Πώς οικοδομείται μια συμμαχία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Πώς οικοδομείται μια συμμαχία

Η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ινδίας και η άνοδος της Κίνας
Περίληψη: 

Τα οφέλη του να γίνεται σωστή αμυντική συνεργασία είναι τεράστια. Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αποτέλεσμα είναι ένας σταθερός εταίρος σε μια μεταβαλλόμενη και προβληματική περιοχή, για να μην αναφέρουμε νέες αγορές για τις ιδιωτικές αμυντικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Για την Ινδία, η συνεργασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια εξοικονόμηση πόρων.

Η ASHLYN ANDERSON είναι ερευνητική συνεργάτις για την Ινδία, το Πακιστάν και την νότια Ασία στο Council on Foreign Relations.
Η AMY J. NELSON είναι συνεργάτις στην έδρα Stanton για την Πυρηνική Ασφάλεια στο Council on Foreign Relations.

Τον Ιανουάριο πέρσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα [1] έκανε ένα ιστορικό ταξίδι στην Ινδία [2] για να γιορτάσει την Ημέρα Δημοκρατίας ως ο βασικός καλεσμένος του πρωθυπουργού Narendra Modi. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι δύο χώρες ανακοίνωσαν έξι «διερευνητικές προσπάθειες» για την ενδεχόμενη κοινή ανάπτυξη και κατασκευή αμυντικών όπλων. Έκτοτε, η Ουάσιγκτον και το Νέο Δελχί έχουν σημειώσει γοργή πρόοδο. Παρά το γεγονός ότι τα τρέχοντα προγράμματα είναι σχετικά μικρά, θα μπορούσαν σύντομα να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη συμμετοχή των κρίσιμων τεχνολογιών που η Ινδία αναζητά για να στηρίξει την αμυντική βιομηχανία της και, παρεπόμενα, να κάνει την Ινδία τον ισχυρό εταίρο που χρειάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες στην επανεξισορρόπησή τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού [ 3].

Από την πλευρά της, η Ινδία μπορεί να επιταχύνει τα πράγματα αν υπογράψει τις τρεις «θεμελιώδεις συμφωνίες» που οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν από όλους τους αμυντικούς εταίρους τους. Η υπογραφή των συμφωνιών αυτών θα σηματοδοτήσει την δέσμευση της Ινδίας στην αμυντική συνεργασία και θα βοηθήσει να διατηρηθεί και στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η επιτυχία των προηγούμενων αμερικανικών σχεδίων αμυντικής συνεργασίας εξαρτώντο από την σταθερή διοίκηση και μια συνεκτική στρατηγική για την υποστήριξη της συνεργασίας. Με αυτό κατά νου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σηματοδοτήσουν στην Ινδία ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από απλά μια προσωρινή φιλία -οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπλέκονται σε αυτό για μακροπρόθεσμο διάστημα- ενώ θα διαχειρίζονται τις προσδοκίες εγχωρίως για τον ρυθμό και τον χαρακτήρα των νέων στρατηγικών δεσμών.

ΦΥΣΙΚΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

Από τότε που βρισκόταν στην εξουσία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωξαν στενότερους δεσμούς με την Ινδία, την οποία Κλίντον αποκάλεσε «φυσικό σύμμαχο» [4]. Είναι μια ανερχόμενη, δημοκρατική δύναμη που μοιράζεται το στρατηγικό όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών για τις περιοχές Ασίας-Ειρηνικού και Ινδικού Ωκεανού [5].

Αλλά οι αντιδράσεις της Ινδίας σε αυτά τα ανοίγματα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, χλιαρές. Το Νέο Δελχί δίστασε να ευθυγραμμιστεί πολύ στενά με οποιαδήποτε υπερδύναμη, και είχε ανησυχίες σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Πακιστάν και την αξιοπιστία της Ουάσιγκτον μακροπρόθεσμα [6]. Στο κάτω-κάτω, δεν ήταν παρά πριν από δύο δεκαετίες που οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στην Ινδία [7] για τις δοκιμές πυρηνικών όπλων το 1998. Η αμερικανο-ινδική πολιτική πυρηνική συμφωνία του 2008 [8], την οποία η Ουάσιγκτον προώθησε ως έναν τρόπο για να στηρίξει την στρατηγική συνεργασία, φάνηκε να κάνει μεγάλα άλματα στην επιδιόρθωση των σχέσεων. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2014, εξάλλου, ο Μόντι χαιρέτισε τους στενότερους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως μέσο για την προώθηση της εθνικής ασφάλειας και των οικονομικών στόχων της Ινδίας.

Ως αποτέλεσμα, ακόμη και πριν από τον τελευταίο γύρο της διπλωματικής παγκόσμιας περιοδείας, η αμερικανο-ινδική αμυντική σχέση γινόταν όλο και πιο φιλική. Οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με όλα τα όπλα. Στην πραγματικότητα, η Ινδία διεξάγει περισσότερες ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες [9] από ό, τι με οποιαδήποτε άλλη χώρα. Για τα τελευταία δέκα χρόνια, το διμερές αμυντικό εμπόριο έχει αυξηθεί, με την Ινδία να αγοράζει μεγάλα συστήματα αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων [10] από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας αριθμός που θα μπορούσε να ξεπεράσει σύντομα το στρατιωτικό εμπόριο της Ινδίας με την Ρωσία και το Ισραήλ, τους νυν κορυφαίους προμηθευτές όπλων της χώρας.

Τώρα, αμφότερες η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κινούν γραφειοκρατικά βουνά για να μετατοπιστούν από μια σχέση αγοραστή-πωλητή [11] σε μια νέα φάση συνεργασίας. Όπως πολλοί από τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ [12], η Ινδία ελπίζει να πλοηγηθεί σε αυτή την μετάβαση με επιτυχία -και επικερδώς. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού ορόσημο του Ομπάμα, οι ΗΠΑ και η Ινδία οριστικοποίησαν ένα νέο, δεκαετές αμυντικό πλαίσιο [13] που κατατείνει στο να εφαρμόσει αποτελεσματικά την Πρωτοβουλία Αμυντικού Εμπορίου και Τεχνολογίας (Defense Trade and Technology Initiative, DTTI) του 2012 [14], η οποία είχε θέσει τις παραμέτρους για την αύξηση του αμυντικού εμπορίου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας. Λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του Ομπάμα, τον Ιούνιο του 2015, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ash Carter σταμάτησε στην Ινδία για να υπογράψει επίσημα τα έγγραφα του νέου πλαισίου [15]. Τον Σεπτέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ακόμη και ένα ειδικό γραφείο «Ταχείας Αντίδρασης για την Ινδία» στο Πεντάγωνο [16] -το πρώτο εξειδικευμένο ανά χώρα συγκεκριμένο γραφείο του είδους- για τον εξορθολογισμό της αμυντικής συνεργασίας. Και στην συνέχεια, τον Δεκέμβριο, ο Ινδός υπουργός Άμυνας Manohar Parrikar συναντήθηκε με τον Κάρτερ στην Ουάσινγκτον για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην αμυντική συνεργασία.

15022016-1.jpg

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ και ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας Manohar Parrikar επιθεωρούν έναν κινητήρα τζετ στο κατάστρωμα του USS Eisenhower στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια, στον Ατλαντικό Ωκεανό, στις 10 Δεκεμβρίου 2015. Ο Κάρτερ επισκέφθηκε το αεροπλανοφόρο με τον υπουργό Άμυνας της Ινδίας, Parrikar, για να επιδείξει το πτητικό έργο ενός αεροπλανοφόρου του Ναυτικού των ΗΠΑ. MARK WILSON / REUTERS
---------------------------

ΣΕ ΑΜΥΝΑ