Τι περιέχει το νέο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Τι περιέχει το νέο τεύχος Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας στη νέα εποχή, η δημοκρατική διολίσθηση στην Αν. Ευρώπη, η «πράσινη» Κίνα, ο επόμενος βασιλιάς της Σ. Αραβίας κ.ά.
Περίληψη: 

Με κεντρικό θέμα την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει, κυκλοφορεί ήδη το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition. Στις σελίδες του επίσης αναλύονται η ενεργειακή πολιτική της Κίνας και οι επιδράσεις των κινεζικών δράσεων σε όλη την Ασία, η σημασία της αξιοπιστίας στην αμερικανική πολιτική, οι προθέσεις του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, το πώς θα διεξάγονται οι μελλοντικοί πόλεμοι κ.ά.

Ο ΛΟΥΚΑΣ Γ. Κατσώνης είναι διευθυντής του Foreign Affairs The Hellenic Edition

Με κεντρικό θέμα την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας και την εξωτερική πολιτική που μπορεί να ακολουθήσει, κυκλοφορεί ήδη στα κεντρικά περίπτερα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, το νέο τεύχος του Foreign Affairs The Hellenic Edition.

Στο σχετικό δοκίμιό του, ο βουλευτής Β’ Αθηνών και επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αποτυπώνει τα ισχυρά σημεία της Ελλάδας που δεν έχουν επηρεαστεί από την μακρόχρονη κρίση την οποία διέρχεται η χώρα, τις δυνατότητες που δεν έχουν ακόμα χρησιμοποιηθεί και το μείγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία υποχωρήσεων που ακολουθεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά παραθέτει τις δράσεις της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο από την επόμενη κυβέρνηση.

10082018-1.jpg

Επίσης, ο διδάσκων στο ΕΚΠΑ, οικονομολόγος-περιφερειολόγος Δρ Νίκος Δενιόζος, περιγράφει τον πολλαπλό ρόλο που παίζουν οι παραμεθόριες περιοχές στην γεωπολιτική σκέψη, ανοίγοντας ένα παράθυρο σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να τύχουν χειρισμού τα σύνορα ανάλογα με την χώρα που βρίσκεται απέναντι σε αυτά.

Ο Γεώργιος Κουρουνάκος, κάτοχος μεταπτυχιακού στις Διεθνείς Σχέσεις από το Πάντειο, παρουσιάζει την εξέλιξη του Κυπριακού στο τρίγωνο Αθήνας-Λευκωσίας-Άγκυρας, στην βάση του Νεοκλασικού Ρεαλισμού, με τρόπο που απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τις δυνητικές εξελίξεις για την Κύπρο.

Στο αμερικανικό μέτωπο, η Keren Yarhi-Milo, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Princeton, μελετά τα επίπεδα της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών και τις επιπτώσεις που έχουν σε αυτήν οι δράσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μια πτυχή του θέματος, για την οποία γράφουν οι Richard K. Betts και Matthew C. Waxman, έχει να κάνει με την εξουσιοδότηση του προέδρου των ΗΠΑ να ξεκινήσει μια πυρηνική επίθεση. Το θέμα κατέστην επίκαιρο μετά τις απειλές Τραμπ στην Βόρεια Κορέα, και οι συγγραφείς προτείνουν νέες βαθμίδες ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί ένας ακούσιος πυρηνικός πόλεμος.

Από την πλευρά της, η συνεργάτις της Σχολής Κένεντι στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Lisa Monaco, προτείνει μια νέα αντιτρομοκρατική στρατηγική, ενώ ο καθηγητής στο Harvard, Stephen Peter Rosen, αναλύει το βιβλίο του Lawrence Freedman, «Το μέλλον του Πολέμου» (The Future of War) προσθέτοντας στην ευρύτερη γνώση σχετικά με την διεξαγωγή των πολέμων στην σύγχρονη εποχή.

Η καθηγήτρια στο Dartmouth College, Jenifer Lind, περιγράφει τον τρόπο που θα μπορούσε να εξελιχθεί μια ηγεμονική συμπεριφορά της Κίνας στην Ασία, αντλώντας από ιστορικά στοιχεία αλλά και από σύγχρονα γεγονότα, και τονίζει ότι η κινεζική κυριαρχία δεν είναι μονόδρομος. Πάντως, όπως αποκαλύπτει η Amy Myers Jaffe, του Council on Foreign Affairs, η Κίνα προετοιμάζεται να απεξαρτηθεί ενεργειακά με το να ενισχύει όσο το δυνατόν περισσότερο την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Αν οι προσπάθειές της στεφθούν με επιτυχία, οι επιδράσεις θα είναι παγκόσμιες, αλλά όχι από κάθε άποψη θετικές.

Το κυβερνητικό προφίλ του πρίγκιπα-διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Mohammed bin Salman, σκιαγραφεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας Α&Μ, F. Gregory Gause III, ο οποίος υπογραμμίζει ότι οι εκσυγχρονιστικές και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρίγκιπα μπορεί να δημιουργήσουν ζημιές αν δεν εφαρμοστούν με μέτρο.

Τέλος, ο πρόεδρος του Centre for Liberal Strategies στην Σόφια, Ivan Krastev, εξηγεί τις αντιφιλελεύθερες τάσεις σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (Πολωνία, Ουγγαρία, κ.λπ.), οι οποίες δεν προκύπτουν μόνο από τα οικονομικά προβλήματα αλλά και από ζητήματα ταυτότητας που εντείνονται από τις μετακινήσεις πληθυσμών εντός της Ευρώπης. Αν δεν ληφθούν μέτρα, η Ευρώπη θα μπορούσε να διχαστεί και να αποσυντεθεί, καταλήγει.

Copyright © 2018 by the Council on Foreign Relations, Inc.
All rights reserved.

Μπορείτε να ακολουθείτε το «Foreign Affairs, The Hellenic Edition»
στο TWITTER στην διεύθυνση www.twitter.com/#!/foreigngr στο FACEBOOK, στην διεύθυνση www.facebook.com/ForeignAffairs.gr αλλά και στο linkedin στην διεύθυνση https://www.linkedin.com/company/foreign-affairs-the-hellenic-edition