμυνα της Ινδίας.

Το Δελχί φιλοξένησε επίσης το Φόρουμ Ινδο-Αραβικής Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2014, προωθώντας τις υφιστάμενες Ινδο-Αραβικές συνεργασίες και ετήσιες υπουργικές ανταλλαγές. Σε συνεργασία με την Ένωση των Αραβικών Κρατών, το Δελχί συγκάλεσε την 4η Ινδο-Αραβική Διάσκεψη Συνεργασίας ως μέρος μιας προσπάθειας ανύψωσης των σχέσεων. Λίγο μετά την εκλογή του, ο Μόντι διοργάνωσε την πρώτη συνεδρίαση του Συμποσίου των ΜΜΕ του Ινδο-Αραβικού Συνδέσμου.

ΣΑΝ ΚΑΛΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ

Οι σχέσεις της Ινδίας με την Μέση Ανατολή υπαγορεύονταν επί πολλά χρόνια αποκλειστικά από την οικονομία. Τώρα, όμως, έχουν ενταχθεί στο παιχνίδι νέοι στρατηγικοί παράγοντες. Αν ο Μόντι επιδιώκει να μετατρέψει την Ινδία σε μεγάλη δύναμη, είναι απαραίτητο να εντοπίσει και να ανταποκριθεί σε αυτά τα νέα στοιχεία. Η Μέση Ανατολή (και ιδίως τα κράτη του Κόλπου) βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Ινδίας αυτού που η Ινδία θεωρεί ως σφαίρα επιρροής της -τον Ινδικό Ωκεανό. Το έθνος έχει ιστορικές εμπορικές ρίζες που φτάνουν ως την μακρινή δύση, την Μεσόγειο και την Εύφορη Ημισέληνο και ως την Άπω Ανατολή, σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδονησία. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια πρόσφατη δημοσκόπηση διαπίστωσε πως το 94% των Ινδών πίστευε ότι η Ινδία θα έπρεπε να έχει το ισχυρότερο ναυτικό [1] στον Ινδικό Ωκεανό. Με την τρομοκρατία να μαστίζει την περιοχή, η Ινδία θεωρεί ότι τα συμφέροντά της βρίσκονται σε κίνδυνο.

16062015-1.jpg

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, μιλάει στο Madison Square Garden στην Νέα Υόρκη, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 28 Σεπτεμβρίου του 2014. LUCAS JACKSON / REUTERS
------------------------------------