Η Ινδία θα αρχίσει να ενεργεί σαν μια παγκόσμια δύναμη; | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Ινδία θα αρχίσει να ενεργεί σαν μια παγκόσμια δύναμη;

Ο νέος ρόλος του Νέου Δελχί
Περίληψη: 

Μια Ινδία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει την παγκόσμια ατζέντα για την κλιματική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια και την κινητικότητα των εργαζομένων. Και παρακινημένη από την ολοένα και πιο θεληματική περιφερειακή στάση της Κίνας, η Ινδία έχει επιταχύνει τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες.

Η ALYSSA AYRES είναι ανώτερη συνεργάτις για την Ινδία, το Πακιστάν και τη Νότια Ασία στο Council on Foreign Relations και η συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου Our Time Has Come: How India Is Making Its Place in the World  [1] (Oxford University Press, 2018), από το οποίο αυτό το δοκίμιο έχει προσαρμοστεί. Copyright © 2018 Oxford University Press. Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται.

Η χώρα με την τρίτη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, τον πέμπτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό και την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία, δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ [2]. Δεν είναι καν μέλος του G-7, του αποκλειστικού κλαμπ των μεγάλων βιομηχανικών οικονομιών. Είναι η Ινδία [3], μια χώρα που θεωρείται ως αναδυόμενη δύναμη και όχι ως ένας σημαντικός παγκόσμιος παράγοντας.

Δικαίως, εδώ και χρόνια, αυτή η αξιολόγηση δεν ήταν άστοχη, και η πραγματικότητα της Ινδίας δεν ταίριαζε με τις αξιοσημείωτες δυνατότητές της. Και πράγματι, η Ινδία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τρομακτικές αναπτυξιακές προκλήσεις. Αποτελεί την πατρίδα περίπου 270 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας [4]. Οι υποδομές της χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις –του επιπέδου των 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για μια δεκαετία, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Ινδίας. Οι διακρίσεις μεταξύ των περιβόητα ποικιλόμορφων πληθυσμών της Ινδίας εξακολουθούν να υφίστανται, με βάση το γένος, την κάστα, την θρησκεία ή την περιοχή.

06082018-1.jpg

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και οι ηγέτες των άλλων χωρών BRICS, στην Goa, στην Ινδία, τον Οκτώβριο του 2016. DANISH SIDDIQUI / REUTERS
-----------------------------------------------------------------------------

Λόγω αυτών των προκλήσεων και επειδή η χώρα κρατήθηκε στο περιθώριο των παγκόσμιων θεσμών που είναι κεντρικοί για την διπλωματία των ΗΠΑ, οι εντυπωσιακές οικονομικές και αμυντικές δυνατότητες της Ινδίας έχουν περάσει συχνά απαρατήρητες. Αλλά αυτό αλλάζει. Μια Ινδία με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνει την παγκόσμια ατζέντα για την κλιματική αλλαγή, την καθαρή ενέργεια και την κινητικότητα των εργαζομένων. Και παρακινημένη από την ολοένα και πιο θεληματική περιφερειακή στάση της Κίνας [5], η Ινδία έχει επιταχύνει τις δικές της στρατιωτικές ικανότητες.

Η Ινδία διαμαρτύρεται εδώ και καιρό για το γεγονός ότι παρά το μέγεθός της και την δημοκρατία της, ο κόσμος δεν την θεωρεί σημαντική δύναμη. Σε αντίθεση με την Κίνα, δεν έχει μια πολυπόθητη μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Λαμβάνοντας υπόψη την αναπτυσσόμενη οικονομία της Ινδίας και τις ενισχυμένες στρατιωτικές δυνατότητές της, οι Ινδοί ηγέτες πιέζουν για μια «αρμόζουσα θέση στα παγκόσμια συμβούλια», όπως το έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός Manmohan Singh. Υπό τον νυν πρωθυπουργό Narendra Modi [6], η Ινδία έχει αρχίσει να θεωρεί τον εαυτό της ως μια «ηγετική δύναμη», θέτοντας προφανείς αξιώσεις για μια νέα, πιο κεντρική θέση στον κόσμο.

Καθώς η Ινδία αφήνει πίσω της κάποια από την παλιά της αμυντικότητα στην παγκόσμια σκηνή, ένα φθίνον χαρακτηριστικό της κοσμοθεωρίας της περί ανεξαρτησίας, είναι καιρός η πολιτική των ΗΠΑ να εξελιχθεί επίσης. Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας απέχουν πολύ από τις ημέρες στις οποίες ο διπλωμάτης και ιστορικός Dennis Kux μπορούσε να γράψει για τις δυο τους ότι είναι «αποξενωμένες δημοκρατίες», και οι δύο χώρες μιλούν τώρα για το ότι είναι «στρατηγικοί εταίροι» -μια σχέση συνεργασίας, αλλά όχι μια επίσημη συμμαχία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δεν έχει ακόμη διατυπώσει πλήρως τα σχέδιά του για τις σχέσεις με την Ινδία, αν και παρατήρησε τον Ιούνιο ότι «ποτέ δεν φαίνονταν πιο φωτεινές», και σε μια απόκλιση από το «βιβλίο οδηγιών» της Ουάσινγκτον, ζήτησε ρητά από την Ινδία να κάνει περισσότερα για την οικονομική ανάπτυξη στο Αφγανιστάν.

Καθώς ο πρόεδρος και η ομάδα του το παλεύουν με την άνοδο της Ινδίας, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουν την σχέση ΗΠΑ-Ινδίας για να διαχειριστούν καλύτερα τις διαφορές με μια δύναμη που αξιολογεί πάνω απ’ όλα την ανεξαρτησία της σχετικά με τις πολιτικές της. Και πρέπει να αντιμετωπίσουν την ανισότητα του αποκλεισμού της Ινδίας από τους μεγάλους θεσμούς της παγκόσμιας διακυβέρνησης, προωθώντας την ένταξη της Ινδίας και δίνοντας στο Νέο Δελχί μια από μακρού χρόνου οφειλόμενη θέση στο τραπέζι.

Η συνεργασία με μια αναδυόμενη Ινδία δεν θα είναι πάντα εύκολη. Η χώρα εξακολουθεί να προστατεύει έντονα την ανεξαρτησία της πολιτικής της, αποφεύγει τις επίσημες συμμαχίες και εξακολουθεί να είναι διατεθειμένη να χαλάσει την παγκόσμια συναίνεση, όπως διαβοήτως έκανε σε εμπορικές διαπραγματεύσεις. Μπορεί να είναι στενός συνεργάτης στην άμυνα, αλλά όχι στο γνωστό πρότυπο των περισσότερων συμμαχιών των ΗΠΑ. Η Ινδία επιθυμεί μια βελτιωμένη εμπορική και οικονομική σχέση, αλλά δεν θα είναι εύκολο να πεισθεί από τις παρακλήσεις των ΗΠΑ για αυξημένη πρόσβαση στην αγορά [της]. Ωστόσο, οι Δημοκρατικές και Ρεπουμπλικανικές διοικήσεις έχουν δώσει προτεραιότητα στην σφυρηλάτηση στενότερων δεσμών με το Νέο Δελχί, δικαίως θεωρώντας μια στενότερη σχέση ως μια ψήφο υπέρ της σημασίας της δημοκρατίας και ένα στοίχημα για την κοινή ευημερία και την σταθερότητα στην Ασία.

ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΧΥΣ