Η υψηλών φιλοδοξιών δημοκρατία της Γεωργίας | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η υψηλών φιλοδοξιών δημοκρατία της Γεωργίας

Δεν είναι ακόμη αρκετά φιλελεύθερη
Περίληψη: 

Η δημοκρατία της Γεωργίας, όπως και πολλά από τα πολιτικά κόμματά της, είναι στα πρόθυρα μιας νέας εποχής. Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν να συνεχίσει την πορεία της και να μην αλλάξει. Αλλά, καθώς κράτη σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν δημοκρατική οπισθοδρόμηση και λαϊκιστικές εξάρσεις, αυτό μπορεί να φαίνεται ως σαν μεγάλο στοίχημα.

Ο MICHAEL CECIRE είναι αναλυτής διεθνώς σχέσεων και συνεργάτης στο New America’s International Security Program, αρθρογράφος της στήλης Colchis στο Business New Europe, και συν-συντάκτης του Georgian Foreign Policy: The Quest for Sustainable Security.

Στις 8 Οκτωβρίου, η Γεωργία [1] διεξήγαγε αυτές που μπορεί να είναι οι πιο ελεύθερες, πιο δίκαιες και πιο ανταγωνιστικές εκλογές [2] στην ανεξάρτητη ιστορία της. Η ψηφοφορία προχώρησε πιο ομαλά από ό, τι ανέμεναν πολλοί παρατηρητές, με δεδομένες τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος του Γεωργιανού Ονείρου (Georgian Dream, GD) και του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (United National Movement, UNM) που κάποτε ήταν κυβερνών κόμμα, και την σύντομη κορύφωση της πολιτικής βίας στις ημέρες που οδηγούσαν στις εκλογές.

Η ψηφοφορία σηματοδότησε τον τρίτο συνεχόμενο γύρο ελεύθερων εκλογών της Γεωργίας από το 2012, όταν ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του GD ξεπέρασε τα εμπόδια για να βγάλει το εδραιωμένο UNM από την εξουσία. Σήμερα, η Γεωργία μπορεί σίγουρα να αποκαλείται δημοκρατία [3]˙ είναι η πατρίδα ενός σχετικά ανοικτού και ανταγωνιστικού πολιτικού και εκλογικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, το αν η δημοκρατία της χώρας είναι φιλελεύθερη δεν είναι ένα τακτοποιημένο θέμα: Το νικηφόρο GD μπορεί ακόμα να επιδιώξει να διαμορφώσει το σύνταγμα προς όφελός του, και σκληροπυρηνικές ομάδες μέσα στο UNM συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για ανατροπή του GD με εξω-πολιτικά μέσα.

Η ικανότητα της Γεωργίας να εδραιώσει τους πολιτικούς θεσμούς της γύρω από ένα σταθερό δημοκρατικό πολιτισμό [4] είναι αβέβαιη. Σε αυτή την επιδίωξη, οι σπόροι έχουν μόλις σπαρθεί. Όπως δείχνουν οι πρόσφατες τάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, η δημοκρατία είναι ένας κήπος που έχει ανάγκη από συνεχή περιποίηση -και αυτή είναι η περίπτωση ειδικά της Γεωργίας.

ΠΩΣ ΤΗΝ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΟ UNM

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν μια ισχυρή νίκη του GD, το οποίο πήρε περίπου το 49% των ψήφων, σε σύγκριση με το 27% του UNM. Στο μικτό αναλογικό πλειοψηφικό σύστημα της Γεωργίας, το οποίο αποδίδει το ήμισυ περίπου των 150 εδρών του Κοινοβουλίου ανάλογα με τα εθνικά μερίδια ψήφων και το υπόλοιπο μέσω μονοεδρικών περιφερειών, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να μεταφραστούν σε 67 έδρες για το GD και περίπου 27 έδρες για το UNM. Οι υπόλοιπες πλειοψηφικές έδρες θα κατανεμηθούν με βάση τον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας [στις μονοεδρικές], που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Οκτωβρίου. Έχοντας ήδη κερδίσει 23 πλειοψηφικές εκλογικές μάχες αμέσως, εκτός από τις 44 αναλογικές νίκες του, το GD χρειάζεται μόνο εννέα περισσότερες έδρες για να πετύχει μια ολοκληρωτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία και 46 ακόμη για μια ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών τετάρτων [5], την οποία θα μπορούσε να δει να επιτυγχάνεται κατά τον δεύτερο γύρο. Μόνο ένα μικρό κόμμα -το «Πατριωτική Συμμαχία» (Patriotic Alliance, PA), ένα νεο-Mkhedrioni και αντι-Δυτικό λαϊκίστικο μπλοκ (η Mkhedrioni ήταν μια πολιτική και παραστρατιωτική ομάδα που συχνά περιγράφεται ως Μαφία της δεκαετίας του 1990) που κηρύττει τον Ορθόδοξο Χριστιανικό εθνικισμό, τον οικονομικό προστατευτισμό και την διευθέτηση ως προς την Ρωσία- θα μπει στη Βουλή, με έξι αναλογικές θέσεις.

Εν μέσω κομματικών διαπληκτισμών και ιδεολογικών εντυπωσιασμών, οι κοινοβουλευτικές εκλογές ήταν μια νίκη για την συνταγματική μετριοπάθεια. Περισσότερο από ό, τι έκαναν για οποιοδήποτε συγκεκριμένο κόμμα, οι Γεωργιανοί ψηφοφόροι επιδοκίμασαν την δίκαιη διακυβέρνηση και στην σταδιακή μεταρρύθμιση παρά την μαζική αλλαγή. Πράγματι, ήταν η όρεξη του κοινού για μετριοπάθεια και σταθερότητα που αρχικά έφερε το GD και τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή του, Bidzina Ivanishvili, στην εξουσία το 2012. Το GD καλλιέργησε μια παρόμοια εικόνα για να αναδείξει τον σεβαστό τεχνοκράτη Giorgi Kvirikashvili στην πρωθυπουργία τον περασμένο Δεκέμβριο [6]. Κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αξιωματούχοι του GD έχουν σωρεύσει αθόρυβα μια σειρά από επιτυχίες που έχουν φέρει πραγματικές βελτιώσεις στις ζωές των απλών Γεωργιανών: Την εφαρμογή ενός δημοφιλούς προγράμματος καθολικής ασφάλισης υγείας [7], την ευρύτερη ενίσχυση των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και την σταθερή οικονομική ανάπτυξη παρά τις σοβαρές εξωγενείς αντιξοότητες [8]. Στην αρένα της εξωτερικής πολιτικής, εν τω μεταξύ, το GD επέβλεψε την δημιουργία μιας Συμφωνίας Σύνδεσης [9] με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ένταξη στην σφαιρική και σε βάθος ζώνη ελευθέρων συναλλαγών της ΕΕ (Deep and Comprehensive Free Trade Area), την πρωτοφανή ενοποίηση με το ΝΑΤΟ, την ιλιγγιώδη ανάπτυξη [10] των δεσμών της χώρας με την Κίνα και την σταδιακή αποτοξίνωση των σχέσεων με την Ρωσία.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη νίκη του GD, ωστόσο, δεν ήταν οι πρόσφατες επιτυχίες του, αλλά οι ελλείψεις του UNM. Οι πολιτικοί του GD τείνουν να στερούνται το χάρισμα που προέβαλλαν οι ηγέτες του UNM κατά την διάρκεια των ετών τους στην εξουσία -αλλά έχουν επίσης απόσχει από τις επιδρομές του UNM [11] και τις υπερβολές του, όπως οι συνήθεις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ιδιωτικής περιουσίας. Από πολλές απόψεις, η άνετη νίκη του GD ήταν λιγότερο μια έγκριση του κυβερνώντος κόμματος από όσο μια αποκήρυξη του UNM. Στην πραγματικότητα, αυτόν τον μήνα ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εκλογική ήττα για το UNM και η τρίτη κατά σειράν εκλογή που το UNM χάνει με πάνω από 20 μονάδες [διαφορά]. Τα εν λόγω μελαγχολικά αποτελέσματα θα πρέπει να κάνουν τους ηγέτες του UNM να επανεξετάσουν τα πολιτικά θεμέλια του κόμματός τους και να αντιμετωπίσουν τα θεσμικά προβλήματά του.

25102016-1.jpg

Ο πρόεδρος της Γεωργίας, Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι, ψηφίζει στην Τιφλίδα, τον Οκτώβριο του 2016. PRESS SERVICE OF GEORGIAN PRESIDENT / LELI BLAGONRAVOVA / HANDOUT VIA REUTERS
-------------------------------------