Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Μετά την επανεκλογή του Ερντογάν

Τι αποκάλυψε η εκστρατεία για το μέλλον της τουρκικής πολιτικής
Περίληψη: 

Η τουρκική Δεξιά έχει αποκτήσει μαζική υποστήριξη με την αναδιατύπωση της ταξικής σύγκρουσης ως πόλεμο πολιτισμού. Άνθρωποι που σε άλλες χώρες θα αποτελούσαν την βάση στήριξης για τα κεντροαριστερά κόμματα (αγρότες, εργαζόμενοι και άτομα της κατώτερης μεσαίας τάξης) συσπειρώθηκαν γύρω από τους λαϊκιστές συντηρητικούς που τους προσελκύουν λόγω της θρησκευτικότητάς τους και της δυσαρέσκειάς τους για την αστική ελίτ.

Ο HALIL KARAVELI είναι ανώτερος συνεργάτης του Central Asia-Caucasus Institute & Silk Road Studies Program Joint Center. Είναι ο συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο Why Turkey Is Authoritarian: From Atatürk to Erdogan [1].

Την Κυριακή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Τουρκίας. Εξασφάλισε περισσότερο από το 50% των ψήφων, αποφεύγοντας έναν δεύτερο γύρο. Το κόμμα του, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχασε έδαφος στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά ο Ερντογάν θα κρατήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο χάρη στην έντονη παρουσία των συμμάχων του, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP). Ο Muharrem Ince, ο πρωταγωνιστής της αντιπολίτευσης και υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), έλαβε πάνω από το 30% των ψήφων. Αυτό αντιπροσωπεύει το καλύτερο αποτέλεσμα για έναν σοσιαλδημοκράτη [2] στην Τουρκία εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ince είπε ότι οι εκλογές δεν ήταν δίκαιες, αλλά δέχτηκε ότι ο Ερντογάν είχε κερδίσει.

25062018-3.jpg

Ο Erdogan απευθύνεται σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη, την βραδιά των εκλογών στις 24 Ιουνίου 2018. KAYHAN OZER / PRESIDENTIAL PALACE / REUTERS
---------------------------------------------------------------

Παρόλο που ο Ερντογάν εξασφάλισε αρκετές ψήφους για να αποφύγει τον δεύτερο γύρο, η εκστρατεία αποκάλυψε τους μελλοντικούς ηγέτες της Τουρκίας. Για πρώτη φορά από τότε που ήρθε στην εξουσία πριν από 15 χρόνια, ως πρωθυπουργός, ο Ερντογάν έπρεπε να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες που αντιπροσωπεύουν τις ανερχόμενες κοινωνικές τάσεις: Την σοσιαλδημοκρατία και την εθνικιστική δεξιά. Εκτός από την πρόκληση του Ince από την αριστερά, ο Ερντογάν αντιμετώπισε την Μεράλ Ακσενέρ, την αρχηγό του δεξιού εθνικιστικού Καλού Κόμματος. Η Aksener θα έπρεπε να βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τον Ince, αφού τα δύο τρίτα των Τούρκων ταυτοποιούνται ως θρησκευόμενοι, εθνικιστές και συντηρητικοί, και λιγότερο από το ένα τρίτο προσδιορίζονται από αριστεροί ως σοσιαλδημοκράτες ή ως σοσιαλιστές. Αλλά μια αλλαγή μπορεί να είναι σε εξέλιξη.

ΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ

Τα κόμματα της δεξιάς έχουν εδώ και καιρό κυριαρχήσει στην τουρκική πολιτική. Ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει θριαμβεύσει σε μια μόνο εκλογή και πριν από 40 χρόνια, το 1977. Η Δεξιά έχει αποκτήσει μαζική υποστήριξη με την αναδιατύπωση της ταξικής σύγκρουσης ως πόλεμο πολιτισμού. Άνθρωποι που σε άλλες χώρες θα αποτελούσαν την βάση στήριξης για τα κεντροαριστερά κόμματα -αγρότες, εργαζόμενοι και άτομα της κατώτερης μεσαίας τάξης- συσπειρώθηκαν γύρω από τους λαϊκιστές συντηρητικούς που τους προσελκύουν λόγω της θρησκευτικότητάς τους και της δυσαρέσκειάς τους για την αστική ελίτ. Πολλοί από τους εύπορους έχουν μια δυτικοποιημένη προοπτική, κάτι που έχει καταστήσει εύκολο για τους συντηρητικούς να καμουφλάρουν την ταξική σύγκρουση ως [σαν να είναι μια] πολιτιστική και θρησκευτική αντιπαράθεση. Ο Ερντογάν είναι μόνο ο πιο πρόσφατος -αν και ο πιο επιτυχημένος- συντηρητικός ηγέτης που τοποθετείται ως υπερασπιστής των απλών ανθρώπων ενάντια στους «εκλεπτυσμένους», πλούσιους κατοίκους της πόλης.

Πριν από τον Ince, η αριστερά παίχτηκε στα χέρια των συντηρητικών επειδή είχε υιοθετήσει ελιτίστικους τρόπους και μεταχειρίστηκε τις ευσεβείς μάζες ως αντιδραστικές. Είναι ενδεικτικό ότι όταν οι σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν τη μόνη νίκη τους, είχαν έναν ηγέτη ο οποίος δεν περιφρονούσε τους θρησκευόμενους. Τότε, κατέκτησαν τα συντηρητικά προπύργια της Τουρκίας.

Ο Ince φαίνεται να έχει μάθει από αυτήν την ιστορία. Τα χρόνια που ανδρωνόταν ήταν στην δεκαετία του 1970 όταν, ως έφηβος, προσχώρησε στο CHP. (Τότε το κόμμα ήταν επίσημα «δημοκρατικό αριστερό»). Κατάγεται από μια μικρή πόλη και περιγράφει τον εαυτό του ως «επαναστατικό γιο μιας συντηρητικής οικογένειας», αλλά είναι επίσης ένας ευσεβής Σουνίτης Μουσουλμάνος που παρευρίσκεται στις προσευχές της Παρασκευής. Δεν έχει πρόβλημα με τη μαντίλα ή με τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους σε ισλαμικά σχολεία. Απέφυγε την λέξη «κοσμικότητα» στις εμφανίσεις της προεκλογικής καμπάνιας. Όλα αυτά αρνήθηκαν στον Ερντογάν την δυνατότητα να τον δυσφημίσει ως εκπρόσωπο της αστικής ελίτ. Ο Ιντσέ έστρεψε το ταξικό όπλο εναντίον του Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι [ο Ερντογάν] αντιπροσώπευε τους πλούσιους, ενώ [εκείνος] ήταν «ένας από τον λαό».

Ο Ince έσπευσε επίσης να προσεγγίσει τους Κούρδους, ένα εκλογικό σώμα που οι σοσιαλδημοκράτες της Τουρκίας έχουν ιστορία στο να το αποξενώνουν με τον εθνικισμό τους. Σε μια προεκλογική εμφάνιση στην κύρια κουρδική πόλη της χώρας, το Ντιγιαρμπακίρ, ο Ιντσέ υποσχέθηκε να «σεβαστεί» τους Κούρδους. Υπογράμμισε ότι αντιτίθεται στις καταπιεστικές μεθόδους της κυβέρνησης λέγοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να λύσει το πρόβλημα και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της εκπαίδευσης στα κουρδικά.

25062018-4.jpg

Ο Ince σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, την ημέρα πριν τις εκλογές, τον Ιούνιο του 2018.HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS
-------------------------------------------