Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση

Πώς ο χαρακτηρισμός της ως τέτοιας θα υπονόμευε τις Ηνωμένες Πολιτείες
Περίληψη: 

Η Αιγυπτιακή Αδελφότητα, που ιδρύθηκε το 1928 από τον Hassan al-Banna, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως de facto αντιπολίτευση σε μια σειρά αιγυπτιακών κυβερνώντων. Παρόλο που απαγορεύτηκε επισήμως εδώ και δεκαετίες, η επιρροή της στην αιγυπτιακή κοινωνία παρέμεινε ευρέως διαδεδομένη. Στην δεκαετία του '70, η Αιγυπτιακή Αδελφότητα απαρνήθηκε την βία, και έχει διατηρήσει αυτή την δέσμευση από τότε.

Ο DANIEL BENJAMIN είναι διευθυντής του John Sloan Dickey Center for International Understanding στο Κολλέγιο Dartmouth. Διετέλεσε Συντονιστής Αντιτρομοκρατίας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2012.
Ο JASON BLAZAKIS είναι καθηγητής Πρακτικής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Middlebury, όπου υπηρετεί και ως Διευθυντής του Κέντρου για την Τρομοκρατία, τον Εξτρεμισμό και την Αντιτρομοκρατία. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου Counterterrorism Finance and Designations του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2008 έως το 2018.

Στα τέλη Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει ώστε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να ορίσει την Μουσουλμανική Αδελφότητα [1] ως Ξένη Τρομοκρατική Οργάνωση (Foreign Terrorist Organization, FTO). Η οδηγία ήρθε αμέσως μετά από μια επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Abdel Fattah el-Sisi [2] στον Λευκό Οίκο, έναν από τους αγαπημένους αυταρχικούς [ηγέτες] του Trump και εχθρό της Αδελφότητας. Ο Trump πρωτοζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών να εξετάσει το ενδεχόμενο χαρακτηρισμού της Αδελφότητας το 2017, αλλά αποφάσισε ότι η οργάνωση δεν πληρούσε τις νομικές απαιτήσεις για [να οριστεί ως] FTO, αφού δεν είναι μια ενιαία οργάνωση και δεν έχει ένα καθιερωμένο μοτίβο βίας.

20052019-1.jpg

Ο Mohammed Badie, ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε δικαστήριο στο Κάιρο, στην Αίγυπτο, τον Μάιο του 2016. AMR ABDALLAH DALSH / REUTERS
------------------------------------------------------------------

Η Αδελφότητα δεν έχει αλλάξει έκτοτε. Πολλές χαλαρά συνδεδεμένες ομάδες συγκεντρώνονται μαζί κάτω από την επωνυμία της, αλλά δεν μοιράζονται μια κεντρική εντολή και [μόνο] λίγες αρχές εκτός από μια ευρεία αφοσίωση στο Ισλάμ. Τα εθνικά τμήματα της Αδελφότητας περιλαμβάνουν ποικίλες οργανώσεις όπως το πολιτικό κόμμα Ennahda, έναν πυλώνα του φιλοδημοκρατικού κατεστημένου στην Τυνησία, και τη μαχητική ομάδα Χαμάς, την τρομοκρατική οργάνωση στην Γάζα, την οποία έχουν ήδη ορίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες [ως FTO]. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο Λευκός Οίκος. Τα μέλη της διοίκησης του Trump που κάποτε αντιτάσσονταν σε αυτήν την κίνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Rex Tillerson, αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από «προθύμους» (“yes men”), επιτρέποντας στον Trump να αγνοήσει τα νομικά και ιστορικά πρότυπα των ορισμών ως FTO.

Επειδή η κίνηση τελικά θα ήταν μια χάρη στον Sisi, ο Trump μπορεί να καταλήξει να στοχεύσει στην Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα, το αρχικό και πιο διάσημο τμήμα της οργάνωσης. Η Αιγυπτιακή Αδελφότητα, που ιδρύθηκε το 1928 από τον Hassan al-Banna, διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο ως de facto αντιπολίτευση σε μια σειρά αιγυπτιακών κυβερνώντων. Παρόλο που απαγορεύτηκε επισήμως εδώ και δεκαετίες, η επιρροή της στην αιγυπτιακή κοινωνία παρέμεινε ευρέως διαδεδομένη. Στην δεκαετία του '70, η Αιγυπτιακή Αδελφότητα απαρνήθηκε την βία, και έχει διατηρήσει αυτή την δέσμευση από τότε -κανένας σοβαρός μελετητής της ομάδας δεν προτείνει κάτι διαφορετικό. Μόνο για τον λόγο αυτό, ένας ορισμός ως FTO θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να σταθεί εάν αμφισβητηθεί σε δικαστήριο.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης για την πρόταση του Trump επικεντρώθηκε στις πιθανές συνέπειες για τις οργανώσεις που συνδέονται με την Αδελφότητα και τα μέλη τους. Ακόμα κι αν η Ουάσινγκτον όριζε μόνο την Αιγυπτιακή Αδελφότητα, η κίνηση θα χαρακτήριζε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ως τρομοκράτες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέχουν κάλυψη στην κυβέρνηση Sisi για να επεκτείνει μια ήδη βίαιη καταστολή. Η ηγεσία της Αδελφότητας είναι φυλακισμένη στην Αίγυπτο, ή στην εξορία, και πολλά από τα μέλη της ζουν με τον φόβο της σύλληψης από την Mukhabarat ή αλλιώς την υπηρεσία πληροφοριών του Sisi. Ο καθορισμός της Αδελφότητας [ως FTO] θα προωθούσε τον αποκλεισμό των μελών της από την συμβατική πολιτική, γεγονός που πιθανώς θα προωθούσε την ριζοσπαστικοποίηση και την διάδοση των βίαιων ομάδων που αποσχίζονται. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η πολιτική δεξιά έχει από μακρού χρόνου δαιμονοποιήσει την Αδελφότητα και θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει έναν ορισμό της ως FTO για να στοχεύσει μια σειρά ομάδων με δεσμούς με την Αιγυπτιακή Αδελφότητα και έχουν έδρα στις ΗΠΑ, όπως το Συμβούλιο για τις Αμερικανο-Ισλαμικές Σχέσεις (Council on American-Islamic Relations). Ο χαρακτηρισμός θα θεωρηθεί αναμφισβήτητα ως επιβεβαίωση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας για την Αδελφότητα, όπως εκείνες που την απεικονίζουν ως την καρδιά του ισλαμικού εξτρεμισμού, και έτσι θα τροφοδοτήσουν την ισλαμοφοβία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο χαρακτηρισμός θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην αντιτρομοκρατική πολιτική των ΗΠΑ. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ το 1996, ο νόμος βάσει του οποίου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ορίζει τις FTO υπήρξε ένα βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων. Παρέχει στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξουσία [επιβολής] κυρώσεων για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών στις Ηνωμένες Πολιτείες και την μόχλευση να επιμένουν ώστε να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Παρέχει επίσης την βάση για την δίωξη ατόμων για την υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων.

Ο χαρακτηρισμός ως FTO μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο. Η τρομοκρατία δεν κοστίζει πολλά χρήματα, οπότε το πάγωμα, για παράδειγμα, 7 εκατομμυρίων δολαρίων από τα κεφάλαια της Al Qaeda στις τράπεζες των ΗΠΑ, όπως έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, οπισθοδρομεί σημαντικά την ομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διώξει [ποινικά] πολλά άτομα με κατηγορίες υλικής υποστήριξης -συμπεριλαμβανομένων επίδοξων ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (επίσης γνωστού ως ISIS), οι οποίοι εμποδίστηκαν να ταξιδέψουν στο Ιράκ και την Συρία λόγω της νομοθεσίας. Μια αξιοσημείωτη υπόθεση αφορούσε τον Λίβυο τρομοκράτη Ahmed Abu Khattala, ηγέτη της Ansar al-Sharia Bengazi, την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όρισε ως FTO μετά την συμμετοχή της στην δολοφονία του πρέσβυ Christopher Stevens και άλλων τριών Αμερικανών στην Βεγγάζη. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ συνέλαβαν τον Abu Khattala το 2014 και κατηγορήθηκε για σειρά εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία. Τελικά, η κατηγορούσα Αρχή δεν μπόρεσε να κάνει τις περισσότερες από τις κατηγορίες να σταθούν επειδή δεν διέθετε αποδείξεις ότι ο Abu Khattala ήταν παρών κατά την διάρκεια της επίθεσης. Αλλά καταδικάστηκε σε υλική επιβάρυνση και τώρα εκτίει ποινή 22 ετών.