Αέριο υπό πίεση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Αέριο υπό πίεση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες για εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά ο κόσμος το θέλει;
Περίληψη: 

Ο ευρωπαϊκός τομέας φυσικού αερίου φαίνεται χλωμός κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως λόγω της σύνδεσής του με την Ρωσία και το κόστος του σε σχέση με τον άνθρακα. Ωστόσο, καθώς το LNG γίνεται πιο προσιτό, προσβάσιμο και ασφαλές, οι υπολογισμοί μεταβάλλονται.

Η LESLIE PALTI-GUZMAN είναι διευθύντρια για το Παγκόσμιο Αέριο στην Rapidan Group, μια ανεξάρτητη συμβουλευτική εταιρεία για την αγορά ενέργειας, την πολιτική και την γεωπολιτική, και εξωτερική συνεργάτις στο Κέντρο για την Παγκόσμια Πολιτική Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι σε θέση να στείλουν το υγροποιημένο φυσικό αέριό τους [1] (LNG) από τα σχιστολιθικά αποθεματικά τους σε οποιοδήποτε λιμάνι σε όλο τον κόσμο. Οι πρώτες αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου [2] θα μπορούσαν να πάνε οπουδήποτε από το Quintero της Χιλής [3] ως την Guangzhou στο Guangdong στην Κίνα [4] -ή και στα δύο. Στο κάτω-κάτω, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα εφόδια για να γίνουν ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, [5], μετά την Αυστραλία και το Κατάρ. Αυτό, φυσικά, εάν ο τομέας του υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ [6] μπορεί να βρει έναν τρόπο να πωλήσει το προϊόν του.

Οι αμερικανικές εταιρείες έχουν πουλήσει περίπου 58 εκατομμύρια τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) [7] βάσει μακροπρόθεσμων συμβάσεων από τις πέντε εγκαταστάσεις που επί του παρόντος είναι υπό κατασκευή στην Λουιζιάνα, το Μέριλαντ και το Τέξας. Αυτές οι εγκαταστάσεις, οι ειδικοί προτείνουν, θα είναι σε θέση να εφοδιάζουν επαρκώς τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου Ευρώπης [8] και Νότιας Αμερικής [9] ταυτόχρονα. Αλλά οι ευέλικτες συμφωνίες αγορών, οι διαβρωνόμενες τιμές, και η αποδυναμωμένη ζήτηση για LNG [10] θα μπορούσαν να κάνουν την σχιστολιθική αγορά των ΗΠΑ λιγότερο ελκυστική από ό, τι ήταν λίγους μήνες πριν.

Με άλλα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ορμήσουν σε μια κορεσμένη αγορά [11], που ορίζεται από αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων. Την ίδια στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι αδύναμη [12] και η ευρωπαϊκή ζήτηση [13] δεν έχει ανακάμψει από τα επίπεδα προ της ύφεσης. Επιπλέον, σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, το φυσικό αέριο εξακολουθεί να ανταγωνίζεται για μερίδιο αγοράς με τον φθηνότερο άνθρακα και τις μηδενικών εκπομπών ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες καθιστούν την μελλοντική ζήτηση για LNG -καθώς και τις μελλοντικές αγορές- αβέβαιες.

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εξετάζουν την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου στο εξωτερικό [14], η Ασία θεωρήθηκε η κύρια αγορά-στόχος λόγω των υψηλών τιμών και της ταχέως αυξανόμενης ζήτησης. Η ιδέα ήταν ότι η διαφορά των τιμών φυσικού αερίου μεταξύ των ΗΠΑ και της Ασίας [15] ήταν αρκετά μεγάλη για να καλύψει το κόστος αγοράς του φυσικού αερίου, της μετατροπής του σε υγρή μορφή, της αποστολής και της επαναεριοποίησής του, και να εξακολουθεί να αφήνει αρκετά χρήματα στο χέρι ως κέρδος. Αλλά τα οικονομικά των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής [14] έχουν καταστεί λιγότερο ελκυστικά καθώς οι τιμές spot του φυσικού αερίου στην Βόρεια Ασία [16] κυμάνθηκαν γύρω στα 7,2 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (million British Thermal Units, MMBTU) στο τέλος του 2015, σε σύγκριση με περίπου 14 δολάρια ανά MMBTU την προηγούμενη χρονιά. Η δραματική μείωση της διαφοράς της τιμής spot μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ασίας [17] έχει δημιουργήσει οικονομική αβεβαιότητα για τους εξαγωγείς LNG των ΗΠΑ [18], καθώς η πάλαι ποτέ αγορά τους τώρα ψάχνει εγχωρίως για φθηνότερα προϊόντα.

ΟΙ μεγαλύτερες αγορές φυσικού αερίου της Ασίας [19] όλες δείχνουν σημάδια οικονομικής αδυναμίας καθώς οι εθνικές τους οικονομίες επιβραδύνονται. Η Ιαπωνία [20], ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο [21], έχει δει 4,7% μείωση της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου [22] λόγω της αναιμικής οικονομίας της, της διάδοσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και της επανεκκίνησης του προγράμματος πυρηνικής ενέργειάς της [23]. Η Νότια Κορέα [24], η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο [25], σημείωσε πτώση 7,4% στην ζήτηση LNG μέσα σε ένα χρόνο καθώς η χρήση του φυσικού αερίου μειώνεται και η ενέργεια με βάση τον άνθρακα επιστρέφει. Η Κίνα [26], που θεωρείται ο οδηγός της μελλοντικής ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, εισήγαγε 3% λιγότερο LNG κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014 εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης της χώρας.

Η αμερικανική αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου [18], εν τω μεταξύ, δεν έχει κάνει χάρες στον εαυτό της προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της τιμής των προϊόντων της. Οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες [27] χρησιμοποιούν μια επαναστατική επιχειρηματική μέθοδο όπου οι αγοραστές έχουν την δυνατότητα να φύγουν από προηγουμένως συμφωνημένες αγορές, και να έχουν την άδεια να στείλουν το LNG τους οπουδήποτε, χωρίς να επισυνάπτεται σταθερός προορισμός -πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη αφιερωμένη αγορά για τις αμερικανικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τα παραδοσιακά μακροχρόνια μοντέλα συμβάσεων, οι μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου [28] όφειλαν να πάνε από ένα προκαθορισμένο σημείο σε ένα άλλο, και στους αγοραστές επιβάλετο πρόστιμο αν αθετούσαν προσυμφωνημένες αγορές. Αυτή η καινοφανής ευελιξία μπορεί να κάνει το αμερικανικό LNG ελκυστικό στους αγοραστές [29], αλλά δημιουργεί έλλειψη προβλεψιμότητας στους προμηθευτές, τους εξαγωγείς και τους προβλέποντες της αγοράς.

Λόγω της διολισθαίνουσας ζήτησης και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εισαγωγών στις αγορές της Ασίας [30], η Ευρώπη, αντί για την Ασία, μπορεί να είναι το κλειδί για την άνοδο των Ηνωμένων Πολιτειών ως δύναμης στο LNG. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρώπη έχει άλλους λόγους για να εισαγάγει φυσικό αέριο -δηλαδή, να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο [31], να αντικαταστήσει τις δικές της φθίνουσες εγχώριες παραδόσεις, και να οικοδομήσει μια ισχυρότερη υπόθεση για την χρήση του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο προς πιο πράσινες ευρωπαϊκές οικονομίες [32].

14012016-1.jpg