Μια ματιά στο νέο τεύχος | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μια ματιά στο νέο τεύχος

Ο Τραμπ και η Ελλάδα, η κατάσταση της Ευρώπης, οι ευθύνες της Αριστεράς, ο ρωσικός στρατός, τα ελληνικά μνημόνια και οι πηγές της αισιοδοξίας
Περίληψη: 

Κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition, με κεντρικό άξονα τις επιδράσεις που θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα αλλά και σε άλλα μεγάλα ζητήματα του κόσμου, όπως είναι η προώθηση της δημοκρατίας και η πυρηνική πολιτική. Επίσης, υπάρχουν άρθρα και δοκίμια για την κατάσταση στην Ευρώπη, για τον ρόλο της Αριστεράς στην άνοδο του λαϊκισμού, την αναβίωση του ρωσικού στρατού κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. ΚΑΤΣΩΝΗΣ είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό άξονα τις επιδράσεις που θα έχει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην Ελλάδα αλλά και στα μεγάλα ζητήματα του κόσμου, κυκλοφορεί στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και σε όλη την Ελλάδα, το τεύχος Δεκεμβρίου 2016-Ιανουαρίου 2017 του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο γενικός διευθυντής το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Θάνος Π. Ντόκος, μελετά τις περιφερειακές προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής του Αμερικανού νέου προέδρου και απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει περιθώριο για ελληνικό περιφερειακό ρόλο.

Επίσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος καταγράφει τις μέχρι σήμερα σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που πλέον αμφισβητούνται, λόγω και της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Larry Diamond από το Πανεπιστήμιο Stanford, εξετάζει την στάση που θα έχει η νέα διοίκηση Τραμπ στην διάδοση της δημοκρατίας στον κόσμο, ενώ ο Michael Krepon, συνιδρυτής του Κέντρου Stimson, ασχολείται με την πυρηνική πολιτική που μπορεί να αναπτύξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

30122016-1.jpg
-------------------------------------------------------------------

Μένοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Jacob J. Lew, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, περιγράφει το πώς οι κινήσεις της απερχόμενης διοίκησης Ομπάμα εξασφάλισαν την ευεξία της αμερικανικής οικονομίας αλλά και τις βάσεις επάνω στις οποίες θα στηριχθεί η περαιτέρω θετική εξέλιξή της.

Στην Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει νέους εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους, όπως υποστηρίζει ο Jakub Grygiel, βασικός συνεργάτης στο Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, τα κράτη εγκαταλείπουν την υπερεθνική τάση τους και επιστρέφουν σε μια νοοτροπία και πρακτική έθνους-κράτους, κάτι που θα σημάνει ουσιαστικές αλλαγές.

Ένα από τα στοιχεία που αλλάζουν το τοπίο στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο, είναι η αναβίωση του ρωσικού στρατού, όπως την καταγράφει ο Dmitri Trenin, διευθυντής του Carnegie Moscow Center. Ωστόσο, ο κ. Trenin συνδέει την επιβίωση αυτής της ρωσικής ανασύνταξης τόσο με οικονομικές όσο και με πολιτικές προϋποθέσεις.

Εμφανείς μεταβολές στην Ευρώπη πραγματοποιούνται και στο πεδίο της πολιτικής, όπου ο ρόλος της Αριστεράς εκτιμάται ως σημαντικός στην άνοδο των λαϊκιστών, όπως επιχειρηματολογεί ο οικονομολόγος Γιάννης Σιώτος. Η εποχή των ιδεολογημάτων έχει περάσει αλλά η Αριστερά δεν βρήκε τον δρόμο της στο διαχειριστικό επίπεδο.

Χαρακτηριστικό, στην περίπτωση της Ελλάδας είναι το γεγονός της ουσιαστικής αποτυχίας των Μνημονίων για την ελληνική οικονομία, όπως αποδεικνύει ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σταύρος Δ. Μαυρουδέας. Αναζητείται, λοιπόν, μια νέα πολιτική που θα μπορεί να βγάλει την χώρα από το τέλμα

Ωστόσο, γενικότερα τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα. Όπως γράφουν οι Lawrence H. Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ και καθηγητής στο Harvard, και ο Kishore Mahbubani, πρύτανης στο National University of Singapore, ο κόσμος από όλες τις απόψεις είναι σε καλύτερη θέση από όλες τις προηγούμενες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Ωστόσο οι κίνδυνοι δεν εκλείπουν. Η απαισιοδοξία της Δύσης μπορεί να εξελιχθεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, αν οι κοινωνίες δεν αποφύγουν τους κινδύνους της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, τονίζουν οι συγγραφείς.

Επίσης, οι Νίκος Κυριαζής και Εμμανουήλ-Μάριος Οικονόμου, καθηγητής και επιστημονικός συνεργάτης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αντίστοιχα, μέσω της βιβλιοκριτικής τους στο «Ένα Καινοτόμο Σύνταγμα για την Ελλάδα», προβαίνουν σε μια σειρά προτάσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος της Ελλάδας.

Ο πρώην πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς παραθέτει ένα απόσπασμα του βιβλίου του «Οράματα και Χίμαιρες - Διαδρομές ενός Διπλωμάτη», που αφορά στην Λιβύη, βασισμένο στις προσωπικές του εμπειρίες.

Τέλος, ο Ian H. Solomon, διευθύνων σύμβουλος της SolomonGlobal, μελετά τρία βιβλία για την Αφρική, την ιστορία της και τις προοπτικές της: Το The Lion Awakes από τον Ashish Thakkar, το Africa, Why economists get it wrong του Morten Jerven, και το The Next Africa των Jake Bright και Aubrey Hruby. Μέσα από το κείμενό του ο αναγνώστης μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα την κατάσταση σε μια ήπειρο που, αν και γειτονική, είναι εν πολλοίς άγνωστη στους Έλληνες.

Copyright © 2002-2012 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition» στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/foreigngr , στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition