Τι περιέχει το νέο τεύχος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το νέο τεύχος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου

Ο ισλαμικός κίνδυνος για την Δύση και η μετανάστευση, οι αγωγοί προς την Ευρώπη, οι παγίδες για το Κυπριακό, τα έργα του Ομπάμα και η σημασία του Κίσινγκερ
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την απειλή που αποτελεί το Ισλάμ για την Δύση και η αθρόα μετανάστευση από τις ισλαμικές περιοχές προς αυτήν, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και αναλύσεις για το Κυπριακό, για τα πεπραγμένα της προεδρίας Ομπάμα ανά τον κόσμο, για τις ισορροπίες στην Μ. Ανατολή μετά την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, για τις εξελίξεις σχετικά με τους αγωγούς καυσίμων που εφοδιάζουν την Ευρώπη αλλά και για το βαθύτερο νόημα του Χένρι Κίσινγκερ στις διεθνείς σχέσεις.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs, The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την απειλή που αποτελεί το Ισλάμ για την Δύση και η αθρόα μετανάστευση από τις ισλαμικές περιοχές προς αυτήν, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος της ελληνικής έκδοσης του Foreign Affairs, The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο πρώην υπουργός και νυν ακαδημαϊκός Ανδρέας Ανδριανόπουλος, περιγράφει την «έξοδο» μουσουλμανικών πληθυσμών από χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προς την Δύση και τον κίνδυνο ισλαμοποίησης που αυτή αντιμετωπίζει όσο τα ποσοστά των Μουσουλμάνων αυξάνονται εντός των Δυτικών εδαφών.

Στο ίδιο θέμα, ο ιστορικός Ιωάννης Ε. Κωτούλας αναλύει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη και το πώς συνδέονται με την τρομοκρατία, και προτείνει μια σειρά από δράσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.

Επίσης, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Οικονομικών των Υδρογονανθράκων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Δρ. Θεόδωρος Τσακίρης, καταγράφει τις εξελίξεις σχετικά με τους σχεδιαζόμενους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Ανατολή προς την Δύση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την εγκατάλειψη του South Stream.

Μένοντας στο θέμα των ισορροπιών της Μέσης Ανατολής, ο υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κλεάνθης Κυριακίδης, αναλύει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας των P5+1 κρατών με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σε ένα ακόμα φλέγον για την Ελλάδα ζήτημα στην περιοχή, το Κυπριακό, ο νομικός Γεώργιος Κ. Οικονόμου, αποκαλύπτει τις παγίδες και τους κινδύνους που κρύβονται στην συγκεκριμένη πορεία επίλυσης του ζητήματος που ακολουθείται την εποχή αυτή.

Χαρακτηριστικό της προσοχής που πρέπει να δίνεται στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής είναι και το θέμα για το οποίο γράφει ο υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Geogetown Nick Danforth: Η Τουρκία επί μακρό χρόνο ηρνείτο να αναγνωρίσει την ύπαρξη μειονοτήτων στο έδαφός της, μετερχόμενη διάφορα μέσα προκειμένου να τις εξαφανίσει. Η αποτυχία της στην περίπτωση των Κούρδων την υποχρεώνει να αναζητήσει μια νέα πολιτική.

Για τον τρόπο που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, χειρίστηκε τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής γράφει ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο George Washington, Marc Lynch, ενώ για τον Ομπάμα και την Ευρώπη η συγγραφέας και αρθρογράφος στην εφημερίδα The Washington Post, Anne Applebaum. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton, Thomas J. Christensen, γράφει για τα πεπραγμένα της προεδρίας Ομπάμα σε σχέση με την Ασία και ειδικότερα με την Κίνα.

Τα παραδείγματα ανόρθωσης και ανάκαμψης τριών διαφορετικών χωρών, της Τυνησίας, της Σουηδίας και της Μποτσουάνα παραθέτει ο διεθνολόγος και οικονομικός αναλυτής Στράτος Δ. Καμενής καθιστώντας έτσι οφθαλμοφανές το τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να ανακάμψει και, βεβαίως, το τι δεν κάνει.

Ο καθηγητής του Harvard, Niall Ferguson, αναλύει την προσωπικότητα του Χένρι Κίσινγκερ μέσα από τα γραπτά του αλλά και την πολιτική πρακτική του καταλήγοντας ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν πολύ περισσότερο ιδεαλιστής από όσο του αναγνωρίζεται.

Επίσης, ο πρώην υφυπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, Robert Martinage, επισημαίνει τους κινδύνους που υπάρχουν για τις παγκόσμιες επικοινωνίες αλλά και τον ενεργειακό εφοδιασμό από υποβρύχια τρομοκρατικά χτυπήματα σε ποντισμένα καλώδια οπτικών ινών και σε μεγάλες θαλάσσιες εξέδρες άντλησης καυσίμων.

Τέλος, παρουσιάζονται τα βιβλία «Γεωπολιτική της Ενέργειας στο σύστημα Ευρώπη – Ασία – Μέση Ανατολή» του Δημήτριου Βασίλειου Κόκκινου, και το «Ελληνοτουρκικές σχέσεις» του Άγγελου Μ. Συρίγου.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition