Οικοδομώντας στην επιτυχία | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Οικοδομώντας στην επιτυχία

Ευκαιρίες για την επόμενη κυβέρνηση
Περίληψη: 

Άρθρο του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εφ’ όλης της ύλης.

Ο JOSEPH R. BIDEN είναι αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Η επόμενη διοίκηση θα αναλάβει τα ηνία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε έναν κόσμο που είναι πιο περίπλοκος από όσο σε οποιοδήποτε άλλο σημείο στην σύγχρονη ιστορία μας, συμπεριλαμβανομένου του λυκόφωτος του Ψυχρού Πολέμου και στα χρόνια που ακολούθησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι, παρά τον πολλαπλασιασμό των απειλών και των προκλήσεων -κάποιες παλιές, μερικές καινούργιες- σχεδόν από κάθε άποψη, είμαστε ισχυρότεροι και πιο ασφαλείς σήμερα από όσο όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και εγώ αναλάβαμε τα καθήκοντά μας [1] τον Ιανουάριο του 2009. Εξαιτίας των επενδύσεών μας στο εσωτερικό και των δεσμεύσεών μας στο εξωτερικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παραμείνουν η προεξάρχουσα δύναμη στον κόσμο για τις επόμενες δεκαετίες. Σε περισσότερα από 40 χρόνια δημόσιας υπηρεσίας, ποτέ δεν ήμουν πιο αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής -αρκεί να συνεχίσουμε να ηγούμεθα.

ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Από την αρχή, η διοίκησή μας καθοδηγείτο από την πεποίθηση ότι τα θεμέλια της παγκόσμιας ηγεσίας των ΗΠΑ βασίζονται πρώτα και κύρια στην δυναμική της οικονομίας μας, στον απαράμιλλο στρατό μας και στις οικουμενικές αξίες. Έχουμε χτίσει σε αυτές τις βασικές δυνάμεις επεκτείνοντας και εκσυγχρονίζοντας το ασυναγώνιστο δίκτυο των συμμαχιών και των συνεργασιών των Ηνωμένων Πολιτειών και ενσωματώνοντάς το στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διεθνούς τάξης κανόνων και θεσμών.

Έχοντας κληρονομήσει μια βαθιά οικονομική ύφεση, η διοίκησή μας επεδίωξε πρώτα να κατευθύνει μια οικονομία σε κατάρρευση μέσω μιας επίπονης ανάκαμψης. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαταστήσαμε την θέση μας ως η ισχυρότερη και πιο καινοτόμος μεγάλη οικονομία στον κόσμο, υποστηριζόμενη από το κράτος δικαίου, τα καλύτερα ερευνητικά πανεπιστήμια, και μια απαράμιλλη κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Έξυπνες επενδύσεις σε συνδυασμό με την αμερικανική εφευρετικότητα έχουν επίσης κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες το επίκεντρο μιας παγκόσμιας ενεργειακής επανάστασης, τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στα ορυκτά καύσιμα.

Και βλέπουμε τα αποτελέσματα μιας ανανεωμένης οικονομίας –στην διατηρήσιμη αύξηση των θέσεων εργασίας, μια μετατόπιση από την ανάθεση εργασιών στο εξωτερικό στην ανάθεση στο εσωτερικό, και μια ανανεωμένη συναίνεση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι και πάλι το καλύτερο μέρος σε όλο τον κόσμο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, με την εταιρεία συμβούλων A.T. Kearney να τις κατατάσσει τώρα επί τέσσερα χρόνια ως τον κορυφαίο προορισμό για τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Αυτή η ζωηρή οικονομία είναι απαραίτητη για την διατήρηση του απαράμιλλου στρατού μας. Συνεχίζουμε να ξεπερνάμε τους ανταγωνιστές μας, δαπανώντας περισσότερα στην συνολική άμυνά μας από όσο οι επόμενες οκτώ χώρες μαζί. Έχουμε τις πιο ικανές δυνάμεις ξηράς στην ιστορία του κόσμου και μια απαράμιλλη ικανότητα να προβάλλουμε ναυτική και αεροπορική δύναμη σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Και χάρη σε ένα όχι μικρό μέρος των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ, να προωθήσουμε τον κυβερνοχώρο και τις διαστημικές δυνατότητές μας, και να επενδύσουμε σε μη επανδρωμένα συστήματα και άλλες τεχνολογίες που αλλάζουν το παιχνίδι, είμαστε σε καλή θέση για να διατηρήσουμε την ποιοτική αιχμή μας για τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι μέρος μιας πολυεπίπεδης άμυνας που έχει γίνει μόνο ισχυρότερη με την απόλυτη εστίασή μας στην εσωτερική ασφάλεια, καθιστώντας τα σύνορά μας ασφαλέστερα, βελτιώνοντας την ασφάλεια και τον έλεγχο στους λιμένες, καθώς και ενισχύοντας τις διαδικασίες ελέγχου στα αεροδρόμια. Οι επαγγελματίες μας των πληροφοριών και της επιβολής του νόμου συντονίζονται σε ένα πρωτοφανές επίπεδο μεταξύ τους και με τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο, προλαμβάνοντας αμέτρητους επίδοξους εισβολείς. Και με την βοήθεια των ΗΠΑ, οι εταίροι μας τώρα ανταποδίδουν με την ανταλλαγή περισσότερων πληροφοριών, όπως είναι τα αρχεία επιβατών, ενισχύοντας την ασφάλεια ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τις ατομικές ελευθερίες.

Αυτό σηματοδοτεί μια ακόμα πραγματικότητα: Η μεγαλύτερη δύναμη της Αμερικής δεν είναι το παράδειγμα της ισχύος μας, αλλά η ισχύς του παραδείγματός μας. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, είναι η προσήλωσή μας στις αξίες μας και η δέσμευσή μας για την ανοχή που μας ξεχωρίζει από άλλες μεγάλες δυνάμεις. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι μελλοντικές γενιές των Αμερικανών θα είναι περήφανες για τον τρόπο με τον οποίο διπλασιάσαμε [τις προσπάθειές μας] κατά τα τελευταία επτά έτη και έξι μήνες για να διατηρήσουμε την βασικής ανθρώπινη αξιοπρέπεια απαγορεύοντας τα βασανιστήρια, κάνοντας έκκληση για ένα πιο φωτισμένο σύστημα μετανάστευσης, επεκτείνοντας τις ευκαιρίες για τις γυναίκες, και υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα της κοινότητας των LGBT [Lesbian, Gay, Bisexual, Transsexual and Transvestite] στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αυτό δεν είναι μόνο το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε˙ είναι επίσης η σωστή στρατηγική, γιατί η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε ό, τι είναι καλύτερο μέσα μας, εμπνέει τους άλλους να σταθούν μαζί μας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι το ασυναγώνιστο δίκτυο των συμμάχων και εταίρων μας -από τον πυρήνα των δημοκρατικών μας συμμαχιών στην Ευρώπη και την Ασία μέχρι τις αυξανόμενες συνεργασίες μας στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Μέση Ανατολή- πολλαπλασιάζει την ικανότητά μας να ηγούμεθα. Είναι το πώς κινητοποιούμε την συλλογική δράση για την αντιμετώπιση σχεδόν κάθε μεγάλης πρόκλησης, από το Ισλαμικό Κράτος (ή ISIS) μέχρι τον Έμπολα και την αλλαγή του κλίματος.

09082016-1.jpg

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν γιορτάζουν την νίκη τους το βράδυ των εκλογών, τον Νοέμβριο του 2012. LARRY DOWNING / REUTERS
----------------------------------------------