Ο ρόλος του LNG στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Ο ρόλος του LNG στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Πώς λειτουργεί η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου
Περίληψη: 

Ο αυξημένος ρόλος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό ενεργειακό μείγμα θα είναι ένα ισχυρό χαρτί της Ευρώπης έναντι της Ρωσίας στην μελλοντική γεωπολιτική και ενεργειακή σκακιέρα της Ευρασίας.

Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΤΑΤΖΗΣ είναι Μηχανικός Παραγωγής και Διοίκησης με Μεταπτυχιακό στην Τεχνολογία Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου, εργάζεται σαν μηχανικός παρακολούθησης απόδοσης φωτοβολταϊκών συστημάτων. Είναι αναπληρωματικό μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Greek Energy Forum. Οι απόψεις που εκφράζονται είναι αποκλειστικά προσωπικές.

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά το 2014 η Παγκόσμια Αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) έχει εξελιχθεί, και μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον μια «ώριμη» παγκόσμια αγορά. Με πολλές πηγές-χώρες εξαγωγής LNG να εμφανίζονται και να προβλέπεται ότι θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι ΗΠΑ η Αυστραλία και η Ρωσία, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση ανταγωνισμού ανάμεσα σε αυτές τις χώρες για το ποιος θα κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Βέβαια, μην ξεχνάμε την δεσπόζουσα θέση που κατέχει το Κατάρ σαν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

25012018-1.jpg
Παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου μέσω αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) το 2016 και με πρόβλεψη για το 2040. Πηγή: International Energy Agency, World Energy Outlook 2017, https://www.iea.org/weo2017/
-------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με το παραπάνω γράφημα, η παγκόσμια αγορά εμπορίας φυσικού αερίου το 2016 ήταν 706 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από τα οποία το 39% ήταν σε μορφή LNG, δηλαδή 282,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου διακινήθηκαν σε μορφή LNG. Ακόμη, προβλέπεται ότι η παγκόσμια αγορά εμπορίας φυσικού αερίου το 2040 θα είναι 1.230 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ή 1,230 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, από τα οποία το 59% θα διακινείται σε μορφή LNG.

Το παγκόσμιο εμπόριο Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ασίας.

25012018-2.jpg
Οι πρώτες Χώρες σε εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για το 2016. Πηγή: U.S Energy Information Administration (EIA), EIA: Malaysia Oil Market Overview, Hellenic Shipping News Website, http://www.hellenicshippingnews.com/eia-malaysia-oil-market-overview/
-------------------------------------------------------------------------------------------

Σύμφωνα με το παραπάνω διάγραμμα οι χώρες με τις περισσότερες ποσότητες εξαγωγής LNG για το 2016 ήταν: Το Κατάρ, η Αυστραλία, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Ινδονησία. Η αγορά Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου είναι μια περιπλοκή αγορά, που θα επιφέρει πολλές γεωπολιτικές ανατροπές την επόμενη δεκαπενταετία στο παγκόσμιο ενεργειακό γεωπολιτικό οικοσύστημα. Κάποιες από αυτές τις αλλαγές θα είναι:

-Προβολή της παγκόσμιας γεωπολιτικής ηγεμονίας των ΗΠΑ όχι μόνο στρατιωτικά μέσω αεροπλανοφόρων αλλά και οικονομικά/ενεργειακά μέσω πλοίων εξαγωγής LNG, τα οποία θα παραδίδουν σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ προς τον υπόλοιπο κόσμο. Βέβαια, σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να τονίσουμε ότι για να διατηρηθεί και να αυξηθεί η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ θα πρέπει να δαπανηθούν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε εξερεύνηση και παραγωγή συμβατικών και μη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η παραγωγή φυσικού αερίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι μια δύσκολη διαδικασία και η διατήρηση της παραγωγής σε υψηλά και εμπορικά επίπεδα θα είναι μια από τις μεγαλύτερες μελλοντικές προκλήσεις της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας για την επόμενη δεκαετία. Το κόστος εξόρυξης θα παίξει σημαντικό ρόλο για την τελική τιμή πώλησης του αμερικανικού LNG στις παγκόσμιες αγορές και στο κατά πόσο αυτή θα είναι ανταγωνιστική.

25012018-3.jpg
Αμερικανικές Εξαγωγές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) από το 2000 μέχρι το 2016 και με πρόβλεψη μέχρι το 2040. Πηγή: U.S Energy Information Administration (EIA), https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=30052
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Αυτήν την στιγμή υπάρχει μόνο ένας ενεργός σταθμός εξαγωγής LNG, ο Sabine Pass, στην Louisiana της γνωστής εταιρείας Cheniere Energy. Ακόμη προβλέπεται να αρχίσουν να λειτουργούν ακόμη 5 νέοι σταθμοί/τερματικά εξαγωγής LNG μέχρι το 2020. Σύμφωνα με την U.S Energy Information Administration (EIA, Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας των ΗΠΑ) οι ΗΠΑ θα καταστούν το 2020 ο τρίτος μεγαλύτερος σε χωρητικότητα ποσοτήτων εξαγωγέας LNG στον κόσμο μετά το Κατάρ και την Αυστραλία, μετά την κατασκευή των παραπάνω σταθμών/τερματικών.

25012018-4.jpg
Μελλοντική Χωρητικότητα εξαγωγών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) των ΗΠΑ μέχρι το 2019 ανά ημέρα. Πηγή: U.S Energy Information Administration (EIA), https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=32412
-----------------------------------------------------------------------------------------------------