Εις μνήμην Richard Lugar | Foreign Affairs - Hellenic Edition
Secure Connection

Εις μνήμην Richard Lugar

Ελεγεία για έναν Αμερικανό γίγαντα
Περίληψη: 

"Ο γερουσιαστής Λούγκαρ είχε καταλάβει ότι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με καλοσύνη και σεβασμό, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον και οι πεποιθήσεις τους, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά πράγματα προς το εθνικό συμφέρον."

Η SUSAN E. RICE διετέλεσε Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2017 και ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη από το 2009 έως το 2013.

Οι γίγαντες του εικοστού αιώνα φεύγουν γρήγορα ο ένας μετά τον άλλον, και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν πρόσφατα έναν ακόμα. Ο Γερουσιαστής Richard G. Lugar, Ρεπουμπλικανός από την πολιτεία της Ινδιάνα, ο οποίος πέθανε [1] τον περασμένο μήνα, ήταν η πεμπτουσία του δημόσιου λειτουργού –ηθικός, αποτελεσματικός, ανιδιοτελής. Δεν φοβόταν να κάνει το σωστό για την χώρα του, ακόμα και όταν αυτό δεν ήταν δημοφιλές στο κόμμα του. Η επιδέξια νομοθέτησή του, βασισμένη σε μια προθυμία για συμβιβασμούς, κατέληξε σε ένα εξαιρετικό ιστορικό επιτευγμάτων, που κυμαινόταν από την διατήρηση του ομοσπονδιακού προγράμματος σχολικών γευμάτων μέχρι την καταπολέμηση του HIV / AIDS και μέχρι την ενίσχυση της πυρηνικής ασφάλειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος είναι ασφαλέστεροι και καλύτεροι εξαιτίας του έργου του Λούγκαρ.

02062019-1.jpg

Ο Lugar στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Ουάσινγκτον, τον Δεκέμβριο του 2012. LARRY DOWNING / REUTERS
---------------------------------------------------------

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν πεθάνει, είχα το προνόμιο να τιμήσω δημοσίως τον Λούγκαρ. Μου ζητήθηκε να απευθύνω την κεντρική ομιλία στο Συμπόσιο Richard G. Lugar για την Δημόσια Πολιτική, στο αγαπημένο του Πανεπιστήμιο Denison στα μέσα Απριλίου, και πέρασα κάποιες υπέροχες ώρες με τον Λούγκαρ, γελώντας τόσο εγκάρδια όσο ποτέ. Ο γερουσιαστής περπατούσε λίγο πιο αργά από ό, τι τον είχα δει την τελευταία φορά, αλλά κατά τα άλλα ήταν σε καλή κατάσταση -το οξύ μυαλό του και το θερμό πνεύμα του ήταν σε πλήρη θέαση.

Συναντήθηκα για πρώτη φορά με τον Lugar πριν από περίπου 25 χρόνια, όταν υπηρετούσαμε μαζί σε επιτροπές για να επιλέξουμε τους βραβευμένους Rhodes Scholars. Πριν να συναντηθώ μαζί του, τον θαύμαζα από παλιά ως θαρραλέο πολιτικό, ο οποίος το 1986 οδήγησε το Κογκρέσο να παρακάμψει του βέτο του προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν για τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Την ίδια χρονιά, ο Λούγκαρ έπεισε την διοίκηση του Ρήγκαν να αναγνωρίσει την εκλογή της προέδρου των Φιλιππίνων, Corazon Aquino, η οποία αψήφησε την εκτεταμένη εκλογική νοθεία για να απομακρύνει τον δικτάτορα Ferdinand Marcos.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα του Λούγκαρ, ωστόσο, ήταν ο Συνεργατικός Νόμος Nunn-Lugar περί Μείωσης των Απειλών το 1991, τον οποίο συνυπέγραψε με τον γερουσιαστή Sam Nunn, Δημοκρατικό γερουσιαστή της Τζόρτζια. Ο νόμος παρείχε εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει και να διαλύσει όπλα μαζικής καταστροφής που απέμειναν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τα προγράμματα που δημιούργησε απενεργοποίησαν πάνω από 7.600 πυρηνικές κεφαλές και κατέστρεψαν πάνω από 2.600 πυρηνικούς πυραύλους και τους εκτοξευτές τους, μαζί με χιλιάδες τόνους χημικών και βιολογικών όπλων. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν το προϊόν της επιδέξιας πειθούς του Λούγκαρ στους σκεπτικιστές συναδέλφους του ότι η δαπάνη αμερικανικών δολαρίων για να βοηθήσουν έναν πρώην εχθρό ήταν προς το καλύτερο συμφέρον της ασφάλειας των ΗΠΑ.

Θαύμαζα τον Λούγκαρ ως γερουσιαστή, αλλά δεν ήταν παρά μέχρι που περάσαμε αρκετό καιρό μαζί που γνώρισα τον Λούγκαρ ως άνθρωπο. Ήταν ευγενής, συλλογικός, αστείος και αυτο-υποτιμητικός. Τα βρήκαμε στο κοινό ενδιαφέρον μας να βρούμε πιο ποικίλους και ειδικευμένους υποψήφιους για τις υποτροφίες Rhodes, συμφωνώντας να ψάχνουμε για ανθρώπους με διαφορετικό φυλετικό, θρησκευτικό, εθνοτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο. Με έκανε να τον χαιρετίζω (high-fiving) με όμοια ζωηράδα όταν επιλέγαμε αξιόλογους συντηρητικούς υποψηφίους, όπως όταν το κάναμε για έγχρωμες γυναίκες. Μόνο αργότερα εκτίμησα ότι η μετρημένη εμπειρία μου με τον Λούγκαρ περιείχε το πώς έκανε τόσα πολλά στην Ουάσιγκτον -σφυρηλατώντας απροσδόκητες συμμαχίες με ανθρώπους που διαφωνούσαν μαζί του σε συγκεκριμένες πολιτικές αλλά μπορούσαν να υιοθετήσουν μια υψηλότερη, κοινή αποστολή.

Με αυτό το πνεύμα, ο Λούγκαρ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, πήρε έναν νέο γερουσιαστή από το άλλο κόμμα και την διπλανή του Πολιτεία κάτω από τις φτερούγες του. Ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε έναν φίλο και έναν μέντορα στον Λούγκαρ, καθώς ταξίδεψαν μαζί στην Ρωσία, επισκεπτόμενοι τοποθεσίες που είχαν εξασφαλιστεί από τα κεφάλαια του νόμου Nunn-Lugar. Το πάθος του Ομπάμα για τη μη διάδοση [των πυρηνικών όπλων] και την πυρηνική ασφάλεια διογκώθηκε με την γενναιόδωρη διδαχή του Λούγκαρ, και αργότερα ο Ομπάμα μπόρεσε να βασιστεί στην κρίσιμη υποστήριξη του Λούγκαρ για την κύρωση της νέας START, της συνθήκης μείωσης των στρατηγικών όπλων που διαπραγματεύτηκε ο Ομπάμα με τον Ρώσο πρόεδρο, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2010.

Όσα και αν έδωσε ο Λούγκαρ στην υπηρεσία της χώρας του –η θητεία του στο ναυτικό, οι δύο θητείες του ως δήμαρχος της Ινδιανάπολης, τα 36 χρόνια του ως ένας γίγας της Γερουσίας- το μεγαλύτερο δώρο του Λούγκαρ στην Αμερική ήταν η πίστη του στην ουσιαστική καλοσύνη της χώρας και στην αξιοπρέπεια του λαού της. Ο Λούγκαρ κατάλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μεγαλύτερες από το άθροισμα των τμημάτων τους και ότι αυτό που ενώνει τους Αμερικανούς είναι πολύ πιο θεμελιώδες από αυτό που τους χωρίζει. Ο γερουσιαστής γνώριζε επίσης ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί του ήταν πατριώτες, όχι εχθροί –ότι όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον με καλοσύνη και σεβασμό, ανεξάρτητα από το πόσο διαφορετικό είναι το περιβάλλον και οι πεποιθήσεις τους, μπορούν να επιτύχουν σημαντικά πράγματα προς το εθνικό συμφέρον.